"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Μελετάται αύξηση τιμής βενζίνης-σύνδεση με τέλη κυκλοφορίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σενάριο που προβλέπει πληρωμή μέρους των τελών κυκλοφορίας μέσω της βενζίνης -η τιμή της οποίας θα αυξηθεί περαιτέρω μετά την αύξηση του ΕΦΚ- μελετά η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο”.

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης στο πλαίσιο των αλλαγών που εξετάζονται για τον τρόπο φορολογίας των Ι.Χ. το 2017, σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας ένα από τα σενάρια προβλέπει ένα τμήμα τους -περίπου τα μισά- να καταβάλλεται εφάπαξ και τα υπόλοιπα να πληρώνονται μέσω της βενζίνης, η τιμή της οποίας θα αυξηθεί “κατά κάποια λεπτά”.
Στόχος, όπως είπε ο υπουργός, είναι όσοι κάνουν μεγάλη χρήση βενζίνης να πληρώνουν περισσότερα τέλη κυκλοφορίας και όσοι κάνουν μικρότερη χρήση να πληρώνουν λιγότερα τέλη.

“Αυτό θα μας επιτρέψει να βάλουμε πολλά αυτοκίνητα που τώρα είναι με κατατεθειμένες τις πινακίδες στην αγορά, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουν στα τέλη κυκλοφορίας και αυτοκίνητα που αυτή τη στιγμή δεν συμβάλουν καθόλου, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα που διέρχονται από τη χώρα μεταφέροντας εμπορεύματα ή αυτοκίνητα που νοικιάζουν τουρίστες” ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

Για τις φορολογικές δηλώσεις

Μέσω της εκπομπής, ο κ. Αλεξιάδης κάλεσε τους φορολογούμενους να “τρέξουν” τη διαδικασία με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, σημειώνοντας ότι τελευταία καταγράφεται “κάποια καθυστέρηση ενώ στην αρχή πηγαίναμε πάρα πολύ καλά”.

Όπως ξεκαθάρισε, η προθεσμία λήγει 30 Ιουνίου και αν δοθεί κάποια παράταση θα είναι λίγων ημερών μόνον για όποια προβλήματα προκύψουν μέχρι τότε στο taxis, αποκλείοντας να πάει η διαδικασία μέχρι το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο όπως έγινε πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις, σημείωσε ότι με βάση τα όσα προβλέπονται σήμερα η καταβολή του φόρου θα γίνει σε 3 διμηνιαίες δόσεις που ξεκινούν από τον Ιούλιο. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση συζητά ακόμη με τους θεσμούς και προσπαθεί να δοθεί λύση ώστε να είναι περισσότερες οι δόσεις.

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καθυστερεί η υποβολή της φορολογικής δήλωσης… Όλοι να σπεύσουμε και να μην αφήσουμε να τρέχουμε τις τελευταίες ημέρες με τα γνωστά προβλήματα. Άλλωστε πάρα πολύ μεγάλη κατηγορία πολιτών έχει μηδενικά εκκαθαριστικά ή δικαιούται επιστροφή” σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός, μάλιστα, δήλωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων για να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ώστε ο φόρος αυτός να πληρωθεί σε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο κ. Αλεξιάδης είπε πως περίπου 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 500-600 χιλιάδες θα πληρώσουν περισσότερο σε σχέση με πέρυσι, κάνοντας λόγο για επιλογή της κυβέρνησης με “σαφές ταξικό πρόστιμο”.

“Και ο ΕΝΦΙΑ του 2016 ήταν αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Μείναμε σταθεροί σε αυτό που δεσμευθήκαμε, ο συνολικός στόχος της εισπραξιμότητας να είναι 2,6 δισ. ευρώ” σημείωσε και απέκρουσε την κριτική που ασκείται λέγοντας πως η κυβέρνηση “μετέφερε ένα φορολογικό βάρος από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στο τμήμα της κοινωνίας που έχει μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία”. “Τι έπρεπε να κάνουμε, να επιβαρύνουμε 6 εκατ. πολίτες και να ελαφρύνουμε τις 600 χιλιάδες;” υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης