"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.5 C
Trikala

Ζωή: Η κατάρρευση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτό που περιμένει το κόμμα του κ. Τσίπρα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ολομέτωπη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη για τη διαπραγμάτευση του 2015 αλλά και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξαπολύει, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υπάρχει από τον Αύγουστο του 2015» δηλώνει η πρώην Πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή της στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» και χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τους χειρισμούς του Μαξίμου σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες: «Πρόκειται για μια εξόφθαλμη προσπάθεια να στηθεί η νέα διαπλοκή για τη νεομνημονιακή εξουσία, μέσα από μια σύγκρουση με όρους μαφίας».

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η κ. Κωνσταντοπούλου για το «Σχέδιο X»: «Τον Μάιο του 2015 είχα ενημερωθεί από τον κ. Βαρουφάκη, με πρωτοβουλία και με την παρουσία του κ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι υπήρχε μία ομάδα που εκπονούσε σχέδιο απόκρουσης ενδεχόμενων εκβιασμών σε επίπεδο ρευστότητας και νομίσματος».

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη «Συμφωνία της 12ης Ιουλίου» όπου μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας έβγαινε από τη Σύνοδο Κορυφής έχοντας βάλει τις βάσεις για το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς. Πώς βλέπετε σήμερα την κατάσταση στη χώρα και την πορεία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Ό,τι συμβαίνει από τις 13 Ιουλίου 2015 μέχρι σήμερα παραβιάζει κατάφωρα την εντολή των πολιτών, το ΟΧΙ που άρθρωσαν στις 5 Ιουλίου 2015. Ό,τι συμβαίνει από τις 13 Ιουλίου 2015 μέχρι σήμερα αποτελεί συνέχεια του πραξικοπήματος των δανειστών εναντίον του ελληνικού λαού, με όργανο πλέον την Κυβέρνηση Τσίπρα. Συνιστά ωμή κατάλυση της δημοκρατικής κυριαρχίας το γεγονός ότι κάθε τι που ψηφίζεται έχει με κυρίαρχο τρόπο απορριφθεί προηγουμένως από τους πολίτες. Η Κυβέρνηση Τσίπρα είναι βέβαιο ότι θα μείνει στην σύγχρονη ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει οι πολίτες να υπερασπισθούν τη ζωή και το μέλλον τους, πρέπει να πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους και να ανατρέψουν συνολικά το μνημονιακό καθεστώς που σήμερα υπηρετεί σύσσωμη η σύνθεση της Βουλής. Πρέπει από την ίδια την κοινωνία να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο της Ιστορίας, μέσα από μια δημοκρατική επανάσταση που θα σαρώσει αυτή τη σαπίλα.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας. Πιστεύετε ότι πρόκειται για θεσμική παρέμβαση ή αποτελεί κίνηση τακτικισμού;

Πρόκειται για παλαιού και παλαιοκομματικού τύπου μαγειρέματα, που θυμίζουν τον πάλαι ποτέ κραταιό δικομματισμό. Τακτικισμοί για να επιτευχθεί η διαιώνιση των κυβερνητικών στην εξουσία, με προσθήκες πρόθυμων συμπαραστατών, που έχουν μπει στο αλισβερίσι των ανταλλαγμάτων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο αναζητούνται και αλιεύονται οι ψήφοι στήριξης, με τις ανάλογες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης Σαμαρά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2014.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει το σενάριο της μείωσης του ορίου του 3% για την εισαγωγή των κομμάτων στη Βουλή. Ποια είναι η θέση σας;

Για όποιον πιστεύει γνήσια στην απλή αναλογική, η διασφάλιση πραγματικής εκπροσώπησης όλων των πολιτών, χωρίς βολικούς αποκλεισμούς, που κάνουν άνιση την ψήφο, αποτελεί προϋπόθεση. Το ότι αυτό το αυτονόητο κρατιέται ως διαπραγματευτικό εργαλείο «στο τραπέζι των συζητήσεων», προφανώς για να δελεαστούν κόμματα που φοβούνται την εκλογική κατάρρευση, είναι αποκαλυπτικό του ακραίου οπορτουνισμού με τον οποίο κινείται η Κυβέρνηση Τσίπρα. Η Πλεύση Ελευθερίας στοχεύει στη διακυβέρνηση και δεν φοβάται καμμία εκλογική μεθόδευση. Ο κ. Τσίπρας, αντίθετα, θα πρέπει να σκεφθεί ότι η διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή θα τον βρει να αγωνιά για το εκλογικό αποτέλεσμα: η εκλογική κατάρρευση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ το 2012 θα είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτό που περιμένει στο εγγύς μέλλον το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Στο παρασκήνιο έχουν πυκνώσει οι συζητήσεις για ενδεχόμενο ανασχηματισμό αμέσως μετά το καλοκαίρι. Πιστεύετε ότι η αξιοποίηση προσώπων όπως ο Φώτης Κουβέλης ή εκφραστών της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «καθαρτήριο» για την κυβέρνηση;

Αναμφίβολα ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Από την άλλη πλευρά, ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.

Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να παραχωρήσει τέσσερις άδειες σε τηλεοπτικούς σταθμούς;

Πρόκειται για μια εξόφθαλμη προσπάθεια να στηθεί η νέα διαπλοκή για τη νεομνημονιακή εξουσία, μέσα από μια σύγκρουση με όρους μαφίας. Και είναι αποκαλυπτική η συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή και εκπροσώπων του Τύπου και των ΜΜΕ που κάποιοι θεωρούσαμε ανεξάρτητους και εμβρόντητοι ανακαλύψαμε πόσο γρήγορα βολεύτηκαν ως φερέφωνα της νέας εξουσίας. Η διαπλοκή δεν πατάσσεται με διαπλοκή, αλλά με διαφάνεια, κανόνες, αρχές.

Η Πλεύση Ελευθερίας θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές ή εξετάζετε το ενδεχόμενο συνεργασίας όπως για παράδειγμα με τη ΛΑ.Ε;

Η Πλεύση Ελευθερίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αρχή της συγκρότησής της. Και στοχεύει σε μία πρωταρχική συμμαχία: αυτή με τον λαό και την κοινωνία. Ανακοινώσαμε την ίδρυσή μας στις 19 Απριλίου, καταθέσαμε την ιδρυτική μας διακήρυξη στις 5 Ιουλίου και στις 19 Ιουλίου, ανήμερα των 15 χρόνων από το Κοινωνικό Φόρουμ της Γένοβας, θα ανακοινώσουμε, με συνέντευξη τύπου κι εκδήλωση στο Πάρκο Ελευθερίας, τα επόμενα βήματα της συγκρότησής μας, το άνοιγμά μας στους πολίτες. Αυτά βρίσκονται σε απόλυτη προτεραιότητα σήμερα. Γιατί το θέμα δεν είναι η ανακύκλωση κάποιων από εμάς στο πολιτικό στερέωμα, αλλά το να έρθει η κοινωνία και οι νέες γενιές στο προσκήνιο.

Θα βλέπατε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υπάρχει από τον Αύγουστο 2015. Το κόμμα Τσίπρα, που ψευδεπίγραφα χρησιμοποιεί την ετικέτα ΣΥΡΙΖΑ και νέμεται όλες τις διευκολύνσεις, οικονομικές παροχές και κομματική περιουσία, χωρίς καμμία εσωτερική δημοκρατική νομιμοποίηση, αποτελεί μνημονιακό εργαλείο και όργανο των δανειστών-δυναστών μας. Η Πλεύση Ελευθερίας είναι αντίπαλος του καθεστώτος αυτού και του σημερινού κυβερνητικού του μανδύα. Είμαστε και θα είμαστε απέναντι όχι μόνο στο κόμμα αυτό αλλά και σε κάθε πρόσωπο που ανέλαβε ή διευκόλυνε την προέλαση κι εφαρμογή των μνημονίων. Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση συνεργασίας.

Κατά τη θητεία σας στην προεδρία της Βουλής, γνωρίζατε το Σχέδιο Χ του κ. Βαρουφάκη και του κ. Γκαλμπρέιθ;

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου και, συγκεκριμένα, τον Μάιο 2015 είχα ενημερωθεί από τον κ. Βαρουφάκη, με πρωτοβουλία και με την παρουσία του κ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι υπήρχε μία ομάδα που εκπονούσε σχέδιο απόκρουσης ενδεχόμενων εκβιασμών σε επίπεδο ρευστότητας και νομίσματος. Η συνάντηση έγινε μετά από κοινή συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας και Προεδρείου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία ήρθα σε σύγκρουση με τον κ. Δραγασάκη, όταν του ζήτησα εξηγήσεις για τη μη εφαρμογή του προγράμματός μας και για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση στέγνωνε τα ταμεία για να αποπληρώνει το χρέος. Τότε είχα υποστεί επικοινωνιακή επίθεση διότι δεν αποδεχόμουν την μεταβίβαση των αποθεματικών της Βουλής για την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Τσίπρας επιδίωξε στη συνάντησή μας, μέσω της ενημέρωσης από τον κ. Βαρουφάκη, να με διαβεβαιώσει ότι ερευνούμε και προετοιμάζουμε τρόπους άμυνας, κάτι για το οποίο επανερχόμουν συστηματικά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να αξιοποιηθεί η δουλειά της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, το πόρισμα για τις Γερμανικές Οφειλές, και τα δικαιώματα της χώρας στην Υπόθεση Siemens και στις υπόλοιπες υποθέσεις διαφθοράς, όλα εκείνα, δηλαδή, που πεισματικά δεν χρησιμοποιήθηκαν σε κανένα στάδιο της διαπραγμάτευσης ούτε και στην πιο κρίσιμη στιγμή, ενώ μπορούσαν αποδεδειγμένα να έχουν αναστρέψει τις εξελίξεις.

Είστε υπέρ της διενέργειας εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης;

Θεωρώ ότι αποτελεί δικαίωμα του λαού να γνωρίζει την πλήρη αλήθεια για τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις και, συνεπώς, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι θετική σε κάθε διαδικασία που ρίχνει φως στα γεγονότα. Προσωπικά, θεωρώ καθήκον μου να δημοσιοποιώ όλα όσα αποτέλεσαν κομμάτι της Ιστορίας και το έχω κάνει σε κάθε ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζω ότι στην προηγούμενη περίοδο, επί Προεδρίας μου, υπήρχε συγκροτημένη Εξεταστική Επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων, η οποία θα μπορούσε και θα έπρεπε να εξετάσει και αυτά τα γεγονότα και την επιβολή του 3ου Μνημονίου. Την Επιτροπή αυτή διέλυσε η Κυβέρνηση, διαλύοντας τη Βουλή και πεισματικά αρνείται την επανασύστασή της, ανταλλάσσοντας έτσι εξυπηρετήσεις με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Ποια είναι η θέση της Πλεύσης Ελευθερίας σε σχέση με το ευρώ; Παραμονή πάση θυσία ή επιστροφή στη δραχμή;

Το Ευρώ σήμερα δεν χρησιμοποιείται ως νόμισμα, αλλά ως εργαλείο εξανδραποδισμού και καταδυνάστευσης του λαού. Η άρνηση ρευστότητας σε ευρώ και η ασφυξία επιβλήθηκαν πέρσι για να γονατίσουν το λαό και να τον εξαναγκάσουν να πει ναι. Ο λαός δεν λύγισε. Κι όταν οι λαοί δεν λυγίζουν, κανένας εκπρόσωπός τους δεν δικαιούται να λυγίσει. Το ερώτημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή. Το ερώτημα είναι ελευθερία ή υποδούλωση. Δημοκρατία ή σκλαβιά. Ανεξαρτησία ή υποταγή. Χειραφέτηση ή παραίτηση. Σεβασμός των δικαιωμάτων ή καταρράκωση. Αξιοπρέπεια ή δουλοπρέπεια. Επιλέγουμε ελευθερία, δημοκρατία, ανεξαρτησία, χειραφέτηση, σεβασμό των δικαιωμάτων, αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει απεξάρτηση από κάθε νομισματικό εκβιασμό, έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και εξασφάλιση εναλλακτικών νομισμάτων, μέσων πληρωμής, μέσων παραγωγής και συναλλαγής και μέσων διασφάλισης του πληθυσμού. Ταυτόχρονα σημαίνει άμυνα και αντίσταση σε όλα τα όργανα επιβολής του αντιδημοκρατικού μνημονιακού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων της Ε.Ε. Σε καμμία, όμως, περίπτωση δεν σημαίνει εξωραϊσμό ή αποθέωση οποιουδήποτε νομίσματος ως δήθεν πανάκειας.

Υπόθεση Siemens: Ποιος ευθύνεται που δεν έχει ακόμη εκδικαστεί; Η κυβέρνηση ή η Δικαιοσύνη;

Η υπόθεση Siemens αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, έχοντας τις ρίζες του όμως στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Διαχρονικά, οι διαφθορείς και οι εγκληματίες έβρισκαν πρόθυμους συμπαραστάτες στη χώρα μας. Το όργιο μιζών και υπερχρέωσης της χώρας, αλλά και η ευθεία διαπλοκή Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αποκαλύφθηκαν και στη συνέχεια επιχειρήθηκε να συγκαλυφθούν και να προστατευθούν οι υπαίτιοι, με έναν άκυρο συμβιβασμό, που υπέγραψε ο κ. Στουρνάρας και παρέδωσε ο κ. Σαμαράς στην κα Μέρκελ τον Αύγουστο 2012. Η υπόθεση Siemens αποτελεί υπόθεση ενδιαφέροντος της Γερμανικής Κυβέρνησης, με την οποία η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει συνθηκολογήσει. Για το λόγο αυτό εξακολουθεί να μην έχει αποκηρύξει τον άκυρο συμβιβασμό, για τον ίδιο λόγο δεν άσκησε δεόντως τα δικαιώματα παράστασης πολιτικής αγωγής στην ποινική δίκη, για τον ίδιο λόγο δεν παραγγέλθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης καμμία κατά προτεραιότητα διερεύνηση. Πρόκειται για μια ακόμη πλευρά της συνολικής συνθηκολόγησης, που περιλαμβάνει, δυστυχώς, όχι μόνον αυτήν την υπόθεση, αλλά και την υπόθεση των γερμανικών οφειλών, όπως και την παράδοση της δημόσιας περιουσίας σε γερμανικές εταιρίες. Φυσικά, αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες της Δικαιοσύνης, που είναι τεράστιες και διαχρονικές. Όλα αυτά ερευνούσε επί Προεδρίας μου και με πρότασή μου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που προσέκρουσε στην διασφάλιση ασυλίας στον κ. Στουρνάρα από Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τον Αύγουστο 2015.

Πόσο πιθανό είναι κατά τη γνώμη σας το σενάριο των διπλών εκλογών το φθινόπωρο;

Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο αλλά και τίποτε δεν πρέπει να εγκαταλείπεται στις ακραίες οπορτουνιστικές προαιρέσεις της Κυβέρνησης. Η διενέργεια εκλογών, όποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν, θα είναι μία ιστορική ευκαιρία του λαού μας να πάρει τη ρεβάνς και να ξαναπάρει στα χέρια του τη μοίρα του. Για αυτήν την ιστορική ευκαιρία οφείλουμε να κάνουμε το παν για να είναι έτοιμος ο ίδιος ο λαός, να ψηφίσει και να επανακαθορίσει τον ρου της ιστορίας. Για αυτό θα καταβάλω προσωπικά κάθε ρανίδα της ύπαρξής μου, έχοντας βαθιά πίστη και εμπιστοσύνη στο φρόνημα αυτού του λαού που τόσες φορές αποδείχθηκε πολύ πιο γενναίος και σπουδαίος από τις ηγεσίες του.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης