"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

29.6 C
Trikala

Μυστικό δείπνο Καραμανλή-Μεϊμαράκη με μενού… Σαμαρά και στόχο το ένα κόμμα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με μενού την επόμενη μέρα στη ΝΔ δείπνησαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, σε μια χρονική στιγμή που τα κορυφαία γαλάζια στελέχη προσανατολίζονται να τεθεί θέμα ηγεσίας στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου. Σε μια σημαδιακή βραδιά για τη ΝΔ, καθώς τρία χρόνια πριν, τη νύχτα της 12ης Φεβρουαρίου 2012 21 βουλευτές της γαλάζιας Κ.Ο. καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο και διαγράφηκαν, οι «σχολάζουσες» και εν υπνώσει φιλοευρωπαϊκές, κεντροδεξιές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της ΝΔ αφυπνίστηκαν.

Την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη στην «Αθηναϊδα» το άλλο μεγάλο «μυστικό δείπνο» πολλών κορυφαίων στελεχών της ΝΔ με οικοδέσποινα την Μαριέττα Γιαννάκου, όπου κυριάρχησε η άποψη πως πρέπει να επιταχυνθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, οι κκ. Καραμανλής και Μεϊμαράκης συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξει σελίδα στο κόμμα με προσήλωση στην αρχή της ενότητας της παράταξης. Η συνάντηση των κκ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη ήταν άκρως ενδιαφέρουσα για τις εσωκομματικές εξελίξεις, καθώς τέθηκαν όλα επί τάπητος, ενώ ξεχωριστή σημασία είχε η επιλογή του πρώην Προέδρου της Βουλής να μην παραστεί στο δείπνο που οργάνωσε η κυρία Γιαννάκου, παρά το γεγονός ότι εκλήθη, επικαλούμενος την κρισιμότητα του Eurogroup.

Στο δείπνο με ψαρικά των κκ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη, υπήρξε εκτενής συζήτηση για το μέλλον της ΝΔ και την πορεία της στο νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την ιδεολογική και στρατηγική ήττα που υπέστη η κεντροδεξιά και η ανησυχία ήταν έκδηλη. Και οι δυο, συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξουν πολλά στη ΝΔ τόσο σε επίπεδο ιδεολογικής φυσιογνωμίας όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, καθώς ο κίνδυνος για το κόμμα που πρωταγωνίστησε επί 40 χρόνια είναι μεγάλος, ενώ είναι διάχυτος ο φόβος σε μεγάλο τμήμα της Κ.Ο. και του κόμματος να μην ακολουθηθεί η πορεία του ΠαΣοΚ.

Οι κκ. Καραμανλής και Μεϊμαράκης που έχουν συνομιλήσει και τηλεφωνικά τις τελευταίες ημέρες, συμφώνησαν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης, να μην γίνουν βιαστικές και σπασμωδικές κινήσεις, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, να επαναπροσδιοριστεί η ιδεολογική φυσιογνωμία της ΝΔ και να υπάρξει προσήλωση στις καταστατικές διαδικασίες, αν και ο πρώην Πρωθυπουργός είναι ο τελευταίος που θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της σημερινής ηγεσίας.

Ο κ. Καραμανλής είναι της άποψης ότι η ΝΔ πρέπει να στραφεί στο χώρο του κέντρου και επιμένει πως η παράταξη δεν εξαϋλώνεται, αλλά επιβάλλεται να γίνουν κινήσεις, ώστε να ξαναπιάσει το νήμα με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της που την εγκατέλειψαν, αλλά και να επανασυνδεθεί με κοινωνικές τάξεις που ήταν διαχρονικά πυλώνες της κεντροδεξιάς.

Βέβαια όλες οι μελλοντικές κινήσεις των βαρόνων και των δελφίνων του κόμματος συναρτώνται άμεσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές. Aυτό ήταν και το μήνυμα της σύναξης των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ με οικοδέσποινα την κυρία Γιαννάκου στην «Αθηναϊδα», σε μια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς, βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Στη συνάντηση της Αθηναϊδας, όπου αντηλλάγησαν προβληματισμοί για την κατάσταση στη χώρα με βάσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς εταίρους και ετέθη ζήτημα για τον πρόεδρο της ΝΔ,συμμετείχαν όλοι οι επίδοξοι δελφίνοι που θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς έχει «τελειώσει πολιτικά», όπως ήταν η χαρακτηριστική φράση που ακούστηκε απ’ όλους τους συνδαιτημόνες, αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ακόμα για το πώς και εάν θα κινηθούν ενιαία.

Στη σύναξη, εκτός από την οικοδέσποινα κυρία Γιαννάκου, βρέθηκαν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι πρώην βουλευτές, Άρης Σπηλιωτόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

Στη σύναξη κυριάρχησαν οι διαφορετικές στρατηγικές και ήταν εμφανείς οι διαφοροποιήσεις, αν και κοινό σημείο, όπως κατέγραψε χθες το Βήμα, ήταν η βούληση των περισσοτέρων να θέσουν ευθέως ζήτημα ευθυνών για το αποτέλεσμα και ηγεσίας, ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους.

Στο δείπνο δεν κλήθηκε ο Μάκης Βορίδης επειδή θεωρείται εκφραστής από τους υπολοίπους της σκληροπυρηνικής δεξιάς της ΝΔ, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.

Στη σύναξη επικράτησε η άποψη ότι πρέπει τάχιστα να κινηθούν οι διαδικασίες στο κόμμα και να φθάσει η ΝΔ ακόμα και σε αλλαγή ηγεσίας, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κοινή στάση ως προς τον τρόπο που πρέπει να υπάρξει αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, συγκρούστηκαν διαφορετικές στρατηγικές, ενώ στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις, όπως να συγκεντρωθούν υπογραφές για να τεθεί θέμα ηγεσίας, να υπάρξει αίτημα για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και να αμφισβητηθεί ο κ. Σαμαράς στην επικείμενη Κ.Ο.

Ενδεικτικά, ο κ. Στυλιανίδης τάσσεται υπέρ των καταστατικών διαδικασιών, ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλάει για την ανάγκη μετατόπισης της ΝΔ προς το μεσαίο χώρο, άποψη με την οποία συμφωνούν και οι κκ. Αντώναρος και Σπηλιωτόπουλος. Ειδικά ο τελευταίος είναι υπέρμαχος της άποψης ακόμα και της δημιουργίας ενός νέου κεντροδεξιού φορέα, μια πρόταση που είναι αρκετά προωθημένη, τέθηκε χθες στη συζήτηση, αλλά θεωρήθηκε άκαιρη. Πολύ σκληρός στην κριτική του ήταν ο κ. Ιωαννίδης,  οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας με την κριτική που άσκησε, έσωσε, όπως είπαν πολλοί, την τιμή της παράταξης.

«Το θέμα δεν είναι να αλλάξει η ηγεσία και να παραμείνουν ίδια ορισμένα προβλήματα. Εμείς δεν συζητήσαμε αυτό» είπε η κυρία Γιαννάκου (Βήμα fm) και έστειλε μήνυμα, τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής «είναι ζωντανό κεφάλαιο και ακόμη και μη μιλώντας είναι πάντοτε ένα ζωντανό κεφάλαιο για τη ΝΔ».

Εν μέσω των συζητήσεων για την επόμενη μέρα στη ΝΔ, ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος διευκρίνισε στο Βήμα fm ότι δεν θεωρεί εφικτό να αμφισβητηθεί ο κ. Σαμαράς από το κόμμα του. Και προέβλεψε ότι εάν γίνουν εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέας ηγεσίας «όποιος πολιτικός εκφράζει τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ θα κερδίσει με μεγάλη άνεση ,γιατί η βάση της ΝΔ είναι εκεί. Όπως έγινε και το 2009».

Υπέρ του μεσαίου χώρου τάχθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει απαραίτητα συνέδριο, όπου θα συζητηθεί η ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος. «Είμαι βέβαιος ότι όλοι συναισθάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων και θα διευκολύνουν με τη στάση τους την ευόδωση των απαραίτητων διαδικασιών. Η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη σίγουρα θα βγει πιο δυνατή ακούγοντας τον κόσμο της» τονίζει.
tovima.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης