"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18 C
Trikala

Διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, σε ανούσιες παρεμβάσεις στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αν κάτι χαρακτηρίζει τη χώρα τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και σε αυτό της αυτοδιοίκησης, είναι η απόλυτη έλλειψη στρατηγικής και ιεράρχηση πολιτικών ανάπτυξης.


“Κατασκευάσατε ωραίες πλατείες, στρώσατε παντού άσφαλτο στα χωριά σας και σπαταλάτε χρήματα σε φολκλορικές εκδηλώσεις, ενώ δεν έχετε δρόμους και βασικές υποδομές “, έλεγε τη προηγούμενη δεκαετία Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε έκπληκτο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.


Την ίδια περίοδο, κορυφαίος Υπουργός είχε αναφωνήσει ενώπιων συναδέλφων του σε κυβερνητική επιτροπή:  “Αρκεί να ανοίξεις τρείς κωδικούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα καταλάβεις, γιατί η η χώρα δεν πρόκειται να δει ποτέ προκοπή”.

Αυτό που ήθελαν να πουν και οι δύο είναι, ότι προτεραιότητα σε τούτο το τόπο έχουν ήσσονος σημασίας παρεμβάσεις και δαπάνες για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, αντί μεγάλων έργων που θα επιφέρουν οικονομικό αποτέλεσμα.

Στα καθ` ημάς τώρα, θεωρείται πολιτικά ορθό να προηγείται η ενεργειακή αναβάθμιση του Επιμελητηρίου και η επισκευή του Επισκοπείου, αντί των σχολείων του ορεινού όγκου.


Επίσης απόλυτα φυσιολογικό, η ασφάλτινη πρόσβαση στα πλείστα μοναστήρια του νομού και η δημιουργία πληθώρας μουσείων, αντί της εθνικής οδού Τρικάλων – Άρτας. 


(Στη φωτογραφία του 1883, το Επισκοπείο Τρικάλων δίπλα στον Αγ.Στέφανο).   

Κωνσταντίνος Κουτσονάσιος.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αγαπητέ μου κύριε Κουτσονάσιο δεν έχετε κατανοήσει ακόμη ότι πάνω από όλες τις λειτουργίες του κοινωνικοοικονομικού ιστού της χώρας μας, θεσμικές εθιμικές κλπ, υπάρχει ένα μεσαιωνικό περιτύλιγμα που προέρχεται από την εκκλησία και τον κλήρο, σκορπώντας σκοτάδι παντού;

    Ζούμε σε μια χώρα που μοιάζει με απέραντο φρενοκομείο πολλαπλής τρέλας και δεν είναι τυχαίοι οι στίχοι του γνωστού τραγουδιού «όσοι αγαπούν αυτόν τον τόπο τρώνε βρώμικο ψωμί».
    Εκτός της εύστοχης περίπτωσης στην οποία αναφέρεστε και τη σύγκριση της με το φράγμα της Μεσοχώρας, η γενικότερη σπατάλη των πόρων από κάθε είδους τέτοιων ή παρόμοιων περιπτώσεων, σε συνδυασμό με την αντιαναπτυξιακή επιρροή ορισμένων πρακτικών της δήθεν αμερόληπτης δικαιοσύνης και όχι μόνο, εκτιμάτε σε ετήσια βάση στο 30% με 35% του προϋπολογισμού.

    Αυτό εκτείνεται από μια σειρά έργων που σταμάτησαν, όπως η Μεσοχώρα-να σημειωθεί ότι αντίθετη στην προώθηση του εν λόγου έργου στο ΣτΕ ήταν και η Πρόεδρος τη Δημοκρατίας κα Σακεραλοπούλου- τα ενοίκια που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο ενώ έχει έτοιμα κτίρια ή μπορεί να αξιοποιήσει δικά του κλπ. κλπ…πολλά άπειρα…. ∞………∞……. ∞

    Αλλά στην τελική σας διαβεβαιώνω ύστερα από 37 συναπτά έτη εργαζόμενος σε δημόσια υπηρεσία έχω διαπιστώσει πολλαπλώς ότι κανείς δεν σέβεται το χρήμα του Ελληνικού Λαού είτε είναι τοπάρχης-εννοείτε Κοινοτάρχης, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης κλπ- Υπουργός κλπ.

    Όλοι αυτοί χρησιμοποιούν το χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου για τα πολυποίκιλα συμφέροντα τους. Κάποτε είχα προτείνει ένα ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο ιεράρχησης των επενδυτικών δαπανών του προϋπολογισμού και όρμησε ένα τσούρμο καλεκλοκένταυρων και αδαών κομματόσκυλων να με φάει, αυτοί δεν είχαν δουλέψει ποτέ αλλά γύριζαν με μπλε ή πράσινους φακέλους.

    Έφριτα καταχωρώντας τα ποσά που σπαταλήθηκαν για την Ολυμπιάδα την οποία ο Ελληνικός Λαός την πλήρωσε τόσο ακριβά και η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στη μετέπειτα χρεωκοπία.
    Θυμάστε νομίζω τους χορούς και τα ζεϊμπεκίκα του Αβραμόπουλου στη Γενεύη ( καθότι την Ολυμπιάδα την πήρε ο Δήμος Αθηναίων) και τα καπρίτσια της γνωστής κυρίας που ήταν επικεφαλής, και ποιο τελικά το όφελος των Ολυμπιακών αγώνων;

    Αν χρησιμοποιούνταν ορθολογιστικά οι πόροι τόσο του Έλληνα αλλά και του Ευρωπαίου φορολογούμενου, η Ελλάδα θα ήταν η πιο αναπτυγμένη χώρα του κόσμου, αλλά δυστυχώς τα συμφέροντα είναι πολλά και πολυποίκιλα από τα ψηφαλάκια του άμβωνα μέχρι τις προμήθειες των εργολάβων κλπ. κλπ……

    Όταν βλέπω τη γνωστή Ελληνική ταινία με τον αείμνηστο Ντίνο Ηλιόπουλο ως λογιστή ελεγκτή αναφωνώ «Μα τόσο κορόιδο είσαι Λαέ μου.» κατά το αντίστοιχο « Μα τόσο κορόιδο είσαι στρατηγάκο μου»

    Μήπως τελικά χρειάζεται ένα νέο 1821 ή ένα άλλο 1909;

    Δικαιόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης