"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.9 C
Trikala

Τρίκαλα: Ανθρώπινη “αλυσίδα” για τους πρόσφυγες στο Μουργκάνι – Αργά αντανακλαστικά της Αυτοδιοίκησης

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Απλοί πολίτες και επιχειρήσεις ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στην άμεση παροχή βοήθειας προς τους 450 περίπου πρόσφυγες που παραμένουν από χθες εγκλωβισμένοι στο Μουργκάνι Καλαμπάκας, αδυνατώντας να μεταβούν στα Σκόπια λόγω της απόφασης της γειτονικής χώρας να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων απαγορεύοντας την διέλευση για τους Αφγανούς, προκαλώντας έτσι μία έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η παραμονή των προσφύγων στην περιοχή, ήδη επί ένα 24ωρο, έδειξε το μέγεθος του μεταναστευτικού προβλήματος και σε τοπικό επίπεδο, με την Αυτοδιοίκηση να δείχνει τα αντανακλαστικά της με μεγάλη καθυστέρηση, ακόμη και με την παροχή στοιχειώδους βοήθειας, σε βασικά αγαθά διατροφής. Ενδεικτικό είναι ότι μετά από 20 ώρες που έγινε γνωστός ο εγκλωβισμό των προσφύγων στο Μουργκάνι κινητοποιήθηκε ο Δήμος Καλαμπάκας για την συγκέντρωση και αποστολή ελάχιστων ειδών (κυρίως ψωμί και νερό). Αντίθετα, από νωρίς το πρωί, η ανταπόκριση μεμονωμένων πολιτών, τόσο από την Καλαμπάκα όσο και τα Τρίκαλα, αλλά και διαφόρων επιχειρήσεων -κυρίως- εμφιαλωμένου νερού, γαλακτοκομικών προϊόντων και άρτου, ήταν εντυπωσιακή, προσφέροντας νερό, ψωμί, γάλα, μπισκότα, κρουασάν, πάνες και άλλα είδη στους πρόσφυγες, με ένα μεγάλο ποσοστό να είναι οικογένειες και μικρά παιδιά.

PROSFYGES 3

 

Πιο οργανωμένη υπήρξε η βοήθεια κινηματικών φορέων όπως το Rossonero αλλά και μέλη της Λαϊκής Ενότητας που βρέθηκαν από χθες βράδυ στον χώρο, ενώ και ο Δήμος Τρικκαίων, νωρίς σήμερα το μεσημέρι, απέστειλε τρόφιμα και φάρμακα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Καταλυτική, δε, ήταν η βοήθεια που προσέφερε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Όασις” Ζίκος Αμπντελάλ, Αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος όχι προσέφερε δωρεάν μαγειρεμένο φαγητό αλλά διέθεσε και τα 10 δωμάτια του κτιριακού συγκροτήματος για να φιλοξενήσει μητέρες και παιδιά.

sirioi moyrgkani 1

Σε επιφυλακή, φυσικά, έχει τεθεί τόσο το Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας, παρέχοντας ήδη ιατρική βοήθεια σε παιδιά, όσο και η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων και το Α.Τ. Καλαμπάκας, με αστυνομική δύναμη η οποία εποπτεύει διακριτικά το χώρο, αναμένοντας σχετική εντολή να επιτραπεί η αναχώρηση των λεωφορείων με προορισμό τα σύνορα με τα Σκόπια. Οι εικόνες, πάντως, που κατέγραψε το ρεπορτάζ είναι αντίστοιχες με αυτές, επί μήνες, που ζουν οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και στην Ειδομένη, απλώνοντας τα χέρια για λίγο ψωμί και ελιές και φυσικά για πολλή ανθρωπιά.

roso 2

roso 3

ert.gr

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης