«Είτε η ανθρωπότητα θα τελειώσει τους πολέμους είτε οι πόλεμοι θα αποτελειώσουν την ανθρωπότητα». * Reviewed by Momizat on . *Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος [1961-1963] Το σκέφτηκα πολύ πριν αποφασίσω να γράψω αυτό το άρθρο. Στην αρχή σκέφτηκα να αναφερθώ στους Κούρδους *Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος [1961-1963] Το σκέφτηκα πολύ πριν αποφασίσω να γράψω αυτό το άρθρο. Στην αρχή σκέφτηκα να αναφερθώ στους Κούρδους Rating: 0

«Είτε η ανθρωπότητα θα τελειώσει τους πολέμους είτε οι πόλεμοι θα αποτελειώσουν την ανθρωπότητα». *

«Είτε η ανθρωπότητα θα τελειώσει τους πολέμους είτε οι πόλεμοι θα αποτελειώσουν την ανθρωπότητα». *

*Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος [1961-1963]

Το σκέφτηκα πολύ πριν αποφασίσω να γράψω αυτό το άρθρο. Στην αρχή σκέφτηκα να αναφερθώ στους Κούρδους και στην ιστορία τους για να φανεί ποιος είναι ο καλός και ποιος είναι ο κακός στην όλη ιστορία, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Μετά όμως αναρωτήθηκα: έχει σημασία άραγε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο σε έναν πόλεμο; Μερικοί θα μου απαντήσετε πως ασφαλώς και έχει σημασία. Για ποιον λόγο όμως έχει σημασία; Θα δώσουμε συγχαρητήρια σε εκείνον που σκότωσε επειδή είχε δίκιο ή θα σκεφτούμε «καλά έπαθε» για εκείνον που σκοτώθηκε επειδή είχε άδικο; Θέλω να ελπίζω ότι δε θα συμφωνήσετε με καμία από τις δύο εναλλακτικές.

Εδώ και τόσες μέρες βλέπουμε στην τηλεόραση και στα social media απάνθρωπες πράξεις που μαντέψτε…γίνονται από ανθρώπους. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για τους εκατοντάδες ανθρώπους που σκοτώνονται κάθε μέρα. Το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε όμως τόσο για αυτούς που σκοτώνονται σε αυτόν τον πόλεμο όσο και για εκείνους που σκοτώθηκαν σε άλλους πολέμους είναι να αρχίσουμε να σεβόμαστε λίγο περισσότερο την ανθρώπινη αξία και την ανθρώπινη ζωή. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα είμαστε ζωντανοί μόνο και μόνο επειδή είχαμε την τύχη να γεννηθούμε στην Ελλάδα και όχι στη Συρία. Το γεγονός ωστόσο ότι στον 21ο αιώνα απολαμβάνουμε το δικαίωμα στη ζωή από τύχη δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να νιώθουμε περήφανοι.

Αφού λοιπόν οι διεθνείς συνθήκες και η ίδια η πρόοδος αποδείχθηκε ότι δεν είναι αρκετά για να ζούμε ειρηνικά, σας καλώ να σκεφτείτε πως το νεκρό 6χρονο παιδάκι (η εικόνα του οποίου κάνει το γύρω του κόσμου στα social media) θα μπορούσε να ήταν το δικό σας παιδί. Βέβαια το ότι δεν είναι δικό μας παιδί δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να θρηνούμε για αυτό, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ τι κακό μπορεί να έχει κάνει ένα παιδάκι για να του αξίζει μία τέτοια τύχη. Για να μην υπάρξουν λοιπόν άλλα νεκρά παιδιά και άλλοι νεκροί γενικότερα καλό θα ήταν να είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ περισσότερο με τις πράξεις και λιγότερο με τα λόγια.

Μ.Δ.Παπαδάκη

Σχόλια (1)

  • ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

    Δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητος έστω και ένα λεπτό ειρήνης επι της γής. Χιλιάδες χρόνια τώρα κυριαρχεί η ίδια φρικαλεότητα, η βιαιότητα, τα απεχθή εγκλήματα, οι βιασμοί, οι ομαδικές σφαγές, οι διωγμοί, οι γενοκτονίες, τα ολοκαυτώματα, τα μίση. Η ίδια αγωνία, ο ίδιος πόνος, τα ίδια δάκρυα στα μάτια των αθώων παιδιών.!! Ο άνθρωπος εκ φύσεως δεν μπορεί να τα ξεπεράσει. Δεν το κατόρθωσε έστω και κατ’ ελάχιστο, ούτε κάποια φιλοσοφία, ή κάποιο πολιτικό σύστημα, αλλά ούτε κάποια θρησκεία. Και ο χριστιανισμός που επί 2.000 χρόνια υποτίθεται κηρύττει την ειρήνη, την αγάπη και άλλα τέτοια, δεν κατόρθωσε απολύτως τίποτα. Οι μεγαλύτεροι μάλιστα και καταστροφικότεροι πόλεμοι έγιναν σε περίοδο που η ανθρωπότητα ευρίσκετο σε υψηλότατο πολιτιστικό επίπεδο όπως και σήμερα. Και όλες αυτές οι εκδηλώσεις με τα φεστιβάλ, τις συναυλίες, τις εκθέσεις ζωγραφικής και πορείες περί ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών είναι για αφελείς. Δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. Τελικά έχει δίκαιο ο Ηράκλειτος. «Πόλεμος Πατήρ Πάντων».

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή