"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με εξώδικα Αλέξη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εμ δεν είναι εύκολο Αλέξη να γίνεις Αντρέας επειδή προσπαθείς να τον μιμηθείς. Ο μεγάλος αντιφατικός του ΠΑΣΟΚ ήταν κοσμοπολίτης με ευγένεια ψυχής και μεγαθυμία. Τόσα του έσερναν τα Μέσα Ενημέρωσης, ειδικά από δεξιά και αριστερά (την περίοδο του 89 αυτά), αλλά ποτέ δεν έστειλε εξώδικο σε κανένα.

Είχε και αυτός τα «κωλόσπιτά» του, κατά την έκφραση του Βαγγέλη Γιαννόπουλου, είχε τις άκρες του και φιλοξενείτο από εφοπλιστές. Είχε ξεσηκωθεί σάλος όταν την εποχή των σεισμών στην Καλαμάτα αποκαλύφθηκε ότι έκανε διακοπές με την Μιμή σε γιοτ γνωστού επιχειρηματία. Αλλά ο Αντρέας δεν αντεπιτίθετο με εξώδικα και βρισιές. Αναγνώριζε στους δημοσιογράφους το δικαίωμα να κρίνουν και να επικρίνουν χωρίς μοχθηρές αντεπιθέσεις.

Ακόμη και την αήθη δημοσιογράφο που υπέγραφε το ντροπιαστικό (για τη δημοσιογραφία όχι για τον Αντρέα) άρθρο με τίτλο «Ο γέρος και τον τσόκαρο», την δέχτηκε στο σπίτι του και της φέρθηκε με αβρότητα. Αυτή είναι η διαφορά ενός ηγέτη που αντιλαμβάνεται το πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, και του αρχηγού ενός μπουλουκιού γεμάτου εχθροπάθεια προς τα ΜΜΕ.

Ο Αλέξης στέλνει εξώδικα και ο φίλος του και πρώην σύμβουλός του Καρανίκας γράφει για τους δημοσιογράφους: «Συνώνυμα των απατεώνων, συκοφαντών πεκικουά του Μητσοτάκη. Ξεφτίλες δημοσιογράφοι ξεφτιλισμένα κανάλια, αντάμα με τη ΝΔ της διαφθοράς και των εγκλημάτων. Κουβέντα δε λένε για τον ανέμελο Πρωθυπουργό με τα 3000 θύματα της ολιγωρίας και του νεοφιλελεύθερου δόγματος» (από την πόλη έρχομαι δηλαδή… δεν έχουν γράψει τα ΜΕ για τους 3000 θανάτους, κατά Καρανίκα!).

Είναι και η προεδρική αδελφή κα Ζανέτ που αφού μας προειδοποιεί ότι «η δεύτερη φορά αριστερά που έρχεται… και την τρέμετε… αλλά έρχεται και το ξέρετε θα είναι αλλιώς», ζητάει όταν ο αδερφός «παρουσιάσει τα στοιχεία για την παραθαλάσσια βίλα στο Σούνιο θα τα γράψετε (γιατί υπάρχουν και τα λεφτόδεντρα) γιατί αλλιώς θα είστε για μια ακόμη φορά απόγονοι του Γκέμπελς».

Διαστρεβλώνουν πάλι γιατί κάθε φορά που ένας πολιτικός δίνει στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση, τα Μέσα Ενημέρωσης πάντα τα γράφουν. Και όταν δεν τα δίνει, όπως στην περίπτωση της «Παπαδημούπολης» τα ανακαλύπτουν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι.

Και βέβαια υπάρχει και ο γνωστός Πολάκης με την υπερπαραγωγή μισαλλόδοξων ύβρεων κατά δημοσιογράφων. Πρέπει να πέρασε τη μισή του θητεία βρίζοντας δημοσιογράφους.

Αυτή η εχθρότητα που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Ενημέρωσης καταντάει αρρωστημένη. Δεν έχει σχέση με τον υποτίθεται ταξικό τους ρόλο, υπέρ της διατήρησης του καπιταλιστικού συστήματος και του αποπροσανατολισμού που ασκούν στις «μάζες», εμποδίζοντάς τες να αντιληφθούν το ταξικό τους συμφέρον – που είναι περίπου η πολιτική θεώρηση του ΚΚΕ.

Η εχθρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως εκφράζεται με εξώδικα ή με τις φράσεις που χρησιμοποιεί, ξεφεύγει από κάθε θεσμική άσκηση πολιτικής. Είναι λούμπεν.

Ιδιαιτέρως ο Τσίπρας έλκει κριτική όχι επειδή είναι αριστερός αλλά επειδή είναι «δήθεν».

Τη μια δήλωνε ότι αρνείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το σπίτι που κατοικεί και την άλλη το έπαιζε προλετάριος δηλώνοντας – για το ίδιο ακριβώς σπίτι – ότι μένει στον νοίκι!! Δήλωνε λαϊκός και γι’ αυτό δεν τον φρουρούσαν αστυνομικοί, όταν όλη η Αθήνα έβλεπε το Μαξίμου αποκλεισμένο με κλούβες καθ΄ όλη την θητεία του. Κατηγορούσε τους άλλους ότι φέρονται ως ιδιοκτήτες του κράτους και ο ίδιος μετέτρεψε σε ΙΧ το πρωθυπουργικό τζετ και πήγε τα παιδιά του στη Ντίσνεϊλαντ. Δήλωνε αριστερός αλλά τα Καλοκαίρια ζούσε σε βίλες πλουσίων πηγαίνοντας στο Μαξίμου με ελικόπτερο (αν το είχε κάνει άλλος σε καθημερινή βάση θα τον είχαν ψήσει οι Συριζαίοι).

Και τώρα, όταν οι δημοσιογράφοι του επισημαίνουν ότι το ενοίκιο είναι μικρό για τέτοιο σπίτι (κάτι που απορρέει από την κοινή λογική), επιτίθεται και στέλνει εξώδικα.

Ματαιοπονεί όμως. Τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα μπορεί να μην αποτελούν… ευρωπαϊκό πρότυπο, αλλά δεν θα παραιτηθούν από το στοιχειώδες δικαίωμά τους στην κριτική.

Γιάννης Σιδέρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης