"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.7 C
Trikala

Συνεχιζόμενες δράσεις… για τους μαθητές του 2ου Γυμν. Τρικάλων και του Γυμν. Φαρκαδόνας.

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Έχοντας κοινό περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα το «Δάσος» επισκεφτήκαμε το ΚΠΕ Βελβεντού Κοζάνης για τις ημέρες 21-22/3/2016. Εκεί είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα του ΚΠΕ με τίτλο «Δάσος: κιβωτός ζωής».

Το κτήριο του ΚΠΕ βρίσκεται στον αύλιο χώρο της εκκλησίας της «Κοίμησης της Θεοτόκου», στο παλιό Γυμνάσιο-Λύκειο Βελβεντού.

2o gymn

Το ταξίδι μας προς το Βελβεντό ξεκίνησε με την επίσκεψη μας στο αρχαιολογικό μουσείο Αιανής στην ομώνυμη κωμόπολη του Ν.Κοζάνης, όπου εντυπωσιαστήκαμε από το πλήθος και τη σπουδαιότητα των εκθεμάτων εντός του χώρου του μουσείου αλλά και της Νεκρόπολης πέριξ αυτού. Εκεί μάλιστα παρακολουθήσαμε και άλλα προγράμματα του μουσείου όπως το «Ψωμί» αλλά και την «Ενδυμασία», δοκιμάζοντας  οι ίδιοι να αλέσουμε το σιτάρι με τα μέσα της αρχαιότητας, αλλά και να ντυθούμε με τα ρούχα των προγόνων μας.

Φτάνοντας  στο Κ.Π.Ε μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι εκεί με ένα ζεστό καλωσόρισμα και ξεκινήσαμε το α’ μέρος του προγράμματός μας με τη συλλογή πληροφοριών για τα Δάση, τους οργανισμούς που τα απαρτίζουν, τη χλωρίδα τους και την εμπλοκή του ανθρώπου στο χώρο του Δάσους, που δεν είναι πάντα σωστός και δημιουργεί πολλά προβλήματα σε μας τους ίδιους, αλλά και στη γη μας, το μεγάλο μας σπίτι.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στην εξερεύνηση του δασικού συστήματος της περιοχής, μέσα από τα σχεδιασμένα μονοπάτια δίπλα σε χείμαρρους και καταρράκτες, παρατηρώντας την ποικιλία της βλάστησης καταγράφοντας φυτά, δένδρα ενώ, σ’ όλη  τη διάρκεια της διαδρομής μας στην ανοιξιάτικη φύση είχαμε την καθοδήγηση των υπεύθυνων του ΚΠΕ Βελβεντού που έκανε το έργο όλων μας (καταγραφή- παρατήρηση- πληροφόρηση) πιο εύκολο και ενδιαφέρον.

Μετά από 5 χιλιόμετρα περίπου διαδρομής, καταλήξαμε ξανά στο κτήριο του ΚΠΕ για την αξιολόγηση του διήμερου αυτού προγράμματος. Η όλη διαδικασία μετά από τη βιωματική προσέγγιση του θέματός μας, μας έκανε να σκεφτούμε σοβαρά, πράγματα που για μας θεωρούνταν δεδομένα όπως π.χ οι παρεμβάσεις μας στα δάση με σκοπό τη διασκέδαση μας (πάρκα) πόσο επηρεάζουν τη συνέχιση της ζωής στο δάσος και κατ’ επέκταση την ποιότητα της δικής μας ζωής και καθημερινότητας.

Αφήνοντας πίσω μας το ΚΠΕ και το Βελβεντό, πήραμε το δρόμο της επιστροφής από την εντυπωσιακή γέφυρα της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου ως την Κοζάνη όπου κάναμε στάση στο ιστορικό λαογραφικό μουσείο εκεί, το οποίο μας εντυπωσίασε.

Ήταν πραγματικά αυτές οι δύο ημέρες στο Βελβεντό γεμάτες για όλες μας τις αισθήσεις είδαμε, ακούσαμε τους ήχους της φύσης, μυρίσαμε ρίγανη που έκανε έντονη την παρουσία της στην περιοχή, αλλά και γευτήκαμε τοπικά φαγητά και προϊόντα της περιοχής.

Τελικά όπως πολύ σωστά παρατήρησαν οι συνοδοί καθηγητές μας κ.Αστρίτη Ε. , κ. Σταφυλά Ε. ,  κ.Παπαβασιλείου Α. , κ.Γαλάνη Β., η φύση στη χώρα μας δεν θα σταματήσει να μας εκπλήττει, αρκεί να ξέρουμε τη θέση μας σ’ αυτή. Κι εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από τέτοια περιβαλλοντικά προγράμματα θα γίνουμε καλύτεροι.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες

του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων

και του Γυμνασίου Φαρκαδόνας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης