"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9 C
Trikala

Τρίκαλα: Ελπίδα επιβίωσης για ξενοδοχεία η φιλοξενία προσφύγων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε ενοικίαση ξενοδοχείων, κυρίως στις ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων για τη στέγαση προσφύγων, που πρόκειται να μετεγκατασταθούν σε χώρες του εξωτερικού. Η ενοικίαση διαμερισμάτων ή ξενοδοχείων αφορά κατά κύριο λόγο σε δύο κατηγορίες προσφύγων. Σε εκείνους που έχουν χωριστεί από τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε άλλες χώρες ή σε ευπαθείς ομάδες προσφύγων.

Στα Τρίκαλα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές συζητήσεις, ενώ ήδη ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Την όλη διαδικασία διαχειρίζεται μόνο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Για το θέμα μίλησε σήμερα στο στούντιο Τρικάλων της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Δρομολόγιο Αντιθέσεων» το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Τρικάλων κ. Λάμπρος Παπαγεωργίου, ο οποίος σημείωσε ότι πέραν του ανθρωπιστικού κριτηρίου, τίθεται και οικονομικό κίνητρο στην όλη διαδικασία. «Υπήρχαν και υπάρχουν – σημείωσε – μονάδες που είναι κλειστές και υπολειτουργούν.Αρκετοί το βλέπουν σαν ελπίδα να κρατήσουν τις ξενοδοχειακές τους μονάδες και να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό. Το χρονικό διάστημα, βέβαια της παραμονής δεν το γνωρίζουμε». Επεσήμανε ότι το ανθρωπιστικό κριτήριο είναι σημαντικό επίσης, καθώς υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια σε λαούς και χώρες. «Αύριο – δήλωσε χαρακτηριστικά – μπορεί να είμαστε εμείς φιλοξενούμενοι σε άλλες χώρες».

Επικαλέστηκε επίσης μαρτυρίες ξενοδόχων όμορων νομών (στα Γρεβενά, για παράδειγμα έχουν εγκατασταθεί εδώ και καιρό πρόσφυγες σε ξενοδοχεία), σύμφωνα με τις οποίες κάθε άλλο παρά πρόβλημα αντιμετωπίζουν, καθώς φιλοξενούν πρόσφυγες και οικογένειες, που έχουν αναπτύξει άριστες σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

«Το ανθρωπιστικό κριτήριο είναι δεδομένο. Το να έχεις ανθρώπους, συχνά μητέρες με μικρά παιδιά, που έμεναν μέχρι πρότινος σε στρατόπεδα, χωρίς θέρμανση, χωρίς φαγητό και να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα, με ανθρώπινες συνθήκες, είναι σημαντικό», δήλωσε από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ κ. Γιώργος Τσιάκαλος. Ο ίδιος έθεσε και μία ακόμη διάσταση, κυρίως στις περιπτώσεις των αντιδράσεων που παρατηρούνται από μικρά τμήματα κοινωνιών. Εμφανίζονται – είπε – κάποιοι να λένε ότι ο κόσμος δεν θέλει τους πρόσφυγες. Διαπιστώνουμε ότι κάτι άλλο συμβαίνει εδώ…».

tsiakalos-giorgos

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα αφορά στην μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες. Πρόκειται για πρόγραμμα που «τρέχει» η Ύπατη Αρμοστεία, παρότι θα έπρεπε να είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να βρει διαμερίσματα και ξενοδοχεία για να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι.Είναι μία περίπτωση, κατά την οποία τα χρήματα που έρχονται από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να πάνε, όπως δήλωσε ο κ. Τσιάκαλος σε κάποιους λίγους, που δεν τους γνωρίζουμε, κατευθύνονται στις τοπικές κοινωνίες. Κατευθύνονται, δηλαδή στους ξενοδόχους και τους ξενοδοϋπαλλήλους, κατευθύνονται στα τοπικά καταστήματα, από τα οποία θα ψωνίσουν οι πρόσφυγες. Αναρωτήθηκε συνεπώς, ποιοι είναι εκείνοι που δεν θέλουν να πάνε τα χρήματα στους Έλληνες;

prosfyges-111

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάκαλο 582 εκατ.ευρώ ήρθαν στη χώρα από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 για τους πρόσφυγες. Αυτά τα χρήματα πήγαν σε ΜΚΟ και κάποια, λίγα στην κυβέρνηση. Η ελληνική κοινωνία δεν είδε οτιδήποτε.«Έρχεται – πρόσθεσε – να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας, την οικονομία των τοπικών κοινωνιών. Έρχονται την ίδια ώρα, κάποιοι και λένε, ότι δεν το θέλουν. Θέλουν άνεργους ξενοδοχοϋπαλλήλους, κλειστά ξενοδοχεία,  και αυτό λένε ότι το θέλουν μόνο και μόνο για να κάνουν τη ζωή των προσφύγων δυσκολότερη. Είναι στοιχεία ακροδεξιά, που υποστηρίζουν τη λογική ότι δεν πειράζει να υποφέρουν οι έλληνες, αρκεί να υποφέρουν οι πρόσφυγες. Και αυτό πρέπει καλά να το καταλάβουν όλοι εκείνοι που παρασύρονται από αυτές τις λογικές».

Σε σχέση με τις αντιδράσεις επίσης κάποιων που επικαλούνται το γεγονός ότι οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχεία που βρίσκονται μακριά από τον αστικό ιστό, ο κ. Τσιάκαλος τους κάλεσε να πιέσουν στην αναζήτηση διαμερισμάτων εντός αστικού ιστού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης