Χωρίς κηδεία και μνημόσυνοι όσοι επιθυμούν αποτέφρωση… Reviewed by Momizat on . Συνέπειες μετά θάνατον θα έχουν όσοι αποδεδειγμένως και οικειοθελώς έχουν δηλώσει την επιθυμία για καύση του σώματός τους, καθώς με εγκύκλιο που η Διαρκής Ιερά Συνέπειες μετά θάνατον θα έχουν όσοι αποδεδειγμένως και οικειοθελώς έχουν δηλώσει την επιθυμία για καύση του σώματός τους, καθώς με εγκύκλιο που η Διαρκής Ιερά Rating: 0

Χωρίς κηδεία και μνημόσυνοι όσοι επιθυμούν αποτέφρωση…

Χωρίς κηδεία και μνημόσυνοι όσοι επιθυμούν αποτέφρωση…

Συνέπειες μετά θάνατον θα έχουν όσοι αποδεδειγμένως και οικειοθελώς έχουν δηλώσει την επιθυμία για καύση του σώματός τους, καθώς με εγκύκλιο που η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας έστειλε στις ιερές μητροπόλεις ανακοίνωσε ότι δε θα τελεί για αυτούς νεκρώσιμη ακολουθία και μνημόσυνο.

Δικαιολογώντας την απόφαση της, αναφέρει στην ανακοίνωση της «η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους».Η Σύνοδος αφήνει ωστόσο ένα μικρό παραθυράκι στην εγκύκλιό της, αναφέροντας ότι «παρά ταύτα επαφίεται στην ποιμαντική σύνεση και τη διακριτική ευχέρεια του οικείου μητροπολίτου η τέλεση απλώς τρισαγίου».

Ακόμη, η Σύνοδος αναφέρει πως για να αποφευχθεί οποιαδήποτε, θεολογική, κανονική, ανθρωπολογική εκτροπή, «απαραίτητος είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και η διακρίβωση της οικείας βουλήσεως του κεκοιμημένου και όχι η βούληση ή η δήλωση των οικείων του».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ορίζει «εάν ο θανών δεν είχε εκφραστεί εν ζωή περί της μετά θάνατον επιθυμίας ταφής ή αποτρεφρώσεως του σώματός του, «η αποτέφρωση δύναται να λάβει χώρα με μόνη τη δήλωση του/της συζύγου ή ‘συντρόφου’, μετά του/της οποίου έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή τη δήλωση των συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού». Η Σύνοδος χαρακτηρίζει ωστόσο το νόμο «καταστρατήγηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του κεκοιμημένου μέλους της Εκκλησίας».

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή