"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.9 C
Trikala

Αδιαφορία για τα μέτρα ενώ το τρίτο κύμα έρχεται κατά πάνω μας – Αναπόφευκτη η αύξηση κρουσμάτων – Δεν αποκλείεται νέο lockdown

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι η δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι που ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες προειδοποιούν για τη δύναμη αυτού που έρχεται χωρίς όμως η κοινωνία να νοιάζεται να ακούσει.

Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε σε επίπεδα Οκτωβρίου, φοβούμενοι ότι αναμένεται να ξεκινήσει ραγδαία αύξηση των μολύνσεων.

Οι ατέλειωτες βόλτες από το πρωί μέχρι το βράδυ τις γιορτινές μέρες, ενθαρρυμένες από την απουσία οποιασδήποτε διάθεσης ελέγχου έστω και τυπικού, το χάος στους δρόμους, το στριμωξίδι στις κατάφωτες πλατείες και τα κρυφά ή φανερά πάρτι στην αλλαγή του χρόνου, προετοίμασαν το έδαφος.

«Δεν ξέρουμε τις επόμενες μέρες πόσα θα είναι τα κρούσματα. Η αύξηση που βλέπουμε τώρα είναι από τα κρούσματα των Χριστουγέννων. Της Πρωτοχρονιάς θα είναι περισσότερα», τόνισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη σχολίασε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως «δεν είναι lockdown αυτό, ο κόσμος είναι έξω», ενώ δε δίστασε να πει ότι «δεν αποκλείεται σκληρό lockdown».

Τρέμουν τον Φεβρουάριο

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα τρέμουν τον Φεβρουάριο και είναι σίγουροι ότι τότε θα μας χτυπήσει το τρίτο κύμα: Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος, είπε ότι «να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα».

Την ίδια ώρα το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη ,  προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών, θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με την ομάδα Σαρηγιάννη, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.

Τέλος,  ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτίμησε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι δύσκολοι λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας.

«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορωνοϊός. Θα αυξήσει τη μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα, με μαθηματική βεβαιότητα αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων. «Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στον χειμώνα», πρόσθεσε.

Προς αναβολή η επαναλειτουργία του click away;

Η αύξηση των κρουσμάτων λόγω της κινητικότητας των γιορτών φαίνεται πως θα φέρει και την αναβολή του ανοίγματος των καταστημάτων με τη μέθοδο click away

Αν και τόσο η κυβέρνηση όσο και ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, διαμηνύουν ότι από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει και πάλι το click away, τις τελευταίες ώρες οι ειδικοί εκφράζουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους. 

Μιλώντας στο MEGA o κ Βατόπουλος είπε ότι «Δεν έχει αποφασιστεί αν θα ανοίξει από Δευτέρα η αγορά με click away. Γενικά η αύξηση της κινητικότητας μας φοβίζει. Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία.

Αν ανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε το συνωστισμό. Δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι σχετικό ακόμα, αλλά η γενική τάση είναι ό,τι είναι να γίνει, να γίνει με τρόπο ώστε να μην αυξηθεί ο συνωστισμός. Ας κάνουμε λίγο υπομονή και αυτό τον χειμώνα να τον περάσουμε αλώβητοι, να μην έχουμε θύματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης