Έφυγε από τη ζωή η θρυλική αντάρτισσα του ΕΛΑΣ Ελένη Γκελντή- Παναγιωτίδου Reviewed by Momizat on . Σε ηλικία 90 χρόνων άφησε την τελευταία της πνοή μια γυναίκα σύμβολο της Αντίστασης, η αντάρτισσα Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή – Παναγιωτίδου, που απαθανατίστηκε τον Σε ηλικία 90 χρόνων άφησε την τελευταία της πνοή μια γυναίκα σύμβολο της Αντίστασης, η αντάρτισσα Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή – Παναγιωτίδου, που απαθανατίστηκε τον Rating: 0

Έφυγε από τη ζωή η θρυλική αντάρτισσα του ΕΛΑΣ Ελένη Γκελντή- Παναγιωτίδου

Έφυγε από τη ζωή η θρυλική αντάρτισσα του ΕΛΑΣ Ελένη Γκελντή- Παναγιωτίδου

Σε ηλικία 90 χρόνων άφησε την τελευταία της πνοή μια γυναίκα σύμβολο της Αντίστασης, η αντάρτισσα Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή – Παναγιωτίδου, που απαθανατίστηκε τον Αύγουστο του 1944 στο φωτογραφικό φωκό του Σπύρου Μελετζή, σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του αντάρτικου:

Η Τιτίκα Παναγιωτίδου γνωστή και ως Τίτο, πριν ακόμα κλείσει τα 16 χρόνια κατετάγη μαζί με 30 κοπέλες 16 ως 24 ετών στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο Κοζάνης, υπηρετώντας ως ανθυπολοχαγός και Διοικητής λόχου των ανταρτισσών.

Μετά τον πόλεμο φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και υπήρξε δικηγόρος επί τριάντα χρόνια. Μετά την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης το 1982, κυκλοφόρησε γραμματόσημο με τη μορφή της, βασισμένη στο διάσημο στιγμιότυπο του Μελετζή.

Η κηδεία έγινε  χθες στην Κατερίνη.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή