"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.1 C
Trikala

Θανάσης Λιούτας : “Αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας”

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συνέντευξη στη Τρίκκηpress και στο Κώστα Κουτσονάσιο έδωσε ο νέος Βουλευτής του Νομού Τρικάλων και φέρελπις πολιτικός κ. Αθανάσιος Λιούτας, όπου αφού κάνει ένα λεπτομερή απολογισμό του κυβερνητικού έργου, κυρίως στον αγροτικό τομέα και σ`αυτό της άμυνας όπου ως μέλος μετέχει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δηλώνει ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το πρωτογενή τομέα, όπως επίσης ότι θα είναι αμείλικτη σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και νοθείας της φέτας, προστατεύοντας έτσι τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.


Επίσης δηλώνει αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Τρικκαίων προκειμένου να ικανοποιηθούν τα χρόνια αιτήματα του προς το Υ.ΕΘ.Α για παραχώρηση στο Δήμο και στη τοπική κοινωνία πρώην στρατοπέδων. 


ΚΚ – Κύριε Βουλευτά πως κρίνετε το μέχρι σήμερα έργο της Κυβέρνησης κι αν θεωρείτε ότι είναι πιθανή η πρόωρη πρoσφυγή της κάλπης και για ποιό λόγο

ΑΛ – Κύριε Κουτσονάσιο, το έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό και κρίσιμης σημασίας. Το πιο σημαντικό θα έλεγα από την εποχή της Μεταπολίτευσης και μετά. Κάθε του πτυχή οδήγησε και θα οδηγεί στην ευθεία και δίκαιη στήριξη των Ελλήνων πολιτών, της εθνικής οικονομίας και συνολικά ολόκληρης της κοινωνίας μας.

Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτό είναι κάτι που αξιολογείται καθημερινά πάρα πολύ θετικά από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και από την τοπική μας κοινωνία.

Οι κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια είναι μια πραγματικότητα. Απέναντι σε αυτές τις κρίσεις, οι απαντήσεις και οι λύσεις που δόθηκαν, πρωτίστως από την πλευρά του Πρωθυπουργού, έρχονται και αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση έχει μεγάλους, αναπτυξιακούς και δίκαιους στόχους. Στόχοι που οδήγησαν και θα οδηγούν την πατρίδα μας και τους Έλληνες σε μια εποχή ασφάλειας και ανάπτυξης.Θέσαμε, θέτουμε και θα θέτουμε ως ύψιστο στόχο τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Η οικονομία και όλες οι επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, οι οποίες επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, στηρίχθηκαν ευρέως και δίκαια μέσα από ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας. 


Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η Κυβέρνησή μας στάθηκε στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης. Προστατεύσαμε και θα προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενισχύθηκαν στοχευμένα και αποφασιστικά. Ενισχύθηκε το αξιόμαχό τους. Η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, σε όλους τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τον Ιανό, από τους σεισμούς και από τις πυρκαγιές. Θα είμαστε πάντα δίπλα σε όλους.

Όλοι μας δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Έναν αγώνα για την υπεράσπιση κάθε δίκαιου αιτήματος της κοινωνίας μας και των συμπολιτών μας.

Είμαστε δίπλα στον άνθρωπο. Βοηθάμε και στηρίζουμε. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και αυτό είναι που καθιστά συνολικά το κυβερνητικό μας έργο, ένα έργο πολύτιμο.

Αναφορικά, τώρα, με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, την απάντηση την έδωσε κατηγορηματικά για ακόμη μια φορά ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι η Κυβέρνησή μας θα εξαντλήσει την τετραετία και με αυτό απαντώ στην ερώτησή σας.

ΚΚ – Θεωρείστε ομολογουμένως ειδικός στα ζητήματα της ελεύθερης αγοράς, καθώς και στα αγροτικά ζητήματα. Ποιά πιστεύετε είναι τα κύρια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στο νομό Τρικάλων και ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύτε να πάρετε για την επίλυσή τους; 

ΑΛ- Από την πρώτη στιγμή που οι συμπολίτες μας, με την ψήφο τους με εξέλεξαν βουλευτή Τρικάλων, έθεσα ως στόχο να βρίσκομαι πάντα δίπλα τους. Δίπλα σε κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα. Δίπλα σε κάθε πολίτη του Νομού Τρικάλων.

Δίπλα στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, στους ελεύθερους επαγγελματίες, δίπλα στον κόσμο της αγοράς και του τουρισμού, δίπλα στα νέα παιδιά και κοντά σε όλους. Με πράξεις και όχι απλά στα λόγια. Έτσι λειτουργούσα πάντα, έτσι λειτουργώ και έτσι θα συνεχίσω να λειτουργώ.

Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας είναι ένας τομέας με κομβική και αποφασιστική σημασία για την εθνική και την τοπική ανάπτυξη. Είναι ένας τομέας κρίσιμος για την αύξηση του εισοδήματος για όλους και για τη δημιουργία πολλών, νέων και με καλές προοπτικές, θέσεων εργασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οφέλη, τα οποία δημιουργεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, είναι οφέλη τα οποία άμεσα και στενά συνδέονται και διαχέονται σε όλο το μήκος και το πλάτος της οικονομίας και της κοινωνίας μας

.Αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής μας οικονομίας. 
Αυτό μάλιστα ήταν ένα από τα πολλά θέματα, τα οποία συζήτησα τον Μάιο που μας πέρασε και με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν συναντηθήκαμε από κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. 


Με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε εκτενώς για τις ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες να γίνουν στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής για τη σταθερή και συνεχή ανάπτυξή του. Θα ήθελα να αναφέρω ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, συζητήσαμε και για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομία και την ελεύθερη αγορά, καθώς επίσης και για εξειδικευμένα θέματα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ως Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα. Αυτό το αναγνωρίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός μας κόσμος, καθώς βλέπει απτά αποτελέσματα. Βλέπει αύξηση του εισοδήματός του χρόνο με τον χρόνο, γεγονός το οποίο του δίνει ελπίδα να συνεχίσει να παράγει και όχι να εγκαταλείπει το επάγγελμά του, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το προηγούμενο διάστημα, αγωνίστηκα για δίκαιες αποζημιώσεις. Οι παραγωγοί μας, και λόγω της πανδημικής καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή μας, βρέθηκαν σε πολύ δυσμενή κατάσταση. Συνεργάστηκα άριστα και εποικοδομητικά με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και καταφέραμε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν και να συνεχίζουν να καταβάλλονται δίκαια, ανακουφίζοντας και στηρίζοντας όσους επλήγησαν. 


Η συνεργασία θα συνεχιστεί πάντα με γνώμονα την ικανοποίηση κάθε δίκαιου αιτήματος.Επίσης υπήρχε ανάγκη για διαρθρωτικές πολιτικές και προς την κατεύθυνση αυτή κινηθήκαμε και κινούμαστε αποφασιστικά και μεθοδικά. Παράδειγμα ο ΕΛΓΑ, ο οποίος επί των ημερών μας καταφέραμε να τρέξει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. 


Η αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ, με στόχο την προσαρμογή της διαδικασίας των αποζημιώσεων και στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, αποτέλεσε ένα βασικό σημείο συζήτησής μας με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς σε κατ’ιδίαν συναντήσεις μας.


Επιπλέον, θέσαμε και θέτουμε ως βασικό μας στόχο την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αποτελούν μια πραγματική γάγγραινα για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και οικονομία, καθώς και συνολικά για την εθνική μας οικονομία. 


Εμείς αυστηροποιήσαμε το νομικό πλαίσιο και εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους. Η πολιτική μας αποδίδει καρπούς και αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ο Έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος προστατεύονται και ότι θωρακίζεται το ανταγωνιστικό ποιοτικό πλεονέκτημα που έχουν τα προϊόντα μας.

Επίσης, με παρεμβάσεις μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσπαθώ να αντιμετωπιστούν ζητήματα, τα οποία αφορούν και τα προγράμματα δασώσεων, ζητήματα τα οποία ταλαιπωρούν πολλούς καλλιεργητές μας. Η προσπάθεια και ο αγώνας δε σταματούν ποτέ και πιστεύω ότι πολύ σύντομα και στο συγκεκριμένο ζήτημα θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

ΚΚ – Το τελευταίο διάστημα ο νομός Τρικάλων πρωτοστάτησε σε φαινόμενα νοθείας της φέτας. Επειδή γνωρίζετε τον χώρο άριστα, ποιες πιστεύτε κινήσεις πρέπει να γίνουν από το αρμόδιο υπουργείο για να παταχθούν ανάλογες παραβατικές συμπεριφορές;

ΑΛ- Η αντιμετώπιση της νοθείας της φέτας και των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ήταν βασικοί στόχοι του προεκλογικού μας προγράμματος και αποτελούν βασικούς και πρώτιστους στόχους μας, μετά την εκλογή μας, από τον Ιούλιο του 2019. 


Το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργήσαμε και εφαρμόζουμε είναι αυστηρό και αποδίδει καρπούς, διαφυλάσσοντας έτσι το συμφέρον και το μέλλον του κάθε Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου. Το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε είναι πραγματικά αυστηρό και όσοι έχουν παραβιάσει τον νόμο, το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Θα σας πω την προσωπική μου άποψη, κύριε Κουτσονάσιο. Οι παράνομες ελληνοποιήσειςκαι η νοθεία σε ένα εμβληματικό εθνικό μας προϊόν, όπως είναι η φέτα (ΠΟΠ), είναι καταστροφικές και όπως ήδη ανέφερα, μια πραγματική γάγγραινα. 


Δεν επιτρέπουν συνολικά στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο, καθώς και στις οικογένειές τους, να έχουν την ευκαιρία για μια καλή ζωή, για το παρόν και για το μέλλον. Εμποδίζουν τη συνέχεια της παραγωγής μας και καταστρέφουν τη μεγάλη δυναμική που έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο ως χώρα έχουμε, στον τομέα της παραγωγής των αγροτικών και των κτηνοτροφικών μας  προϊόντων. 

Ως χώρα έχουμε ένα πλεονέκτημα, το οποίο γεννιέται από την υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας, από το έδαφος και το κλίμα μας, καθώς και από τη σκληρή εργασία και τη μεγάλη και διαχρονική γνώση των παραγωγών μας. Είναι ένα πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να φέρει ένα αποφασιστικό και καταλυτικό αναπτυξιακό αποτύπωμα για την εθνική μας οικονομία.

Είναι μονόδρομος η αντιμετώπιση της νοθείας και των παράνομων ελληνοποιήσεων και αυτό πράττουμε αποφασιστικά. Οι έλεγχοι ήδη έχουν εντατικοποιηθεί και αυστηροποιηθεί.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών και οι ίδιοι οι παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, το γνωρίζουν αυτό πάρα πολύ καλά. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι βρισκόμουν, βρίσκομαι και πάντα θα βρίσκομαι και θα λειτουργώ υπέρ του συμφέροντος του κόσμου και των ανθρώπων της παραγωγής. Αυτό έπραξα, αυτό πράττω και αυτό θα συνεχίσω να πράττω.Όλοι οι επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται γύρω από τον χώρο αυτό, θα πρέπει να προστατεύουν τα ελληνικά προϊόντα. Από αυτό κερδίζουν όλοι.

Κερδίζει ο κάθε παραγωγός, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο κάθε επαγγελματίας, οι μεταποιητές, και συνολικά η εθνική μας οικονομία. 
Το όφελος από τη θωράκιση της εθνικής πρωτογενούς μας παραγωγής, μπορεί να διαχυθεί σε όλη την οικονομική αλυσίδα της χώρας μας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας.
 Όσοι προστατεύουν και εργάζονται υπέρ της ανάδειξης του αγνού ελληνικού μας προϊόντος και της πολύ σημαντικήςελληνικής παραγωγής μας, εργάζονται ταυτόχρονα για ένα μεγάλο εθνικό όφελος για όλους. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.


ΚΚ- Μετέχετε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ποιο ήταν το έργο της Επιτροπής; Μπορεί η ιδιότητά σας αυτή να συμβάλει στη προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων για τη παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων στη πόλη και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί η προτίθεστε να κάνετε για το θέμα αυτό ; 

ΑΛ- Αρχικά θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι ήταν και είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. 
Ειδικότερα αυτά τα δυο χρόνια, μέσα σε μια χρονική περίοδο, στην οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρές κρίσεις, όπως τα επεισόδια στον Έβρο και τις τουρκικές προκλήσεις στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής μας ήταν πάρα πολύ σημαντικές και κρίσιμου ενδιαφέροντος. 


Οι πολιτικές πάνω στις οποίες συνεδριάσαμε, οι αποφάσεις που κληθήκαμε να συζητήσουμε, οι συνεχείς ενημερώσεις που δεχόμαστε, οι επαφές μας με τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και με ολόκληρη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεών μας,ήταν και είναι συνολικά μείζονος σημασίας. Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και σε επίπεδο άμυνας, πετύχαμε πάρα πολλά ως Κυβέρνηση. Θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Θεσπίσαμε νέες και ενισχύσαμε ιστορικές γεωπολιτικές μας συμμαχίες. Ενισχύσαμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών μας, με αποκορύφωμα την ιστορική ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με την απόκτηση των Γαλλικών Πολεμικών Αεροσκαφών, Rafale.


Έπεται συνέχεια.Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε πετύχει τόσα πολλά, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Επιπρόσθετα, μέσα από συζητήσεις που είχατην τιμή να έχω με άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας, είδα από κοντά το δύσκολο και πολύτιμο έργο τους. Είχα την ευκαιρία να τους συγχαρώ για τις υπηρεσίες τους προς τη χώρα και προς όλους τους Έλληνες. 


Προσπάθησα και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να τους στηρίξω. Τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Αναφορικά με τη δεύτερη ερώτησή σας, είμαι σαφώς ενήμερος πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης των ανενεργών στρατοπέδων στον Νομό Τρικάλων και βρίσκομαι εξ αρχής σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να εξευρεθούν οι ορθολογικότερες δυνατές λύσεις, πάντα σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. 


Θα πρέπει εδώ να αναφέρω ότι οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις του Δημάρχου Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι ουσιαστικές και κρίσιμης σημασίας, για να δώσουν τις οριστικές λύσεις. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όταν ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται και στην ώρα τουλόγω κακοπληρωτή εργοδότη, ποιά ανάπτυξη θα έχει η τοπική οικονομία; Χωρίς χρήματα στην τσέπη δεν αγοράζεις τίποτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης