"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.9 C
Trikala

Εγκύκλιος για αυτόφωρο και άμεση δίκη για τους βασανιστές ζώων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σκληρή εγκύκλιο στην κατακλείδα της οποίας αναφέρει πως «η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας», με σαφή εντολή για τήρηση του Αυτοφώρου και άμεση δίκη όσων συλλαμβάνονται να ευθύνονται για κακοποίηση η βασανισμό ζώων, ακόμα και τη διακίνηση οπτικού υλικού στο διαδίκτυο με τέτοιες σκηνές, εξέδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη..

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «με αφορμή την ένταση φαινομένων εκδήλωσης συμπεριφορών βασανισμού, κακοποίησης και πράξεων βίας εναντίον ζώων», υπενθυμίζει στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας το νομικό οπλοστάσιο με το οποίο απαγορεύεται:

α) Βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ` αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.

β) Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων.

γ) Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Επισημαίνει πως ακόμα και η παράνομη εμπορία ζώου συντροφιάς (όπως και άλλα αδικήματα) τιμωρείται με φυλάκιση που ξεκινά από 12 μήνες ενώ υπάρχουν και χρηματικά πρόστιμα από 3.000 έως και 15.000 ευρώ ανάλογα το αδίκημα. Ζητεί δε να εξετάζονται οι καταγγελίες ακόμα και στο διαδίκτυο και να κινούν «την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον συντρέχουν οι όροι της, για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ως άνω νόμο, ιδίως δε του εγκλήματος της παράβασης των διατάξεων του άρθρου 16, που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία, με την παραπομπή των δραστών στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Και η εγκύκλιος καταλήγει: «Πέραν της παραγγελίας σας προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών για την εφαρμογή της παρούσης εγκυκλίου μας, παρακαλούμε να εποπτεύετε προσωπικώς και συνεχώς για την τήρηση αυτής, έχοντας υπόψη ότι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας».

Πηγή: Left.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης