"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

24 C
Trikala

Μετεκλογικά «μαχαιρώματα» στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση την οποία θα κρατήσουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ στα Τρίκαλα δεδομένου ότι βγήκαν
μαχαίρια στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, καθώς σημαίνοντα στελέχη άφησαν σαφείς αιχμές κατά της Φώφης Γεννηματά.

Υπάρχουν στα Τρίκαλα στελέχη φίλα προσκείμενα στον Νίκο Ανδρουλάκη [ Γιώργος Οικονόμου ] , υπολογίσιμη η δύναμη των λεγόμενων παπανδρεϊκών , οι προσκείμενοι στη Φώφη Γεννηματά και ελάχιστοι Βενιζελικοί [Σούλα Μερεντίτη]. Προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής αλλά είναι γεγονός ότι όλοι περιμένουν το εναρκτήριο λάκτισμα …. και σε κατ ιδίαν συζητήσεις επισημαίνουν πως είναι πανέτοιμοι για τις μάχες που έρχονται.

Η πρόeδρος του κόμματος, η οποία καθόρισε τις επόμενες κινήσεις, αλλά άσκησε κριτική και σε «κρυπτόμενα» στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήρθαν οι ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Δημήτρη Ρέππα για να ταράξουν τα νερά.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, καταφέρθηκε εναντίον της προέδρου του ΚΙΝ. ΑΛΛ. κατηγορώντας την ότι εκείνη ήταν που «έδωσε ρόλο στον Μπίστη, στον Θεοχαρόπουλο και στον Ραγκούση», ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι ο ίδιος έκανε 57 ομιλίες, εκατοντάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις κατά την προεκλογική περίοδο για να προσθέσει «κάποιοι θα τρέχουν για να βγουν άλλοι».

Επισήμανε ότι δεν περίμενε κανείς πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι στο 8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31% και σημείωσε «η συζήτηση για το τι έφταιξε και τι πρέπει να γίνει δεν είναι εσωτερικό θέμα συζήτησης, αλλά εθνική υπόθεση. Η δημοκρατική παράταξη πρέπει να πρωταγωνιστήσει έναντι του Μητσοτάκη και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει τα πιο λαϊκιστικά στοιχεία του παλιού ΠΑΣΟΚ».

«Η σύγκριση για το αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται όχι με το αποτέλεσμα του 2015, αλλά με τους 212.000 που ψήφισαν για την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ», τόνισε με νόημα ο Νίκος Ανδρουλάκης .

«Ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%»

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι «ύβρις να πανηγυρίζουμε για το 8%» και έκανε λόγο για λανθασμένη πολιτική γραμμή του ΚΙΝ. ΑΛΛ. που είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να πιστεύει πως το κόμμα πάει προς τα δεξιά και για τον λόγο αυτό επέλεξε τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κόσμος καταλάβαινε πως θέλαμε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ. Δώσαμε λάθος στίγμα. Φτάσαμε στο σημείο να υπερασπιζόμαστε τον Σαμαρά και όχι το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε ότι ο Α. Τσίπρας σε λίγο θα φωνάζει «Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς» και ότι το ΚΙΝ. ΑΛΛ. θα έχει μείνει με τον Τσοχατζόπουλο και τον Παπαντωνίου.

«Η παράταξή μας παραμένει ουραγός»

Ακόμη πιο αιχμηρός στην τοποθέτησή του ήταν ο πρώην γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στέφανος Ξεκαλάκης ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα «παρά τις οβιδιακές μεταβολές στον πολιτικό χάρτη της τελευταίας δεκαετίας και την αναδιάταξη των δυνάμεων στον αριστερό-προοδευτικό πόλο του πολιτικού μας συστήματος, παραμένει ουραγός».

Υποστήριξε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι το μοναδικό κόμμα που μετεκλογικά βρίσκεται σε στρατηγικό τέλμα, ενώ παρέθεσε στοιχεία για τον συνεχώς μειούμενο αριθμό που ψηφοφόρων που στηρίζουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Από το 2012 και μετά.

«Σήμερα, με μόνο εκφραστή της «κεντροαριστεράς» το ΚΙΝΑΛ, ο αριθμός των ψήφων ανέρχεται μόλις στις 457519, όταν, σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις δυνάμεις του κατά 437579 ψήφους και η Νέα Δημοκρατία κατά 378274. Ακόμα και το Μέρα25 πήρε 24597 ψήφους παραπάνω απ’ τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν πανηγυρίζει…..» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι με βάση τα ποιοτικά στοιχεία το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει ερείσματα στους νέους ψηφοφόρους, ενώ υπογράμμισε ότι το κόμμα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην «ανακύκλωση προσώπων, λειτουργιών, δομών και ιδεών».

Κλιμακώνοντας την κριτική του έκανε λόγο για «ιδρυματοποίηση» και χαρακτηριστικά «νεποτισμού, τυχοδιωκτισμού, διαπλοκής, απολυταρχισμού» χαρακτηρίζοντας το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κόμμα «ιδιωτικής χρήσης».

Συνέχισε να εκτοξεύει βέλη προς τη Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας την ηγεσία του κόμματος πως η πολιτική της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε «παρασκηνιακές συναλλαγές, προσωπικές διευθετήσεις, περιχαράκωση, αναπαλαίωση, αποκλεισμούς και έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας».

«Όσο κι αν κάποιοι, για λόγους ιδιοτέλειας και ελλείψει παραταξιακής συνείδησης και σεβασμού στην ιστορία, προσπαθούν να μας πείσουν, προσβάλοντας τη νοημοσύνη μας, ότι αυτό είναι επιτυχία, τα περήφανα εναπομείναντα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι στόχος μας πάντα ήταν και είναι το κόμμα να πρωταγωνιστεί. Αν και μετά τις εκλογές εξακολουθήσει η παραλυτική πεπατημένη των τελευταίων ετών, νομοτελειακά το κόμμα οδηγείται σε πολιτικό “κώμα”. Γι’ αυτό και τώρα απαιτείται ριζοσπαστική αλλαγή, για να κάνει η παράταξη καινούργια αρχή» κατέληξε.

Κριτική χωρίς περιεχόμενο

Από πλευράς προεδρικής πτέρυγας στην κριτική απάντησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας αναφέροντας «σν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έστω αυτό το μη ικανοποιητικό δεν θα μιλάγαμε τώρα. Δεν άκουσα καμία άλλη πρόταση απ’ αυτή που παρουσίασε η πρόεδρος παρά μόνο κριτική χωρίς περιεχόμενο».

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με το μέτωπο υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει δυναμική αντιπολίτευση αρχής γενομένης από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

«Εκει όχι μόνο θα απαντήσουμε αλλά θα διατυπώσουμε τη δική μας πρόταση», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τη Σοσιαλδημοκρατία γιατί θα κάνει ισοπεδωτική αντιπολίτευση.

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε τέλος ότι θα γίνει πλήρης συζήτηση πώς από το 44% το 2009, έφτασε στο 4,6% το 2015 μέχρι το σημερινό 8%, που μπορεί να μην ικανοποιεί αλλά είναι ανοδικό.

Αιχμές εντός και εκτός κόμματος

Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών ήρθαν στη σκιά της τοποθέτησης της Φώφης Γεννηματά, η οποία, αφού ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα άσκησε κριτική σε «κρυπτόμενα» στελέχη και έκανε λόγο για προσωπικές στρατηγικές.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι καθαρά απέναντι απέναντι στη συντηρητική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη και κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα πως με την πολιτική του και τον καθεστωτισμό του, έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιστροφή στην εξουσία της παράταξης που χρεοκόπησε τη χώρα και ότι το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι αποτέλεσμα μιας κρυφής σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για τη συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης ΝΔ 2004-2009 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης