"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.9 C
Trikala

Από την κρίση ρευστότητας στην κρίση αξιοπιστίας και μετά… το χάος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο CEO της Τesla, Elon Musk, ενώ ολοένα και περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι οι λύσεις που επιλέγονται θα επαναφέρουν τη συστημική ευστάθεια.

Δημήτρης Τσάντος

Η κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ συνεχίζει να εντείνεται, παρά τα μεγάλα σχέδια διάσωσης για τις τράπεζες που εμφανίζουν αδυναμίες όσον αφορά τη ρευστότητά τους.
Η Silicon Valley Bank, ένας σημαντικός παίκτης στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας καθώς και μικρών επιχειρήσεων, κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου μετά από μαζική φυγή καταθέσεων λόγω ανησυχιών για απώλεια κεφαλαίων εν όψει χρεοκοπίας της τράπεζας.
Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την τράπεζα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση αυτής της τοπικής κρίσης.
Σύντομα όμως έγινε φανερό ότι η SVB, η οποία είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο «οικοσύστημα» των startups για την πελατειακή της βάση και είχε ποντάρει σε μακροπρόθεσμα χαμηλά επιτόκια προχωρώντας σε μαζικές αγορές ομολόγων του δημοσίου και εταιρικών ομολόγων, δεν θα ήταν η μόνη τράπεζα σε αυτήν την κατάσταση.
Οι ρυθμιστικές αρχές αναγκάστηκαν επίσης να κλείσουν την Signature Bank στη Νέα Υόρκη στις 12 Μαρτίου. 
Αυτές οι δύο καταρρεύσεις προκάλεσαν νευρικότητα και δυσπιστία για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Οι περιφερειακές τράπεζες στο στόχαστρο των επενδυτών

Οι περιφερειακές τράπεζες βρίσκονται ιδιαίτερα στο στόχαστρο των επενδυτών, οι οποίοι δεν πείθονται από τα καθησυχαστικά μηνύματα που στέλνει το τραπαζικό σύστημα για την κατάσταση της ρευστότητάς τους.
Αυτό δείχνει ότι οι φόβοι για ένα εκτεταμένο πρόβλημα ρευστότητας έχουν μετατραπεί σε ένα ευρύτερο πρόβλημα εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. 
Η First Republic Bank με σημαντικό αριθμό πλούσιων πελατών στο πελατολόγιο της, έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, με έδρα το San Fransisco, η οποία διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, έλαβε στις 16 Μαρτίου 30 δις δολάρια σε καταθέσεις από 11 μεγάλες τράπεζες οι οποιες συμμετείχαν στο σχέδιο διάσωσης: η Bank of America, η JPMorgan Chase, η Wells Fargo και η Citigroup συνεισέφεραν η καθεμία 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Goldman Sachs και η Morgan Stanley συνεισέφεραν η καθεμία από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι πολύ ευπρόσδεκτη και καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η ανακοίνωση θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της First Republic Bank,οι μετοχές της οποίας έχουν υποχωρήσει κατά 70% μετά το κλείσιμο της SVB.

Η εγγύηση των καταθέσεων και το πρόγραμμα της Fed

Στις 12 Μαρτίου το Υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και η Federal Deposit Insurance. είχαν ανακοινώσει έκτακτα μέτρα. 
Η FDIC εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις της SVB, ακόμη και εκείνες πάνω από 250.000 δολ, που είναι το ρυθμιστικό όριο.
Η Fed δημιούργησε επίσης μια νέα δανειακή διευκόλυνση που ονομάζεται Πρόγραμμα Ενίσχυσης Τραπεζικής Χρηματοδότησης, σχεδιασμένη να προστατεύει τα ιδρύματα που επηρεάζονται από την κατάρρευση της SVB.
Η διευκόλυνση παρέχει δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους σε τράπεζες, αποταμιευτικές ενώσεις, πιστωτικές ενώσεις και άλλα επιλέξιμα θεσμικά ιδρύματα με ενέχυρο τίτλους του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενυπόθηκους τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσουν ως διασφαλίσεις.

Στην ονομαστική τους αξία οι διασφαλίσεις

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα γίνονται δεκτά ως εξασφαλίσεις στην ονομαστική τους αξία, δηλαδή στην αρχική τους αξία, ανεξάρτητα από την αύξηση των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες. 
Αυτή η αύξηση του επιτοκίου μείωσε την αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων που αγοράστηκαν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά ή και αρνητικά 
Η Fed δεν θέλει οι τράπεζες να αναγκαστούν να πουλήσουν τα ομόλογά τους καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.

Αναποτελεσματικό το σύστημα

Μια λύση που κυκλοφορεί στην τραπεζική αγορά είναι η FDIC να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις σε τράπεζες των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία Elon Musk, η αποτυχία των έκτακτων μέτρων που έχουν ανακοινωθεί είναι απόδειξη ότι το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό.
Επισης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla σε μία ανάρτησή του στο Twitter δηλωσε, 
«Η αναποτελεσματικότητα του συνόλου των ετερογενών βάσεων δεδομένων κατανομής πόρων που ονομάζουμε χρήματα είναι εκπληκτική», δήλωσε σε ένα μήνυμα με πολύ κρυμμένο νόημα, στις 17 Μαρτίου το οποίο όπως είναι ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης που τώρα κυριαρχεί.
Δεν διευκρίνισε ποια λύση θα ήταν αποτελεσματική, αλλά το μήνυμά του σχολίασε ένα tweet από τον Bill Ackman, ο οποίος επέρριπτε το σχέδιο διάσωσης της First Republic επειδή πιστεύει ότι το σχέδιο διέδωσε τον κίνδυνο αυτής της τράπεζας στις μεγάλες τράπεζες.
Ο Musk δεν επισημαίνει πώς θα καταστεί πιο αποτελεσματικό το σύστημα. 
Μπορεί να εννοεί ότι θα ήταν πιθανώς ευκολότερο να υπάρχει μια κεντρική οντότητα όπου οι πελάτες θα μπορούν να καταθέτουν και να κάνουν ανάληψη χρημάτων, παρά ένα σύστημα με πολλαπλά σημεία εισόδου και εξόδου. 
Όσο περισσότερα σημεία εισόδου και εξόδου έχετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αποτυχίας, σύμφωνα με αυτή τη λογική.

Κόκκινος συναγερμός: Έκτακτα μέτρα για επιτάχυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS λαμβάνει η Ελβετία

Το περιλαμβάνει το σχέδιο των ελβατικών αρχών – Γιατί δεν έφτασε η χρηματοδότηση και επείγονται οι αρχές – Οι πιέσεις απο τις ΗΠΑ

Η Ελβετία ετοιμάζεται να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse Group AG από την UBS AG, υποστηρίζει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη δύο πηγές που έχουν γνώση των εξελίξεων το Σάββατο 18 Μαρτίου .
Λίγο νωρίτερα, η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung ανέφερε στον ιστότοπό της ότι η ελβετική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως απόψε, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse. 
Σύμφωνα με τους Financial Times, η UBS, η Credit Suisse και η ελβετική ρυθμιστική αρχή τραπεζών βιάζονται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία συγχώνευσης πριν το ανοιγμα των αγορων την ερχομενη Δευτερα.
Το πρακτορείο Bloomberg News μετέδωσε ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν αναμιχθεί και οι αμερικανικές αρχές που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Η προθεσμία των 6 εβδομάδων 

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές το ελβετικών αρχών για τη λειτουργία των τραπαζών,η UBS θα πρέπει να παρουσιάσει τους μετόχους το σχέδιο σε διάστημα έξι εβδομάδων για να ζητήσει τη έρισα τους σχετικά με την εξαγορά που θα οδηγήσει στη συγχώνευση των δύο κορυφαίων ελβετικών
Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις η UBS είχε υποδείξει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έκτακτα μέτρα ώστε να παρακαμφθεί το ζήτημα της έγκρισης από τους μετόχους. 
Ωστόσο τα κύρια σημεία του σχεδίου δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη.
Το Ελβετικό Εθνικό Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και η ρυθμιστική αρχή  ενημέρωσαν τους ομολόγους τους σε όλο τον κόσμο ότι θεωρούν τη παρέμβαση της UBS ως τη μοναδική επιλογή για να σταματήσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse και εργάζονται για να επιτύχουν ρυθμιστικό διακανονισμό μέχρι το πρωι της Δευτερας 20 Μαρτίου 2023.
Οι εκροές καταθέσεων από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ξεπέρασαν τα 10 δισ. ελβετικά φράγκα(10,8 δισ. δολάρια) την Παρασκευή 17 Μαρτίου, καθώς οι φόβοι όσον αφορά τη ρευστότητα της τραπεζας αυξανονται.
Οι βασικές ρυθμιστικές αρχές τωνΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασίλειου και της Ελβετίας εξετάζουν το ενδεχόμενο της σύναψης μιας κοινής συμφωνίας μεταξύ πολλών άλλων παραχωρήσεων που έχει επιδιώξει η UBS.

Τι ζητά η UBS 

Η UBS επιθυμεί να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μέτρα για να αντιμετωπίσει τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις όσον αφορά τις μεγαλυτερες τραπεζες του κόσμου .
Επιπλέον, η UBS ζήτησε κάποιο είδος αποζημίωσης ή διακανονισμού για να καλύψει μελλοντικές εγκεκριμένες τιμές (σ.σ. των περουσιακών της στοιχείων), σύμφωνα με μια πηγή του δημοσιεύματος
Η Credit Suisse έχει στα βιβλια της 1,2 δισ. ελβετικά φραγκα μη πραγματοποιηθείσες προβλέψεις το 2022 και προειδοποίησε ότι οι εκρεμμούσες αγωγές και οι έρευνες από τις ρυθιστικές αρχές ενδέχεται να προσθέσουν ακόμη 1,2 δισ. ελβετικά φράγκα στο παραπάνω ποσό.

Το σύνολο του ενεργητικού ή μέρος αυτού 

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις που διενεργούνται μεταξύ της Credit Suisse και της UBS έχουν τις ευλογίες της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο του ενεργητικού ή μέρος της Credit Suisse ενώ η UBS φέρεται να ζητά από την ελβετική κυβέρνηση πρόσθετη ενίσχυση για να καλύψει μελλοντικούς κινδύνους από ενδεχόμενη εξαγορά της Credit Suisse, μεταδίδει το Bloomberg. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η UBS συζητά σενάρια στα οποία η κυβέρνηση θα αναλάβει ορισμένα νομικά έξοδα και πιθανές απώλειες σε οποιαδήποτε συμφωνία. 
Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή μερών της CS κατόπιν παρότρυνσης των ρυθμιστικών αρχών να σταματήσουν την κρίση εμπιστοσύνης, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Σύμφωνα με ένα πιθανό σενάριο, η συμφωνία θα περιλάμβανε την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS για την απόκτηση των μονάδων wealth και asset management, ενώ πιθανότατα θα εκχωρήσει τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 
Η UBS ανησυχεί για τα ρίσκα που μπορεί να κρύβει για τον ισολογισμό της η απόκτηση των δραστηριοτήτων της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Οι ενδοιασμοί και η απόσχιση

Σύμφωνα με τους Financial Times η UBS έχει ενδοιασμούς σχετικά με την ανάληψη εξ ολοκλήρου της Credit Suisse, που είναι πηγη πολλών σκανδάλων και ζημιών τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα πηγές κοντά στην τράπεζα . 
Επενεκτιμούν το σχέδιο για την απόσχιση της πλειοψηφίας της επιχείρησης σε ένα ολοκαίνουργιο τμήμα.
Ο αγώνας για την επίτευξη συμφωνίας έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση του ελβετικού κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να προσφέρει έκτακτη πιστωτική γραμμή 50 δις ελβετικών φράγκων (54 δις δολ) στην Credit Suisse.
Η αξίας της μετοχής της, η οποία έπεσε σε χαμηλά επίπεδα, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής του παραδέχτηκε ότι η φυγή πελατών στον τομέα διαχείρισης πλούτου συνεχίστηκε.
Οι μετοχές διαφορετικών ευρωπαϊκών τραπεζών είχαν επίσης πληγεί σκληρά από την κρίση εμπιστοσύνης που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου 2023.

Η διαφορά στα περιουσιακά στοιχεία

Τo σενάριο για πιθανή εξαγορά αναδεικνύει την έντονη απόκλιση στα περιουσιακά στοιχεία των δύο τραπεζών.
Τα τρία προηγούμενα χρόνια, οι μετοχές της UBS έχουν κερδίσει περίπου 120%, ενώ αυτές  της μικρότερης ανταγωνίστριας της έχουν υποχωρήσει περίπου 70%, επισης έχει κεφαλαιοποίηση 56,6 δις δολ., ενώ η Credit Suisse έκλεισε την Παρασκευή με αξία 8 δις δολ.. 
Το 2022, η UBS δημιούργησε έσοδα 7,6 δις δολαρίων, ενώ η Credit Suisse σημείωσε ζημία 7,9 δις δολαρίων, εξαλείφοντας τα κέρδη ολόκληρης της προηγούμενης δεκαετίας.
Το σχέδιο Α
Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο το βράδυ της Παρασκευής ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν «σχέδιο Α» για να σταματήσει την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη Credit Suisse,ομως δεν υπαρχει καμία βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Η στρατηγική της BlackRock 

Η BlackRock από τις ΗΠΑ, είχε χαράξει μια ανταγωνιστική στρατηγική, αξιολόγησε πολλές επιλογές και μίλησε με διαφορετικούς πιθανούς επενδυτές.
Μια πλήρης συγχώνευση μεταξύ της UBS και της Credit Suisse θα δημιουργούσε ένα απότα πολλά μεγαλύτερα διεθνή συστημικά απαραίτητα τραπεζικά ιδρύματα στην Ευρώπη. 
Η UBS έχει περιουσιακά στοιχεία 1,1 τρις δολαρίων στον ισολογισμό της και η Credit Suisse έχει 575 δις δολάρια
Ωστόσο, μια τόσο μεγάλη συμφωνία μπορεί να φανεί πολύ μεγάλη για να πετύχει.

Το σενάριο της διάσπασης

Συμφωνα με το Monetary Instances προηγουμένως οι διαφορετικές επιλογές που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνουν τη διάσπαση της Credit Suisse και την αύξηση των κεφαλαίων μέσω δημόσιας παροχής του ελβετικού τμήματός της, με τα τμήματα διαχείρισης πλούτου και περιουσιακών στοιχείων να πωλούνται στην UBS ή σε διαφορετικούς πλειοδότες
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ulrich Körner παρουσίασε ένα σχέδιο για την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας και τη διάσπαση μεγάλου μέρους του χρηματοπιστωτικού ιδρύματός του σε μια ολοκαίνουργια οντότητα γνωστή ως First Boston, που διευθύνεται από το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου Michael Klein.

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπετε τη μεγάλη πτώση της μετοχής απ τα 100 στα 2Σ’αυτο το διάγραμμα  βλέπετε την εκτίναξη των spreads της Credit Suisse

Τσαντος ΔημητριοςElliott wave analyst EWI

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης