"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.2 C
Trikala

Μαζικός ξεριζωμός Ουκρανών, ξαφνική ευαισθησία Ευρωπαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στον δρόμο της προσφυγιάς εξωθήθηκαν ήδη δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, που ξύπνησαν χθες τα ξημερώματα με τον εφιάλτη του πολέμου να έχει γίνει πραγματικότητα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη. Επίθεση που έπιασε στον ύπνο -κυριολεκτικά και μεταφορικά- τους περισσότερους κατοίκους της χώρας, καθώς αρκετοί δεν ανέμεναν στ’ αλήθεια τις καταιγιστικές εξελίξεις, καθησυχασμένοι σε μεγάλο βαθμό μέχρι πρότινος κι από την ίδια τους την κυβέρνηση. Βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων με αμάχους να εγκαταλείπουν άρον άρον το Κίεβο και άλλες πόλεις, με προορισμό τη νότια και δυτική μεθόριο της Ουκρανίας.

κομβόι χιλιομέτρων από απελπισμένους κατοίκους του Κιέβου που εγκαταλείπουν τις εστίες τους
AP Photo / Emilio Morenatti

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες (Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία) να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για όσους αποζητούν ασφαλές καταφύγιο, προειδοποιώντας πως η κατάσταση χειροτερεύει ραγδαία. «Εχουμε ήδη δει αναφορές για θύματα και ανθρώπους να έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση ασφάλειας», ανέφερε ο επικεφαλής της UNHCR, Φιλίπο Γκράντι.

Με βάση χθεσινοβραδινές εκτιμήσεις της υπηρεσίας, πολλές χιλιάδες Ουκρανοί τράπηκαν σε φυγή από τη χώρα, περνώντας κυρίως σε Μολδαβία και Ρουμανία, ενώ 100.000 κατά προσέγγιση έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά μετά τη ρωσική εισβολή. Εντονη ανησυχία «για την κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Αντόνιο Βιτορίνο, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για άμεση παύση των εχθροπραξιών και προστασία των αμάχων και των μη στρατιωτικών υποδομών.

Σύμφωνα με δηλώσεις στρατιωτικού αξιωματούχου στην αμερικανική ιστοσελίδα The Hill, Αμερικανοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ, που σταθμεύουν στα ανατολικά σύνορα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προετοιμάζονται να συνδράμουν στη διαδικασία υποδοχής όσων φτάνουν από την Ουκρανία στην Πολωνία και τη Ρουμανία, όπου έχουν στηθεί υποδομές προσωρινής φιλοξενίας. Οι πολωνικές αρχές ετοιμάζουν μάλιστα τρένο με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών σε τοπικά νοσοκομεία, τα οποία είναι σε θέση να δεχτούν χιλιάδες ανθρώπους που μπορεί να χρειαστούν περίθαλψη.

Σημειωτέον ότι στην Πολωνία έχουν καταφύγει μετά το 2014 σχεδόν δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες. Οπως μετέδιδε το Reuters, πλήθος ανθρώπων με τα παιδιά και τα μπαγκάζια τους πέρασαν ακόμα και πεζή στην πολωνική μεθοριακή πόλη Μεντίκα, ενώ ουρές οχημάτων είχαν σχηματιστεί στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ουγγαρία και τη Μολδαβία. Η Μολδαβή πρόεδρος Μάγια Σάντου προανήγγειλε ότι η χώρα θα κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι έτοιμη να υποδεχτεί δεκάδες χιλιάδες ξεριζωμένους, έχοντας ήδη κλείσει τον εναέριο χώρο της.

Υψιστη υποκρισία

Βδομάδες τώρα χώρες της Ε.Ε. στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη -με προεξάρχουσες Ουγγαρία και Πολωνία- παρότι έχουν κάνει σημαία τους την ακραία ξενοφοβία και την κατηγορηματική άρνηση υποδοχής αλλόθρησκων -βασικά μουσουλμάνων- προσφύγων από κράτη της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, με πρόσφατο τραγικό παράδειγμα το Αφγανιστάν, προετοιμάζονται για πιθανή εισροή ακόμα και εκατομμυρίων -λευκών και χριστιανών όμως- προσφύγων από την Ουκρανία, τους οποίους και προτίθενται να υποδεχτούν με επιλεκτική ευαισθησία και αλληλεγγύη α λα καρτ.

Ακόμα και ο… πρύτανης της μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη, ο φιλορώσος ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, το παίζει τώρα ανθρωπιστής. Οχι μόνο βρέθηκε χθες να καταδικάζει «από κοινού με τους συμμάχους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διέταξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν απέκλεισε να αυξηθεί ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που φτάνουν στα ουγγρικά σύνορα, δηλώνοντας ότι η χώρα του «προετοιμάζεται να τους φροντίσει και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση γρήγορα και αποτελεσματικά». Η ουγγρική κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει πως θα σταλούν στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και ανθρωπιστικής συνδρομής.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας από την πλευρά της δήλωσε έτοιμη, αν χρειαστεί, να ανοίξει περισσότερα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, αναπτύσσοντας έως και 1.500 στρατιώτες στη μεθόριο που θα κληθούν να βοηθήσουν στη διαχείριση τυχόν μεγάλου προσφυγικού κύματος από τη εμπόλεμη γειτονική χώρα. Την πρόθεσή της να προσφέρει υποστήριξη στη γειτονική της Πολωνία και άλλα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης σε περίπτωση μαζικής εξόδου Ουκρανών προσφύγων εξέφρασε η Γερμανία, ενώ ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα, που φιλοξενεί ήδη πολυάριθμη ουκρανική κοινότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης