"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.1 C
Trikala

«Όταν η ειρωνεία υποκαθιστά την επιχειρηματολογία»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πριν από μία εβδομάδα, ως Σύλλογος “Ροή – Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων”, συμμετείχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Τρικάλων, με εκπρόσωπό μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε στο θέμα των έργων που έγιναν στους ποταμούς Ληθαίο και Αγιαμονιώτη. Προσήλθαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόθεση να σταθούμε στην ουσία των ζητημάτων, με σοβαρότητα και με εποικοδομητική διάθεση. 

Ως σύλλογος “Ροή”, συμμεριζόμαστε την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας των πολιτών και έχουμε μεγάλη ευαισθησία στο θέμα των ζημιών και των θυμάτων από τις πλημμύρες. Στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και στην ιστοσελίδα μας, θα βρει κάποιος πολλές αναρτήσεις και εκδηλώσεις που το αποδεικνύουν αυτό, έστω κι αν ο δήμαρχος επέλεξε εντέχνως όχι μόνο να τα παραβλέψει όλα αυτά αλλά να ισχυριστεί το εντελώς αντίθετο, σε μια προσπάθεια σχηματισμού αρνητικών εντυπώσεων, στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Επίσης, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του να ανταποκριθεί στα αιτήματα εκείνων των δημοτών που ζητούν, επίμονα και θεμιτά, την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα σκουπίδια, τα φερτά υλικά, τα ξύλα και τα άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν την ομαλή ροή τού νερού στα ποτάμια. Ωστόσο, ακόμα και η αναμφίβολη αναγκαιότητα ενός οποιουδήποτε έργου δεν αρκεί για να κάνει προαιρετική την τήρηση των όσων προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία  και τις Κοινοτικές Οδηγίες της ΕΕ.

Όταν κάποιοι βλέπουν την προστασία του περιβάλλοντος ως μια απλή τυπικότητα, εμείς οφείλουμε να αναφερθούμε στις επιπτώσεις των έργων στη βιοποικιλότητα και να επισημάνουμε την ευθύνη της τήρησης των όσων προβλέπονται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε από τους μελετητές μηχανικούς των δύο μελετών, αναλογούσε σε εμάς ο ρόλος αυτός και αυτό κάναμε, με επιστημονική ορθότητα και επιχειρήματα. 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπος της οργάνωσής μας “η βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον μέσα στην πόλη, δεν αποτελούν πολυτέλεια”! Ούτε θεωρούμε σωστό να αντιμετωπίζεται η ολοσχερής καταστροφή της βλάστησης και του παραποτάμιου οικοσυστήματος, ως μια μικρή και παράπλευρη απώλεια, ανάξια λόγου. 

Από τα έργα που έγιναν, κόπηκαν σχεδόν χίλια δέντρα μερικά από τα οποία ήταν ώριμα, ηλικίας πολλών δεκαετιών. Συγκεκριμένα 695 στον Ληθαίο και 241 στον Αγιαμονιώτη, ενώ στην αρχή είχε αιτηθεί η κοπή 360. Φαίνεται ότι στην πόλη των Τρικάλων μάλλον περίσσευαν 1000 δέντρα! Κρίμα!  Δυστυχώς, πολλοί εξακολουθούν να ασπάζονται το ψευτοδίλημμα “περιβάλλον ή Άνθρωπος”, το οποίο έλκει την καταγωγή του σε στρεβλές και εσφαλμένες απόψεις του περασμένου αιώνα.

Όμως το ψευτοδίλημμα αυτό έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Θεωρούμε ότι οι εργασίες καθαρισμού μπορούσαν να είχαν γίνει με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, βάσει ενός σοβαρού σχεδιασμού, με μικρότερες επιπτώσεις και με λιγότερα έξοδα, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μέσων και κάνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις. 

Η προσπάθειά μας για την αποτίμηση της περιβαλλοντικής διάστασης των επιπτώσεων των έργων, σε κλίμα σοβαρότητας και ουσιαστικού διαλόγου, δυστυχώς αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία και υποτιμητική στάση. Με ειρωνικό και χλευαστικό ύφος, ακόμα και απέναντι στον απόντα καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνο Λουπασάκη. Όταν τα επιχειρήματα δεν επαρκούν, κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να αναζητήσουν καταφυγή στην ειρωνεία! 

Όπως λέει και ένα πολύ γνωστό ρητό, που αποδίδεται στον Μαχάτμα Γκάντι, “πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά τους νικάς”. Δεν είναι βέβαιο ότι το είπε πράγματι ο Γκάντι (ενδέχεται να το είπαν, πριν απ’ αυτόν, ο Σοπενχάουερ ή ο Ε. Β. Μόργκαν).

Το σίγουρο πάντως είναι ότι εμείς σήμερα βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο.

Σύλλογος” Ροή – Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων” 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης