"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22 C
Trikala

Δέκα στο εδώλιο για τον “Ιανό” – Στις 23 Μαΐου η δίκη στο Εφετείο Λάρισας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δίωξη σε συνολικά 10 αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ασκήθηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από τις φονικές πλημμύρες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» στην Καρδίτσα.

Για τις 23 Μαΐου ορίστηκε η δίκη για τις πλημμύρες στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθερίας και το ρεπορτάζ του Β. Κακαρά, μετά και την ολοκλήρωση της έρευνας των δικαστικών αρχών της Καρδίτσας, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος συνολικά 10 αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι παραπέμπονται κατά περίπτωση για τα πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή, ενώ το σκεπτικό της παραπομπής περιγράφεται αναλυτικά στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο. Με τη διευκρίνιση ότι η δίωξη για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας ασκήθηκε μόνο για τον θάνατο τριών πολιτών της Καρδίτσας και όχι για τον θάνατο της ηλικιωμένης γυναίκας στο Βασιλί Φαρσάλων (σ.σ. που αποτέλεσε και το 4ο θύμα του Ιανού»), για την οποία εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη η προσφυγή της 42χρονης κόρης της.

Διευκρινίζεται, επίσης, ότι μεταξύ των 10 που παραπέμπονται, περιλαμβάνονται και Θεσσαλοί αιρετοί και με αφορμή την ειδική δωσιδικία των αιρετών η δίκη προσδιορίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας.

Η δικογραφία αφορά στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020, διάστημα που προκλήθηκαν ισχυρές καταιγίδες εξαιτίας του Ιανού», με μεγάλες ποσότητες βροχής στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και μεταξύ άλλων, στους Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις κάτοικοι του Νομού Καρδίτσας. Μια 43χρονη φαρμακοποιός, η οποία παρα- σύρθηκε στο Μουζάκι ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της και η σορός της εντοπίσθηκε μετά από ημέρες στις όχθες του ποταμού Πάμισου, κοντά στη γέφυρα που οδηγεί στον οικισμό Μαγουλίτσα του Δήμου Μουζακίου. Ένας 62χρονος, ο οποίος καταπλακώθηκε καθώς κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού στην Καστανιά Αγράφων, ενώ νεκρός βρέθηκε στην Καρδίτσα και ένας 63χρονος κτηνοτρόφος, Αλβανός υπήκοος. Σημαντικές ήταν και οι ζημιές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο που προκάλεσε ο «Ιανός» από κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων, ενώ στην πόλη της Καρδίτσας πλημμύρισαν χιλιάδες σπίτια και καταστήματα.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 86ΧΡΟΝΗ

Να διευκρινιστεί πως το πρώτο θύμα του «Ιανού» καταγράφεται στο Βασιλί Φαρσάλων, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 έπληξαν και την επαρχία των Φαρσάλων. Καιρικά φαινόμενα που είχαν ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει ο ποταμός Ενιπέας και να καταστραφούν σπίτια, έργα υποδομής και καλλιέργειες, ενώ από το φονικό πέρασμα του Ιανού» στο Βασιλί μια 86χρονη εγκλωβίστηκε στο σπίτι της και πνίγηκε από τη λάσπη. Με αφορμή τον θάνατό της η 42χρονη κόρη της προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και η προσφυγή της εκκρεμεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης