"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Αναθυμιάσεις ενός άταφου σαπισμένου πτώματος (Για τα υπαίθρια πάρτυ και το lock-down) – του Θανάση Καμπαγιάννη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η κατάληξη της πρότασης του Γκράμσι για την κρίση («το παλιό πεθαίνει, το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί») έχει μεταφραστεί από τα Ιταλικά με τη γνωστή μας φράση για την «εποχή των τεράτων». Είναι μια μάλλον δημιουργική μετάφραση.

Στο ιταλικό πρωτότυπο ο επαναστάτης από τη Σαρδηνία μιλάει για «νοσηρά φαινόμενα», «fenomeni morbosi», που εμφανίζονται στο μεσοβασίλειο της κρίσης. Αυτή ακριβώς η περιγραφή απεικονίζει την κατάσταση με το άταφο, πλην όμως νεκρό, lock-down της κυβερνητικής πολιτικής για την πανδημία.

Ας είμαστε ειλικρινείς: απαγόρευση κυκλοφορίας πλέον δεν υπάρχει. Τα νυχτερινά πάρτυ σε ανοιχτούς χώρους όλης της Αθήνας είναι η απόδειξη (όχι ότι χρειαζόταν…) ότι μετά τη Νέα Σμύρνη η κυβέρνηση απέσυρε την αστυνομία από τους ελέγχους στις πλατείες.

Μάταια διαμαρτύρονται οι κάτοικοι που δεν μπορούν να κοιμηθούν: η Αστυνομία – μας λέει η κυβέρνηση και μας το λέει στα μούτρα μας – δεν είναι ένας μηχανισμός εξασφάλισης των αναγκών της κοινωνίας, όπως αποτυπώνονται στον νόμο.

Η Αστυνομία είναι ένα πολιτικό σώμα καταστολής. Παίρνει πολιτικές εντολές από την εκάστοτε κυβέρνηση. Και κατά βάση δέρνει. Αν θέλετε μηχανισμό που να εξασφαλίζει την ώρα κοινής ησυχίας, ψάξτε αλλού, πάντως όχι στην αστυνομία.

Ας το θυμηθούμε αυτό την επόμενη φορά που θα ακούσουμε για ανάγκες αυξημένης χρηματοδότησης της αστυνόμευσης.Αντί λοιπόν να βγει η κυβέρνηση και να πει καθαρά ότι το lock-down έχει τελειώσει, εξακολουθεί να κρατάει εν ισχύ έναν νόμο που κουρελιάζεται κάθε βράδυ από χιλιάδες πολίτες του.

Για να σώσει ο Μητσοτάκης το κύρος του, για να μην τσαλακωθεί το πρόσωπο του Χρυσοχοϊδη και του Χαρδαλιά, εξακολουθούν τα sms και η νυχτερινή απαγόρευση, παγιώνοντας την πεποίθηση στους πολίτες αυτής της χώρας ότι οι νόμοι είναι για το θεαθήναι.

Τι πρέπει να γίνει: Ας καταργήσει τώρα η κυβέρνηση το sms και τη νυχτερινή απαγόρευση. Ας πάρει εκείνα τα στοχευμένα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι πλέον πασίγνωστα, αντί να ετοιμάζει ανέμελα το καλωσόρισμα του τουριστικού κύματος.

Τα τελευταία στοιχεία (βλ. για παράδειγμα την τελευταία μελέτη στο Lancet) επιβεβαιώνουν αυτό που από ένα σημείο και πέρα ξέραμε, ότι δηλαδή ο ιός μεταδίδεται κατά βάση αερογενώς, όχι από επιφάνειες (τζάμπα τα δις για τα μαντηλάκια και τα αντισηπτικά) και όχι τόσο από σταγονίδια σάλιου.

Αυτό σημαίνει ότι η βασική πηγή διάδοσης ειναι οι κλειστοί χώροι και τα βασικά όπλα κατά του ιού είναι η αποφυγή συνωστισμού στους κλειστούς χώρους, ο καλός εξαερισμός, οι μάσκες, κλπ. Πέραν φυσικά από την αυτονόητη ανάγκη ενός καλού δημόσιου συστήματος υγείας, από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τα νοσοκομεία, με πολύ προσωπικό και πόρους.

Τι δεν πρέπει να γίνει: Ας μην αφήσουμε τις εικόνες των πάρτυ στις πλατείες να νεκραναστήσουν την μακαρίτισσα «ατομική ευθύνη» και να ξεσηκώσουν κραυγές για το «πού είναι το κράτος;».

Αυτό που βλέπουν από τα παράθυρά τους οι κάτοικοι της Κυψέλης που δεν μπορούν να κοιμηθούν δεν είναι το «λίγο», αλλά το «πολύ κράτος»: το κράτος της εξάμηνης καραντίνας, της ανορθολογικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, της καταστολής της επιθυμίας για ζωή που καταλήγει στη μετατροπή δημόσιων χώρων σε υπαίθρια κλαμπ.

Ας μην δημιουργήσουμε τις συνθήκες για νέες αστυνομικές επιχειρήσεις που θα γεννήσουν μια νέα κατασταλτική όξυνση: τα βέλη πρέπει να στοχεύουν την κυβέρνηση και την αποτυχημένη πολιτική της.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που η διαχείρισή της δημιουργεί ταυτόχρονα θλιβερές εικόνες από καθημερινές εκατόμβες νεκρών και από υπαίθρια πάρτυ χαρμανιασμένων νεολαίων (ας σεβαστούν επιτέλους τη νοημοσύνη μας και ας μην μας πούνε ότι είναι αντιεξουσιαστές).

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να μην μετατρέψει τις αναθυμιάσεις της πολιτικής της σε νέο γύρο κανιβαλισμού της μιας ηλικιακής γενιάς κατά της άλλης. Αν δεν μπορεί, ας παραιτηθεί.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “O ιός μεταδίδεται κατά βάση αερογενώς, όχι από επιφάνειες (τζάμπα τα δις για τα μαντηλάκια και τα αντισηπτικά) και όχι τόσο από σταγονίδια σάλιου.”

    Αν ο συγγραφές δεν κατανοεί το ορισμό αερολύματος και την μεταφορά μέσω δερματικής επαφής, καλύτερα να μη βγαζει συμπεράσματα ….

  2. Σωστά, τι ατομική ευθύνη και πρόστιμα της αστικής δημοκρατίας…Αν είχαμε λαϊκή δημοκρατία, θα τους έστελναν όλους σε γκούλαγκ oι STAZI , KGB και άλλες υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας και θα είχαμε μηδενικά κρούσματα όπως σε Κίνα και Β. Κορέα, όπου δεν υπάρχει σεβασμός ατομικών ελευθεριών…

  3. Ο αρθρογράφος χρησιμοποιεί την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση, χρησιμοποιώντας επιστημονικοφανή στοιχεία τα οποία έχει προσαρμόσει όπως τον βολεύουν.

    Όλοι νιώθουμε κουρασμένοι από την πανδημία και προφανώς δεν είναι εύκολο να τηρούμε κατά γράμμα τη νομοθεσία.

    Άλλο όμως αυτό και άλλο να περιφρονείς τα μέτρα και συμμετέχεις σε πορείες ή κορωνοπάρτι με χιλιάδες ανθρώπους.΄

    Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, η ατομική ευθύνη είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για να τελειώνουμε με την πανδημία.

  4. Προς Δικαιωματιστες…..

    Προς Δικαιωματιστες,,,,, Δεν χανετε την παραμικρη ευκαιρια να ξερνατε αντικομμουνισμο. βγαλμενο μαλιστα απο τα σπηλαια και απο τις ταινιες του Χολλυγουντ,,, Αληθεια σε ποιους απευθυνεστε? Σε ολους αυτους που ζουν καθημερινα φτωχεια. ανεργια, εκφοβισμο, καταστολη και τις ευεργετικες παροχες του κρατους που υπερασπιζεστε? Καθηστε αναπαυτικα στο πληκτρολογιο σας…. μετρηστε καθε απογευμα στις 6 τους νεκρους κι οραματιστειτε νεοφιλελευθερους παραδεισους!!!! Εμεις παλι ΟΧΙ!!!!!!

    • Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Υπενθυμίζω απλά τι σημαίνει λαϊκή δημοκρατία, όταν μερικοί δεν χάνουν την παραμικρή ευκαιρία, να κάνουν κομμουνιστική προπαγάνδα…

  5. Προς όλους τους “ψευτοδεξιους” δηλαδή τους ακροδεξιούς… τσιμπατε την πιπίλα του άρχοντα σας Κούλη ότι η ατομική ευθύνη , τα sms και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες είναι η προϋπόθεση για να τελειώνουμε με την πανδημία ! Να υπενθυμίσω , λεφτά υπάρχουν για την αστυνομία ,το στρατό , τα ΜΜΕ , τους εφοπλιστές… για την υγεία , την παιδεία και τα ΜΜΜ δεν υπάρχουν ! Υ.Γ. Ο κύριος Καμπαγιαννης έκανε τα πάντα ως νομικός στην καταδίκη της Χ.Α. απέναντι σε όλους και σε όλα ! Και μόνον αυτό είναι αρκετό !

    • H δράση του ως νομικός στη δίκη της ΧΑ είναι σεβαστή , αλλά είναι παράλληλα και κομματικό στέλεχος ANTAΡΣΥΑ , οπότε κρίνονται πολιτικά οι κομματικές απόψεις….

      • Φίλε Νίκο όλοι μας ανήκουμε (και
        καλά κάνουμε ) κάπου πολιτικά και αυτό είναι υγιές ! Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να λειτουργούμε και να πράττουμε καθημερινά με σεβασμό στον συνάνθρωπο και ειδικότερα στους “ασθενέστερους” . Αντιπολίτευση ασκείται και θα πρέπει να ασκείται σε κάθε κυβέρνηση ! Σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση- ΣΥΡΙΖΑ- είναι πεθαμένη ! Γι’αυτό και η κυβέρνηση λειτουργεί “χουντικά” !

    • Η στάση του στην πρόσφατη υπόθεση Κουφοντίνα απ την άλλη δείχνει πολλά . Αν τον ενδιαφέρουν τα δικαιώματα των κρατουμενων, θα πρέπει υποτίθεται να δείξει την ίδια ευαισθησία για προάσπιση τόσο του Κουφοντίνα, όσο και των χρυσαυγιτών. Δολοφόνος ο μεν, δολοφόνοι κΙ οι δε.

  6. Άλλη αντιμετώπιση έχει ο Κουφοντινας ως κρατούμενος και άλλη οι χρυσαυγιτες ! Τα δικαιώματα των κρατουμένων πρέπει να είναι ίσα και όμοια για όλους ! Αλλά , οι νόμοι σε αυτό το κράτος εφαρμόζονται όπου , όποτε και σε όποιον βολεύει !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης