"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Κυβέρνηση: Οι Ευρωπαίοι ζητούν επιστροφή στο Μνημόνιο – Χάνουν το χρόνο τους

lafarm

Σχετικά άρθρα

soimple
Η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε το «μνημονιακής» έμπνευσης σχέδιο συμφωνίας που κατέθεσε ο Ντάισελμπλουμ και διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτησ, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα – Για απαράδεκτη «παγίδα» μιλά η ελληνική πλευρά, αφού στην αρχή διανεμήθηκε άλλο κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει «βάση συζήτησης» – Αναμένονται δηλώσεις Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ

Διακόπηκε πρόωρα, στις 19;30 (ώρα Ελλάδος) η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, μολονότι οι αρχικές πληροφορίες σε Ελλάδα και Ευρώπη ήθελαν οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Eurogroup να είναι ολονύχτιες.

Αφορμή για την πρόωρη διακοπή της συνεδρίασης φέρεται να είναι η διαρροή του «μνημονιακής» έμπνευσης σχεδίου συμφωνίας που προτάθηκε στην ελληνική πλευρά από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και απορρίφθηκε.

Η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για απαράδεκτη «παγίδα», αφού στην αρχή διανεμήθηκε άλλο κείμενο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει «βάση συζήτησης».
tsipras ntragki
Ουσιαστικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εταίροι ήθελαν να εφαρμόσουμε όλο το μνημόνιο Σαμαρά! Το απορριφθέν κείμενο λέγεται ότι ήρθε με παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ανλετρεψε σχετική γαλλική πρωτοβουλία -ενδεχομένως και της Κομισιόν.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι η κατάσταση είναι οριακή και οι δύο πλευρές εμφανίζονται απαισιόδοξες για τις σημερινές συζητήσεις, γεγονός που δείχνει ότι οδηγούμαστε σε «καταστροφή», αναφορικά με την εξεύρεση λύσης για το ελληνικό ζήτημα στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Επίσης, από την πλευρά της Ελλάδας το παρών στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα δώσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, ωστόσο, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα αργά τη νύχτα.

Πηγές αναφέρουν, πάντως, πως ένα τείχος χωρίζει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών και μοναδική ελπίδα φαίνεται ότι είναι να συνεχιστούν και αύριο οι διαπραγματεύσεις, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι αργά τη νύχτα.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προβάλλει ως βασικό ζήτημα την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, μια θέση η οποία, ωστόσο, δεν φαίνεται να βρίσκει αποδοχή από τις άλλες πλευρές. Επίσης, δεν διαφαίνεται διάθεση υποχώρησης από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουν τεθεί για μία σειρά από ζητήματα, όπως για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις ιδιωτικοποιήσεις και για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ανθρωπιστικές δράσεις, ενώ κυρίαρχη άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρξει επιμονή στις θέσεις και την ανταπόκριση στις λαϊκές προσδοκίες.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά των δανειστών υπάρχει ξανά σκλήρυνση της στάσης, με την επαναφορά της απαίτησης για υποβολή αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για παράταση του μνημονίου.

Tsipras Germanoi
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση σημερινής αποτυχίας, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν αύριο, στο περιθώριο του Ecofin, που πραγματοποιείται επίσης στις Βρυξέλλες, αλλά και πως είναι πιθανόν να γίνει και νέα συνεδρίαση του Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Κατά ορισμένες εκτιμήσεις είναι ενδεχόμενο η πλευρά των δανειστών να προσπαθεί εσκεμμένα να κερδίσει χρόνο, τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου, προκειμένου να δει τις αντοχές της ελληνικής πλευράς ως προς το αμιγώς οικονομικό, αλλά και τραπεζικό πεδίο, καθώς και τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές της κυβέρνησης.

Εάν μέχρι τότε η «γραμμή Τσίπρα» αντέξει, ίσως να επιζητηθεί από την πλευρά των εταίρων ένας συμβιβασμός, ειδάλλως θα εξαπολυθεί το τελευταίο κύμα πιέσεων για να αποδεχθεί η Αθήνα την πλήρη υποταγή στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πάντως, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η 16η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ζητήσει παράταση του μνημονίου η Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία αποδοχής του αιτήματος, έως τις 28 του μήνα που λήγει η προηγούμενη παράταση.

Τι δήλωσαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης προσερχόμενοι στη συνεδρίαση

Σόιμπλε: Όσο η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ κάποια επιλογή

Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, τότε δεν έχω να σκεφτώ καμία επιλογή, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλγγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο κρίσιμο Eurogroup.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, καθώς και ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Ό,τι έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν έχει ενισχύσει την αισιοδοξία μου. Φαίνεται πως δεν έχουμε μέχρι στιγμής αποτελέσματα», δήλωσε.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Πιθανό νέο Eurogroup την Παρασκευή

Την ίδια ώρα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση για μια νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, λέγοντας πως αυτό το σενάριο συζητήθηκε το πρωί στο Euroworking Group.

«Είναι ώρα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η παράταση του προγράμματος θα άρει πολλά εμπόδια. Υπάρχει συζήτηση για μια νέα συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή, συζητήθηκε το πρωί στο Euroworking Group», είπε χαρακτηριστικά.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν έχω προσδοκίες για απόφαση σήμερα

«Δεν έχω προσδοκίες για απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης