Τρίκαλα – Tαμείο Αλληλεγγύης Μαθητών Reviewed by Momizat on . Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την ύπαρξη Ταμείου Αλληλεγγύης Μαθητών στον Δήμο Τρικκαίων. Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Ε Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την ύπαρξη Ταμείου Αλληλεγγύης Μαθητών στον Δήμο Τρικκαίων. Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Ε Rating: 0

Τρίκαλα – Tαμείο Αλληλεγγύης Μαθητών

koumparades

Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την ύπαρξη Ταμείου Αλληλεγγύης Μαθητών στον Δήμο Τρικκαίων. Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (με απούσα λόγω ξαφνικής ασθένειας της προέδρου της κ. Ελένης Αυγέρου – Κογιάννη) επέδωσε σε 113 διευθυντές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Τρικκαίων, τα βιβλιάρια καταθέσεων και τους συμβολικούς κουμπαράδες, τα ποία συνοδεύουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
koumparades

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία υποκατάσταση δημόσιων δομών είτε εκπαιδευτικής είτε άλλης πολιτικής. Αντιθέτως, «βοηθούμε για να βοηθήσουμε». Δηλαδή, όπως εξήγησε, οι μαθητές των σχολείων του Δήμου μας συμμετέχουν σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση του πνεύματος αλληλεγγύης, στο πλαίσιο της αποταμίευσης. Κάτι που τόνισε και ο κ. Αναστάσιος Λάππας, πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Θεσσαλίας, ευγενική χορηγία της οποίας είναι οι κουμπαράδες και το άνοιγμα λογαριασμών. Σημείωσε, δε, ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μεν πυλώνα του συνεργατισμού, ουσιαστικά, όμως, είναι και η δέουσα από την πλευρά της Τράπεζας στήριξη σε μια εποχή, κατά την οποία δεν πρέπει να χαθεί η αξιοπρέπεια σε συμπολίτες μας και δη σε μαθητές.
Η επίδοση των κουμπαράδων (έχει προηγηθεί η αντίστοιχη κίνηση για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αποτελεί την κίνηση που δίνει πλέον τη δυνατότητα στις σχολικές μονάδες να μετάσχουν στο εγχείρημα της συμμετοχής σε πράξεις αλληλεγγύης. Όπως είναι γνωστό, στόχος του Ταμείου, είναι η διαπαιδαγώγηση και εντρύφηση των μαθητών στην έννοια της αλληλεγγύης, εμπράκτως και ουσιαστικώς, χωρίς να υπα΄ρχει σχέση με τη φιλανθρωπία.

koumparades
Με βάση τις γενικές αρχές:
• Στον κουμπαρά και στον λογαριασμό, το κάθε μέλος της σχολικής κοινότητας θα μπορεί να προσφέρει όποιο ποσό επιθυμεί.
•Η τοποθέτηση του κουμπαρά θα γίνεται σε σημεία που θα επιλέγει η αρμόδια Επιτροπή, η οποία συστήνεται για τον σκοπό αυτό.
•Η πρόταση του Δήμου είναι, η Επιτροπή να αποτελείται από τον Διευθυντή ή τον Υποδιευθυντή του Σχολείου, εκπρόσωπο του Συλλόγου Καθηγητών, εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωπο του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου.
•Η Επιτροπή διαχειρίζεται τα χρήματα και ένας νόμιμος εκπρόσωπός της ασχολείται με την κίνηση του λογαριασμού.
•Η Επιτροπή αποδέχεται προτάσεις για τη στήριξη μαθητή/τριας και αποφασίζει τον τρόπο και το ποσό που θα διατεθεί, στην οικογένεια του κάθε δικαιούχου.
•Εξυπακούεται ότι αποτελεί πρώτο και κύριο μέλημα, η τήρηση της ανωνυμίας, ο σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα και η μέγιστη προσοχή στη διατήρηση όλων εκείνων των στοιχείων που δεν θα διαταράξουν τον ψυχισμό του μαθητή.
•Ο Δήμος δεν παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η σχολική κοινότητα δρα στο πλαίσιο της γνώσης της κατάστασης που επικρατεί, προωθώντας, όμως, τις έννοιες των ανθρωπιστικών αξιών.
Παραλλήλως, το ΤΑΜ αποτελεί απόδειξη ενεργοποίησης της προσφοράς των συμπολιτών, των επιχειρηματιών, του κάθε τρικαλινού. Στον λογαριασμό αυτόν, θα μπορεί ο κάθε ιδιώτης, να προσφέρει το ποσό που εκείνος επιθυμεί, προκειμένου να χρησιμοποιείται από την Επιτροπή.
Εξυπακούεται και επισημαίνεται, ότι τα χρήματα:
– δεν χρησιμοποιούνται για τις άλλες, υλικοτεχνικές υποδομές και ανάγκες του σχολείου
– δεν αποτελούν στοιχείο περιουσιακό της Σχολικής Επιτροπής, η οποία ούτως ή άλλως συνδράμει το έργο της κάθε σχολικής κοινότητας
– αποτελούν δαπάνη που εκπίπτει από τη φορολογία εισοδήματος.
Από το γραφείο Τύπου

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή