"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.1 C
Trikala

Oικονομική ανακούφιση ΑΜΕΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Γιώργος Κυρίτσης, Νίκος Τσούκαλης και Δημήτρης Αναγνωστάκης αναδεικνύοντας την άμεση ανάγκη οικονομικής ανακούφισης όλων των συνταξιούχων ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω 80%.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές ζητούν την επέκταση της προσαύξησης της σύνταξης και σε συνταξιούχους ΑμεΑ του ιδιωτικού τομέα καθώς και εφαρμογή με αναδρομική ισχύ των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ στα άτομα με αναπηρία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε για την εφάπαξ παροχή ποσού από 800 μέχρι 2.000 ευρώ σε συνταξιούχους του Δημοσίου με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Η παροχή αφορά σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας, τα οποία είχαν περικοπεί το 2013, ενώ οι δικαιούχοι της παροχής ανέρχονται σε περίπου 3.600 άτομα.

Η καταβολή του ποσού για το 2013 έγινε τον Απρίλιο του 2014 και ουσιαστικά αποτελεί προσαύξηση της σύνταξης των συνταξιούχων με εφάπαξ ποσό λόγω του επιμερισμού σε δωδεκάμηνη βάση των δώρων. Παράλληλα, το Μάιο του 2014, οι δικαιούχοι έλαβαν ως εφάπαξ παροχή μαζί με τη σύνταξή τους τα ποσά των δώρων και του επιδόματος αδείας που αντιστοιχούν στο πρώτο τετράμηνο του 2014. Και από τον Ιούνιο του 2014 και έπειτα η παροχή επιμερίστηκε σε δωδεκάμηνη βάση με προσαύξηση της μηνιαίας σύνταξης.

Αν και το ποσό ανακουφίζει μια μερίδα πολιτών, εντούτοις, δημιουργεί δύο κατηγορίες ΑμεΑ, ανάλογα με τη σχέση τους με το Δημόσιο. Κι αυτό επειδή η παροχή δίδεται μόνον σε συνταξιούχους που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του Δημοσίου.

Ωστόσο, οι αντοχές των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους έχουν πια εξαντληθεί, μετά από σειρά κυβερνητικών αποφάσεων εις βάρος τους. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ΑμεΑ στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, που επιτείνεται και από τις συνεχείς περικοπές στις κοινωνικές παροχές.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να επεκτείνει την παροχή εφάπαξ προσαύξησης της σύνταξης ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα; Αν ναι, θα γίνει και σε αυτή την κατηγορία με αναδρομική ισχύ,

  2. Πότε θα εκδοθεί η εγκύκλιος για την εφαρμογή των εκπτώσεων του ΕΝΦΙΑ στα άτομα με αναπηρία σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 4223/2013. Θα έχει αναδρομική ισχύ;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης