"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.5 C
Trikala

Νομοθετική παρέμβαση Σκρέκα στη Βουλή για το πλαφόν 5 ευρώ στα μηνιαία πάγια των λογαριασμών ρεύματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Διάταξη με την οποία ορίζεται ότι το ύψος των πάγιων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ανά κατηγορία πελάτη, δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 5 ευρώ κατατέθηκε στη Βουλή.

Η διάταξη κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, o οποίος μιλώντας στη βουλή είπε ότι «ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είδαμε τελικά, ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Τις πάγιες χρεώσεις. Γι’ αυτό και σήμερα, φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές, ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ, για χρεώσεις πάγιες».

«Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Έτσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ -κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση που αυτό δεν είναι σωστό- και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», πρόσθεσε.

Ο Κώστας Σκρέκας, παράλληλα, για μια ακόμη φορά προσπάθησε να πείσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παρά το γεγονός ότι επί μήνες σφύριζε αδιάφορα στις εκκλήσεις να λάβει μέτρα και να καταργήσει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε λειτουργία, «βάζοντας πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τη διαφορά, από το πλαφόν που έβαλε ανά τεχνολογία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την ανακτά, την οδηγεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και επιστρέφεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών, μέσα από τις επιδοτήσεις που εμείς ανακοινώνουμε κάθε μήνα και που συμμετέχει και ο κρατικός προϋπολογισμός».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε αυτόν τον μηχανισμό στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, πριν λίγες ημέρες και πρότεινε την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου προσδιορισμού τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, από αυτό που ισχύει σήμερα, και την αντικατάστασή του από ένα μοντέλο που αποσυνδέει την τιμή φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, με τρόπο που να μειώνει τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και άρα την τιμή του ρεύματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η πρόταση αυτή στηρίχθηκε από πολλές χώρες όπως και η ανάγκη για την έναρξη συζήτησης στην Ευρώπη, για πιθανή αλλαγή αυτού του μοντέλου που «δυστυχώς, συνδέει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με το φυσικό αέριο».

«Αυτό το έκανε η Ελλάδα, πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τώρα έρχονται οι ευρωπαϊκές χώρες, μετά την Ελλάδα να συμφωνούν ή να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους και επιτέλους ανοίγει αυτή η συζήτηση, για να προστατευθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

«Αναστείλαμε για ένα χρόνο, για όσο δηλαδή διαρκεί δηλαδή αυτός ο μηχανισμός, τη ρήτρα αναπροσαρμογής», είπε ο κ. Σκρέκας σημειώνοντας ότι οι πάροχοι ανακοίνωναν τιμή τιμοκαταλόγου χαμηλή ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια, υπήρχε ένας μαθηματικός τύπος, που «η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οποίος είχε εφαρμοστεί από ιδιώτες παρόχους που είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης