"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.7 C
Trikala

Τρίκαλα: Οι θέσεις του ΚΚΕ για το ρόλο της γυναίκας ιστορικά και στη σύγχρονη εποχή

lafarm

Σχετικά άρθρα

ΚΚΕ-8η-Μάρτη-864x400_c

 

Οι θέσεις του ΚΚΕ για το ρόλο των γυναικών στο εργατικό κίνημα, με αφορμή την αυριανή 8ης Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από τις Τομεακές Επιτροπές του κόμματος στα Τρίκαλα και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ.

Ο γραμματέας της Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ Σωτήρης Σωτηρόπουλος, παρουσία των στελεχών του κόμματος Βασιλικής Τσιτσιά, Γεωργίας Καπέτη και Χριστίνας Γρηγορίου, καθώς και της γραμματέως του Τ.Σ. Τρικάλων της ΚΝΕ Στέλλας Κρυμνιώτη, αναφέρθηκε αρχικά στις περιοδείες μελών του κόμματος για το μήνυμα της 8ης Μάρτη και συγκεκριμένα στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, σε Υπηρεσίες και σε μονάδες εκπαίδευσης, αναγγέλλοντας και τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης στις 22 Μαρτίου, για την ιστορική συνεισφορά του ΚΚΕ στην πάλη για ισοτιμία της γυναίκας, στο πλαίσιο των 100 χρόνων ζωής και δράσης του κόμματος. “H Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας δεν έχει καμία ομοιότητα με τις συνηθισμένες Διεθνείς Ημέρες που δεν ξέρουμε καν για πολλές από αυτές πως έχουν καθιερωθεί. Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ξεπήδησε από το εργατικό επαναστατικό κίνημα και καθιερώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ύστερα από πολλά χρόνια (μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ) την υιοθέτησε και η αστική τάξη με μοναδικό σκοπό να την αλλοιώσει και να τη γελοιοποιήσει, όπως έκανε με την 1η Μάη που την έκανε μέρα λουλουδιών και αργίας”, σημείωσε στο εισαγωγικό της τοποθέτησής του ο κ. Σωτηρόπουλος.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, φέρνει στη μνήμη τον αγώνα των εργατριών από τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857, μας οπλίζει με συμπεράσματα για τις σημερινές απαιτήσεις της ταξικής πάλης και αποτελεί μέρα τιμής σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. “Ο πραγματικός χαρακτήρας της 8ης Μάρτη μπορεί να είναι άγνωστος σε πολλές γυναίκες που συναντάμε καθημερινά, γιατί ακριβώς έχει διαστρεβλωθεί το νόημά της, ο αγωνιστικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της επετείου από τα αστικά επιτελεία, αλλά αν και έχουν περάσει πάνω από 159 χρόνια, συνεχίζεται η προσπάθεια να μετατραπεί από σύμβολο ταξικού, λαϊκού αγώνα για όλα τα κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου, σε μια ανούσια μέρα που οι γυναίκες “γιορτάζουν” και “διασκεδάζουν” μεταξύ τους… “, είπε ο γραμματέας της Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ.

Τόνισε, δε, πως “η μεγάλη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας είναι ότι έθεσε στην πρώτη γραμμή την ανάγκη της πάλης για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση και στην κοινωνική ζωή”, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι “ο αγώνας για την ισοτιμία και χειραφέτηση είναι αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Είναι αγώνας για το σοσιαλισμό”. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι “το ΚΚΕ στην κυριολεξία έγραψε ιστορία στην ανάδειξη της γυναίκας του λαού σε συνειδητή αγωνίστρια στον τόπο εργασίας, στο Σωματείο, στο σχολείο, στη γειτονιά, στο χωριό, στην αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, στα όργανα του κόμματος και του κινήματος”, προσθέτοντας πως “η συμμετοχή των γυναικών στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, στις απεργίες, στα συλλαλητήρια, στα μπλόκα του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, δείχνει ότι μπορούν να γίνουν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, υπερβαίνοντας το κλίμα μοιρολατρίας, ηττοπάθειας, που είναι μόνιμα στον προσανατολισμό της παρέμβασης των αστικών επιτελείων στις γυναίκες”.

ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης