"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Στέφανος Σαράφης – Αιώνιο σύμβολο και παράδειγμα για όλες τις γενιές

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στις 23 του Οκτώβρη 1890, γεννήθηκε στα Τρίκαλα ο δοξασμένος στρατηγός του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), Στέφανος Σαράφης.

Μετά τα γεγονότα του Κιλελέρ, που θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνείδησής του, ο Στέφανος Σαράφης θ’ αφήσει το πανεπιστήμιο και θα καταταχτεί εθελοντής στο στρατό.

Έχοντας δημοκρατικά φρονήματα θα αντιταχτεί στα δικτατορικά καθεστώτα του Πάγκαλου και του Μεταξά, θα πιαστεί, θα εκτοπιστεί και θα φυλακιστεί αρκετές φορές.

Η δικτατορία του Μεταξά  που τον είχε ήδη εκτοπίσει για τρία χρόνια στη Μήλο (1937), θα του κλείσει το δρόμο όταν εκδήλωσε τη θέλησή του  να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα στον πόλεμο με τους Ιταλούς.

Μετά την κατάληψη της χώρας από τους χιτλερικούς καταχτητές ο φλογερός πατριώτης στρατηγός εντάσσεται αμέσως στις γραμμές του παλλαϊκού απελευθερωτικού αγώνα και τον Μάη του 1943 βγαίνει στο βουνό, απ’ όπου καλεί όλους τους Έλληνες πατριώτες να μιμηθούν το παράδειγμά του και να ενταχτούν στο ΕΑΜ.

Η αφοσίωσή του και η πίστη του στη δύναμη και το δίκιο του λαού, οι μεγάλες στρατιωτικές ικανότητές του και το κύρος του, τον αναδεικνύουν αρχηγό του ένδοξου Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ).

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας ο στρατηγός Σαράφης θα ανταμειφτεί για τις υπηρεσίες του στο λαό, από τις ξενόδουλες μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις: Μαζί με άλλους αξιωματικούς που συμμετείχαν στην Εαμική Αντίσταση θα τον εξορίσουν στη Σέριφο (1946), στη Μακρόνησο (1948) και στον Αη Στράτη.  Ο στρατηγός, μαθημένος στις διώξεις δεν θα υποκύψει ούτε αυτή τη φορά, δεν θα λυγίσει.

Ο λαός αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του και την προσφορά του και ενώ ο στρατηγός βρίσκεται εξόριστος,  θα τον εκλέξει με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ στις εκλογές του 1951 και το 1956, όταν η ΕΔΑ θα βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (στο μεταξύ ο Στέφανος Σαράφης έχει εκλεγεί Γενικός Γραμματέας του κόμματος).

Και από αυτό το μετερίζι ο στρατηγός θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα του λαού. Θα αντιταχτεί σθεναρά στην εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, από το βήμα της βουλής  αλλά και με αποκαλυπτική αρθρογραφία και ομιλίες, προκαλώντας το μίσος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και της ντόπιας κυβέρνησης.

Στις 31 του Μάη 1957, ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε Αμερικανός στρατιωτικός έκοψε το νήμα της ζωής του δοξασμένου στρατηγού του ΕΛΑΣ, που μέχρι το τέλος της ζωής του στάθηκε δίπλα στο λαό, για τη λευτεριά και το δίκιο του πολέμησε και τα συμφέροντα του λαού υπηρέτησε και στον πολιτικό αγώνα.

Μερικές μέρες μετά τον θάνατό του, ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Βάρναλης θα γράψει ανάμεσα σε άλλα για τον Στρατηγό:

“Όποιος νο­μί­ζει πως αλ­λά­ξα­νε τα πράγ­μα­τα μετά την «απε­λευ­θέ­ρω­ση», θα πει πως δεν κατα­λα­βαί­νει τις νέες βα­ρύ­τε­ρες αλυσίδες του. Δεν καταλα­βαί­νει πως η Κα­το­χή συ­νε­χί­ζε­ται με νέους Καταχτητές – Εμπό­ρους του έθνους. Κ’ επο­μέ­νως, όπως στα χρό­νια της πρώ­της, έτσι και στα τω­ρι­νά της νέας κα­το­χής, συ­νε­χί­ζε­ται ο διωγ­μός των πα­τριω­τών και πα­ρα­μέ­νει «εκτός νόμου» κάθε αγώ­νας ελευ­θε­ρί­ας. Γι’ αυτόν ακρι­βώς το λόγο το κα­θε­στώς της νέας Κα­το­χής αρ­νή­θη­κε να τι­μή­σει τον εχθρό της πα­λιάς. Αν το τω­ρι­νό κα­θε­στώς τι­μού­σε το Σα­ρά­φη, θα υπο­τι­μού­σε τον εαυτό του. Μια τέ­τοια απρο­νοη­σία θα είχε την έν­νοια της αυ­τοκατα­δί­κης.

Το κα­θε­στώς δεν απέ­δω­σε στρα­τιω­τι­κές τιμές στο νεκρό του Σα­ρά­φη, γιατί ο Στρα­τη­γός δεν τα πήρε τα γα­λό­νια του από τα Γρα­φεία παρά του τά­δω­κε ο Λαός στα βουνά…”

Ο Στέφανος Σαράφης υπήρξε σε όλη του τη ζωή ακούραστος και αλύγιστος μαχητής και μπροστάρης στους αγώνες του λαού. Η διαστρέβλωση και το ξαναγράψιμο της ιστορίας που επιχειρείται στις μέρες μας δεν μπορούν να αμαυρώσουν ή να σβήσουν την τρισένδοξη εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης, τους αγώνες και τις θυσίες μυριάδων αγωνιστών για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία την ειρήνη, για μια δίκαιη κοινωνία με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Στη μνήμη του λαού μας και στα αυριανά βιβλία της Ιστορίας η μορφή του δοξασμένου στρατηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη θα κατέχεi θέση ξεχωριστή.

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πρέπει να λέμε την αλήθεια για τα σημαντικά ιστορικά πρόσωπα, όχι να κάνουμε αγιογραφίες… Ο Στ. Σαράφης δεν ήταν αρχικά στο ΕΑΜ. Ηταν δκτής στηνν αντάρτικη οργάνωση ΕΣΑΠ (Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας), που ίδρυσε ο απότακτος ταγμ. Κωστόπουλος. Όταν μια ομάδα του ΕΣΑΠ αφοπλίστηκε από τον ΕΛΑΣ (που καταδίωκε τις άλλες αντάρτικες ομάδες, προκειμένου να κυριαρχήσει) και συμμετείχε με τον Κωστόπουλο στις διαπραγματεύσεις, συνελήφθηκαν από τον ΕΛΑΣ και τους δόθηκε τελεσίγραφο προκειμένου να συμμετέχουν στον ΕΛΑΣ. Οι βενιζελικοί αξιωματικοί είτε εκτελέστηκαν πχ Ψαρρός -EKKA είτε συμβιβάστηκαν και εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ, οπότε οι κεντρώα παράταξη δεν είχε τελικά αντάρτικες δυνάμεις.

  2. Κατέβηκε η σημαία της ΕΕ διότι χαλούσε τη σκηνοθεσία της συγκέντρωσης? Ο Στάλιν έκανε μοντάζ στις ομάδικες φωτογραφίες, για να μην απεικονίζονται όσους είχε εκτελέσει…

  3. Τωρα ποιος λεει ανακριβειες και προσπαθει να αλλοιωσει την Ιστορια ειναι το ζητουμενο!!! Το αρθρο ειναι καταλυτικο ως προς αυτο. Ηταν εκτοπισμενος στην Μηλο απο το καθεστως Μεταξα απο το 37! Ολοι καταλαβαινουμε γιατι εκτος απ τους κοντοφθαλμους και τους διαστρεβλωτες!! Χιλιαδες κομμουνιστες συρθηκαν στα ξερονησια κι οταν ξεσπασε ο πολεμος ζητησαν να πανε στο μετωπο!! Αντι αυτου το καθεστως επαναλαμβανω…διοτι ο Μεταξας ειχε πεθανει…τους κρατησε και τους παρεδωσε στους Γερμανους!! Αδειασειστα ιστορικα στοιχεια με ονοματα, επιστολες, καταγεγραμμενα οχι μονο στα αρχεια του κρατους, αλλα και στην συνειδηση του λαου!!! Οσο εσμο και να βγαλετε… ο Στρ. Στ, Σαραφης θα δεσποζει στο πιο κεντρικο σημειο της πολης σε μια πλατεια που φερει το ονομα του οπως και η κεντρικη οδος μπροστα της!! Να αφυπνιζει συνειδησεις και να παραδειγματιζει τις νεες γενιες!! Να μαθουν ποιοι και γιατι υπερασπιστηκαν αυτη την πατριδα και το ξενοδουλο μετεμφυλιακο κρατος τους ανταμειψε δολοφονωντας τους!!!! Μενει εκει ακομα για να σας στοιχειωνει…οπως και ο Σταλιν!!!!! Τι σχεση μπορει να εχει το κατεβασμα ενος συμβολου ξενου, εκτος αν ριγειτε απο περηφανεια βλεποντας το… επειδη ειστε και μεγαλοι πατριωτες αλλωστε με εναν ηγετη που γυρισε τον ρουν της Ιστοριας!!! Κιαν δεν υπηρχε θα μιλουσαμε σημερα ολοι γερμανικα!!! Δεν σας ενοχλει κατα πως φαινεται!!!!!! Στα λαγουμια σας τωρα!!!!!!!

    • Αυτή η τυφλή υποταγή στην κομμουνιστική ιδεολογία, οδήγησε και στη 2η καταστροφή της Ελλάδας μετά την Κατοχή με τον Εμφύλιο και αμαύρωσε την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Το χειρότερο είναι η προσπάθεια να ανακινήσουν τέτοιες μνήμες σήμερα, για συσπείρωση ψηφοφόρων, οι Ακροδεξιοί και οι Ακροαριστεροί…

    • Mόνο οι αριστεροί εκτοπίζονταν από την δικτατορία Μεταξά? Όχι και οι κεντρώοι βενιζελικοί? Αλλά τι να περιμένεις από υπερασπιστές των δολοφονιών και των διωγμών του Στάλιν…

  4. Δεν σας αρεσε που υπηρχαν κομμουνιστες στην Εθνικη Αντισταση…. δεν σας αρεσει που υπαρχουν εξακολουθουν και υπαρχουν ακομη και σημερα… Τι να κανουμε??? Να παψουμε να υπαρχουμε για να κοιμοσαστε ησυχοι??? Αληθεια μεχρι εκει φτανει η δολια η δημοκρατια σας???Ο Βαν Φλιτ, ο Τρουμαν, οι δοσιλογοι κι απο κοντα κι ο γερος της Δημοκρατιας μη χ…..Γ. Παπανδρεου με τους Αγγλους αιματοκυλισαν την Ελλαδα και σεις το ξερετε αυτο… αλλα βολευει να τα ριχνετε στον Σταλιν μπας και τσιμπησει κανενας ανιδεος!!!! Θα σας στοιχειωνει στον αιωνα τον απαντα….Περαστικα……

    • Στην αστική δημοκρατία υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα. Σε κομμουνισμό δεν υπάρχει κανένα κόμμα, μόνο το κομμουνιστικό. Διάβασε ιστορία να δεις τι έκανε ο Στάλιν στις ανατολικές χώρες, δορυφόρους της ΕΣΣΔ και στο λαό του. Αυτά στοιχειώνουν τους κομμουνιστές στον αιώνα τον άπαντα…Περαστικά…

  5. Mαλλον εσυ δεν τα πας καλα με την Ιστορια. Στην δημοκρατικη και καλα ΕΕ αλλα και στις Βαλτικες δημοκρατιες τα κομμουνιστικα κομματα αλλα ακομη και τα συμβολα απαγορευτηκαν!!! Αστικες δημοκρατιες ειναι…κι οπως αντιλαμβανεσαι υπαρχει αντιφαση των οσων ισχυριζεσαι!
    Επισης το Κομμουνιστικο κομμα Ελλαδας στην μακροχρονη εκατονταετη και πλεον πορεια του τα μισα χρονια υπηρξε παρανομο. Αστικη δημοκρατια και δικτατοριες ειχαμε!! Αυτα!!!! Κατα τα αλλα??? Καληνυχτα….

    11

    • Όταν το καταστατικό ενός κόμματος προβλέπει την ανατροπή του αστικού πολιτεύματος, μπορεί να απαγορευτεί το κόμμα. Έχουμε πιο ώριμη αστική δημοκρατία από τις μετα-κομμουνιστικές χώρες και μέσω της ΕΕ θα ωριμάσουν και αυτές. Στον Κομμουνισμό αντίθετα δεν υπάρχουν άλλα κόμματα, όπως ωριμάζει η δική μας σταδιακά για να φτάσει άλλες που έχουν κοινοβουλευτισμό αιώνες. Είναι δύσκολο πολίτευμα η δημοκρατία, σε αντίθεση με τον ολοκληρωτισμό του κομμουνισμού και του φασισμού.
      Ποιες αστικές δημοκρατίες, δικτατορίες και μετα-εμφυλιακά ημιελευθερα καθεστώτα είχαμε στην Ελλάδα, μέχρι τη μεταπολίτευση.

    • Τα δικαστήρια αποφασίζουν για αυτό, αλλιώς δεν υπάρχει προστασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και φτάνουμε στα ολοκληρωτικά καθεστώτα των κομμουνιστικών και φασιστικών χωρών.

  6. Αγαπητοί συμπολίτες,
    Ύστερα από τα τόσα “πολεμικά” σχόλια που έχουν γράψει οι προηγούμενοι, διαπιστώνω πως ο εμφύλιος δεν τέλειωσε το 1949 αλλά συνεχίζεται ακόμη.

    Δικαιόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης