"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.9 C
Trikala

Συναγερμός για τις ΜΕΘ, οργή για τα ψέματα της κυβέρνησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι έχει 930 κλίνες, αλλά όσοι γνωρίζουν μιλούν για μετά βίας 657 ● Ηδη τα επτά από τα δέκα κρεβάτια MEΘ-Covid στην Αττική είναι δεσμευμένα και η πανδημία τώρα δείχνει τα δόντια της.

Η συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από τον ιό της πανδημίας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, μια αύξηση 2-8 ανά ημέρα, ανησυχεί τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι ήρωες με τις άσπρες μπλούζες που χειροκροτήθηκαν με περισσή υποκρισία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρώτη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, αλλά κατά τα άλλα αγνοήθηκαν επιδεικτικά, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η πραγματικότητα από μόνη της επιβάλλει τον συναγερμό ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε κρίση Εντατικής Θεραπείας, πράγμα που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη, επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Είναι τραγικό τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage (σ.σ. διαλογή ασθενών) “δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60…” ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ», εξηγεί.

Η Ομοσπονδία, που έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από τις 24 Μαρτίου -αρχή της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας-, επανέρχεται μία ύστατη φορά ζητώντας να εισακουστεί και να γίνουν τα δέοντα. Οι γιατροί ζητούν «την ανάπτυξη πραγματικών νέων κλινών ΜΕΘ (και όχι στα χαρτιά) με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό (και όχι στα χαρτιά) καθώς και την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων», μας λέει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και προσθέτει τα αιτήματά τους που αφορούν συνολικά την πρόληψη-ιχνηλάτηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το «κόστος»

Η ανησυχία των νοσοκομειακών γιατρών εντείνεται γιατί ακόμα και τώρα διαπιστώνουν πως συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσήλωση από τη μια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, όπως μας λέει η Αφρ. Ρέτζιου, που «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τους συναδέλφους όλης της χώρας».

Η μαγική εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και ο ίδιος επανέλαβε από τη ΔΕΘ, έχει 930 κρεβάτια ΜΕΘ που μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν γίνει 1.200, αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ παρέλαβε 557.

«Συνολικά τα κρεβάτια ΜΕΘ στον δημόσιο τομέα είναι 657, δεν μπορεί να είναι παραπάνω», αποσαφηνίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό. «Εχουν ανοίξει 100 κρεβάτια. Τα υπόλοιπα είναι θάλαμοι αρνητικής πίεσης ή καρδιολογικές μονάδες νοσοκομείων που έχουν αφιερωθεί στον Covid-19», σημειώνει.

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τα στοιχεία ωστόσο για την Αττική, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη τη χώρα, όπως ο ίδιος τα παρουσίασε, είναι δυσοίωνα, αφού από τις 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, οι 53 είναι κατειλημμένες. Ηδη λοιπόν τα επτά από τα δέκα κρεβάτια MEΘ-Covid στην Αττική είναι δεσμευμένα, ενώ στη Θεσσαλονίκη τέσσερις στις δέκα κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι κατειλημμένες (17 σε σύνολο 43), σύμφωνα με τον Β. Κικίλια.

Tο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου μετράει όσες βαριές νοσηλείες μέτρησε συνολικά ο Αύγουστος (67 χθες από 41 την 1η Σεπτεμβρίου), ενώ οι απώλειες έχουν φτάσει ήδη τις 45 (3 χθες σε σύνολο 316). Χθες στη χώρα μας καταγράφηκαν 312 γνωστά κρούσματα, από τα οποία περισσότερα από τα μισά (55,7%) εντοπίστηκαν στην Αττική (174). Τον Σεπτέμβριο η Αττική κρατάει τα πρωτεία με το 47,59% των συνολικών διαγνώσεων.

Προσλήψεις

«Με βάση τα διεθνή πρότυπα στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ωστόσο, στα νοσοκομεία μας σήμερα, εξηγεί, λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. «Αν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για τη στελέχωσή τους, οι λίστες αναμονής τον χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κορονοϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις».

Είναι προφανές ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να πιέζεται και, αν συνεχίσει η αυξητική καταγραφή κρουσμάτων, νοσηλειών και βαριών νοσηλειών, τότε η κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε το λοκντάουν της πρώτης περιόδου για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά έσπευσε να ανοίξει τη δραστηριότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος της δημόσιας υγείας, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το ακραίο μέτρο του λοκντάουν δεύτερη φορά.

Το παραδέχτηκε άλλωστε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο που πολλάκις έχουν αποκλείσει στις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας κ. Κοντοζαμάνης και Χαρδαλιάς, με τελευταία της περασμένης Τρίτης. «Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα λοκντάουν. Θέλουμε όμως πάνω απ’ όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας που, αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας, μπορεί να μη βρουν τη φροντίδα που τους αξίζει», είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα».

Πηγή: efsyn.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ίσως η πιο επικίνδυνη, αυταρχική κυβέρνηση στην ιστορία της Ελλάδας εφάμιλλη των δικτατορίων, του Πάγκαλου το 1925, του Μεταξά το 1936, του Πλαστήρα, του Παπάγου και του Παπαδόπουλου το 67, ( και όλες οι κατοχικές- δωσιλογικες). Είναι πιο αντιλαϊκή και απάνθρωπη, ακόμη και από εκείνες της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΚΚΕ, του Σημίτη το 96 , του Γιωργάκη το 2009 και του ΣΥΡΙΖΑ το 15. Θα γραφτεί στην ιστορία με τα πιο μαύρα γράμματα. Έχουμε μπλέξει με ανίκανους και υποτελείς- αχυρανθρωπους.
    Γονείς, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, άνεργοι, κάτι πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε αξιοπρεπή διαβίωση. Επιτέλους, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης