"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.9 C
Trikala

Kύριο και όχι συμπληρωματικό εισόδημα από τα αρωματικά φυτά

Σχετικά άρθρα

lafarm

aromatika fita
Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά. Μια μικρή καλλιέργεια με μεγάλες δυνατότητες. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα εργασίας του Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Χρήστου Λύκα. Ο ίδιος υπολογίζει σε 30.000 στρέμματα περίπου τον αριθμό των αρωματικών φυτών που καλλιεργούνται σε εθνικό επίπεδο.

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν μια ομάδα φυτών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως για τη χρήση τους στην πρακτική ιατρική στη μαγειρική και στην αρωματοποιία.

Τα περισσότερα από αυτά είναι αυτοφυή στην Ελληνική φύση. Δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λίπανσης, άρδευσης και φυτοπροστασίας. Απαιτούν ωστόσο, προσθέτει ο ερευνητής, ένα ιδιαίτερο περιβάλλον ανάπτυξης, καθώς και συγκεκριμένες καλλιεργητικές φροντίδες ώστε να αποδώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ιδιότητες για τις οποίες συνήθως καλλιεργούνται.

Με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε περιβάλλον με ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά παράγεται συνήθως πολύ υψηλής ποιότητας προϊόν, που μπορεί εύκολα να διατεθεί στην αγορά και να προδώσει ικανοποιητικό εισόδημα από μικρής έκτασης εκμετάλλευση, ενώ απαιτείται σχετικά μικρό κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας.

Η συνολικά καλλιεργούμενη έκταση, τα είδη των φυτών που θα καλλιεργηθούν, ο βαθμός της προσωπικής απασχόλησης και η μορφή του τελικού προϊόντος, αποτελούν τα βασικά κριτήρια που διαμορφώνουν το ύψος της αρχικής επένδυσης και το τελικό καθαρό κέρδος του παραγωγού.

Το τελικά παραγόμενο προϊόν μπορεί εύκολα να συντηρηθεί και να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προσφέροντας μια επιπλέων ευελιξία στη διάθεσή του.

Παρά τα σημαντικά και πολλά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η καλλιέργεια και η εκμετάλλευση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, είναι εμφανές ότι η επιτυχία της όλης επένδυσης διασφαλίζεται μόνο έπειτα από τον προσεκτικό σχεδιασμό, την σωστή εκπαίδευση και την απόκτηση επαρκούς γνώσης και εμπειρίας, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ωστόσο, την τελευταία πενταετία και ιδιαίτερα κατά την “μετά κρίσης” εποχή, παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρων και μια συνεχή αναζήτηση για καλλιέργειες που παράγουν υψηλής αξίας προϊόντα.

Η δυστυχώς αναγκαστική και όχι προγραμματισμένη στροφή στον πρωτογενή αγροτικό τομέα σε συνδυασμό με τον μικρό κατά μέσο όρο γεωργικό κλήρο, υπήρξαν, διευκρινίζει ο κ. Λύκας, οι κύριες αιτίες για το αυξημένο ενδιαφέρον που παρατηρείται όψιμα για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Οι νέοι αλλά και όσοι από παλιά ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, φαίνεται σαν να ανακάλυψαν ξαφνικά ότι δε χρειάζεται να διαθέτεις χίλια στρέμματα γόνιμης και καλά αρδευόμενης γης στο μέσο του πιο έφορου ελληνικού κάμπου, για να εξασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό κύριο και όχι απαραίτητα συμπληρωματικό εισόδημα.

Βασικό στοιχείο για το τελευταίο αποτελεί ο σωστός προγραμματισμός που ξεκινά από το ποιο φυτικό είδος θα καλλιεργηθεί και σε τι έκταση, μέχρι ποια θα είναι η μορφή του τελικού προϊόντος και σε ποιες αγορές θα απευθυνθεί, δεν παραλείπει ο ίδιος να τονίσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης