"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.9 C
Trikala

Με ποια συστήματα μπορώ να εξοικονομήσω περισσότερη ενέργεια στο σπίτι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα τελευταία χρόνια πολλά νοικοκυριά έχουν δει τον προϋπολογισμό τους να κλονίζεται με τις αυξήσεις στην κατανάλωση ενέργειας. Στόχος πολλών ιδιοκτητών είναι η βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την χρήση νέων συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, όπως είναι  ένας σύγχρονος λέβητας συμπύκνωσης αέρα ή μία αντλία θερμότητας. Ο συνδυασμός αυτός μαζί με άλλα ενεργειακά μέτρα όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού μπορεί να επιφέρει μία σημαντική αλλαγή στην κατανάλωση ρεύματος και ένα μακροχρόνιο οικονομικό όφελος στον συνολικό προϋπολογισμό του σπιτιού ή της επιχείρησης.

 

Μέτρα Εξοικονόμησης Ενέργειας

 

Υπάρχουν βασικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος θέρμανσης υψηλής απόδοσης όπως ένας λέβητας συμπύκνωσης ή μια αντλία θερμότητας. Ας δούμε μερικά παρακάτω:

 

Μόνωση σπιτιού: Ένα καλά μονωμένο σπίτι μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται για θέρμανση και ψύξη, καθιστώντας παράλληλα οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης πιο αποτελεσματικό. Η ενεργειακή βελτίωση των χώρων μπορεί να  περιλαμβάνει μόνωση της πρόσοψης του σπιτιού, της σοφίτας και του δαπέδου, καθώς και την εγκατάσταση ενεργειακών παραθύρων με διπλά τζάμια και προστασία από τα ρεύματα του αέρα.

 

Ενεργειακά αποδοτικές συσκευές: Η χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών και φωτισμού μπορεί να μειώσει τη συνολική οικιακή χρήση ενέργειας, ελαφρύνοντας ενεργειακά και το κεντρικό σύστημα θέρμανσης και εξοικονομώντας χρήματα από τους λογαριασμούς των καυσίμων.

 

Αλλαγη νοοτροπίας: Με την αλλαγή μικρών συνηθειών, το σβήσιμο των φώτων όταν δεν χρησιμοποιούνται, η χρήση λειτουργιών εξοικονόμησης ενέργειας στις συσκευές και την μείωση της υπερθέρμανσης στα δωμάτια, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ακόμα και 10% στο κόστος της κατανάλωσης ενέργειας.

 

Έξυπνοι θερμοστάτες: Οι έξυπνοι θερμοστάτες προσφέρουν έναν καινοτόμο τρόπο διαχείρισης της οικιακής θέρμανσης. Επιτρέπουν τον ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας του σπιτιού σας, ανάλογα με το καθημερινό πρόγραμμά σας, προσαρμόζοντας ανάλογα τις απαιτήσεις σε θέρμανση και ψύξη. Μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογών smartphone, ενώ ορισμένα μοντέλα προσφέρουν ακόμη και στοιχεία για την καθημερινή κατανάλωση ενέργειας με σκοπό να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε καλύτερα την κατανάλωσή σας.

 

Ηλιακά Συστήματα Θέρμανσης : Ο συνδυασμός ενός λέβητα συμπύκνωσης αερίου ή μιας αντλίας θερμότητας με ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση. Τα ηλιακά θερμικά πάνελ απορροφούν τη θερμότητα από τον ήλιο και τη χρησιμοποιούν για να ζεστάνουν το νερό που έπειτα το κυκλοφορούν στα διάφορα σώματα θέρμανσης στο σπίτι. Τις ηλιόλουστες μέρες, αυτό το σύστημα θα μπορούσε να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των αναγ  ωκών σας σε ζεστό νερό, μειώνοντας την χρήση του λέβητα ή της αντλίας θερμότητας.

 

Ηλιακά Φωτοβολταϊκά (PV) Πάνελ: Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει μια αντλία θερμότητας. Ενώ το αρχικό κόστος μπορεί να είναι υψηλό, τα ηλιακά πάνελ μπορούν να μειώσουν δραστικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας..

 

Συστήματα Ανάκτησης Θερμότητας: Το οικιακό σύστημα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας είναι μια νέα τεχνολογία βασισμένη στους παλιούς αεραγωγούς των σπιτιών. Οι ειδικές αυτές συσκευές εξάγουν και εισάγουν φρέσκο αέρα στα δωμάτια εξισορροπώντας την θερμοκρασία του χώρου ανάλογα με τις δίκες μας προτιμήσεις. Υπάρχει δηλαδή μία φυσική ροή δροσερού ή ζεστού αέρα μέσα και έξω από το σπίτι, ανανεώνοντας έτσι τον αερισμό του σπιτιού και μειώνοντας παράλληλα το φορτίο θέρμανσης και ψύξης στο υπάρχον σύστημά σας.

 

Συνδυαστικά Συστήματα: Για πρόσθετη ευελιξία και απόδοση, οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού μπορούν να επιλέξουν ένα ευέλικτο σύστημα θέρμανσης που θα μπορούσε να συνδυάσει μια αντλία θερμότητας και έναν λέβητα συμπύκνωσης αερίου. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν προηγμένους ελέγχους για την εναλλαγή λειτουργίας μεταξύ της αντλίας θερμότητας και του λέβητα, προκειμένου να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή θερμοκρασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης