"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.9 C
Trikala

Ερώτηση Κουρέτα σε Αγοραστό για δυσοσμία και αέρια ρύπανση στον Βόλο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ερώτηση προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοβουλία” Δημήτρης Κουρέτας και την οποία συνυπογράφουν οι δύο σύμβουλοι.

Η ερώτηση αφορά την επιχορήγηση του Α.Π.Θ. για τη διερεύνηση της χημικής σύστασης και της προέλευσης της δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Η ερώτηση:

Κυρίες/Κύριοι, Με το υπ’ αριθ. Έγγραφο 2667/20-09-2019, λάβαμε γνώση του περιεχομένου της ανωτέρω σύμβασης, που αφορά στη διαδικασία μέτρησης και προσδιορισμού της προέλευσης της δυσοσμίας που διαχέεται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Στην εν λόγω Σύμβαση επισυνάπτεται κατάλογος των VOC’s (πτητικές οργανικές ενώσεις) που πρόκειται να μετρηθούν. Ερωτώνται επ’ αυτού η Περιφέρεια και εμμέσως οι Ανάδοχοι:

1. Έχει πραγματοποιηθεί σχετική προεργασία σε ό, τι αφορά: (α) ποιες από τις αναγραφόμενες ουσίες είναι προϊόντα ατελούς καύσης (β) ποιες είναι προϊόντα πυρόλυσης και (γ) κατά πόσον συνδέονται με συγκεκριμένη βιομηχανική δραστηριότητα.

2. Η εκτίμηση της υφής της δυσοσμίας (ενδεχομένως και υποκειμενική) παραπέμπει σε καιόμενα πλαστικά. Υπάρχει σχετική καταγραφή των βιομηχανικών και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή απ’ όπου μπορεί να προέρχεται η δυσοσμία, όπως: (α) βιομηχανίες που κάνουν χρήση RDF, SRF, ASF, ALF κ. α.

(β) ΧΑΔΑ που δεν έχουν αποκατασταθεί και όπου παράνομα μπορεί να γίνεται καύση πλαστικών, ελαστικών και άλλων αποβλήτων

(γ) βιομηχανίες- βιοτεχνίες που έχουν κλείσει και έχουν ακόμη αδιάθετα στερεά και υγρά απόβλητα. Έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας η τύχη τυχόν τέτοιων αποβλήτων;

(δ) γίνεται συστηματικός έλεγχος των βιομηχανικών δραστηριοτήτων που παράγουν επικίνδυνα απόβλητα και το αν τα διαχειρίζονται σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, ή λόγω οικονομικής επιβάρυνσης καταφεύγουν στη διαδικασία της καύσης;

(ε) από τον κατάλογο των VOC’s ποιες από τις ουσίες δυνητικά μπορούν να προέρχονται από την καύση ή πυρόλυση πλαστικής ύλης. Θεωρούμε ότι η συστηματική προσέγγιση ενός τέτοιου προβλήματος οφείλει να ξεκινά από τις δυνητικές πηγές του προβλήματος, το οποίο ενισχύεται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και τη γύρω περιοχή, εξαιτίας του ανάγλυφου και των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης