"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.2 C
Trikala

Μπάζωμα των Τεμπών. Η άνωθεν εντολή και το βαρύ κατηγορητήριο για τον Αγοραστό.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία των Τεμπών  και συγκεκριμένα στο θέμα του μπαζώματος του χώρου που έγινε το μοιραίο δυστύχημα είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι συγγενείς, που μιλούν για προσπάθειες συγκάλυψης   δίνουν μεγάλη έμφαση σε αυτό το γεγονός, καθώς εκτιμούν ότι κάποιοι ήθελαν να κρύψουν στοιχεία.

Tέμπη: Χωρίς δικαστική έγκριση το μπάζωμα - Ποιος έδωσε την εντολή

Ειδικότερα, το STAR έδειξε τα έγγραφα που καταδεικνύουν ότι σε πρώτο επίπεδο η δικαιοσύνη «δείχνει» τον πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό.

Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο που αποκαλύπτει ο τηλεοπτικός σταθμός ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλίας φέρεται να μπάζωσε τον χώρο χωρίς να ενημερώσει τους δικαστικούς λειτουργούς όπως είχε υποχρέωση.

Η εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος δόθηκε τρεις ημέρες μετά την εθνική τραγωδία, ενώ ήδη είχε αναλάβει η Εισαγγελία Λάρισας την έρευνα, επομένως οι δικαστές είχαν τον πρώτο λόγο για οποιαδήποτε ενέργεια όπως αυτή.

Εύλογα θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Κώστας Αγοραστός, που τονίζει πως «εκτελούσε εντολές», λέει την αλήθεια και δεν ενήργησε με τη δική του βούληση. Το ερώτημα είναι τι είδους εντολές είχε και κυρίως από που εκπορεύονταν.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο σχετικά με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας αναφέρει πως: «Κατά παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος και χωρίς να ζητήσει την συναίνεση των αρμοδίων δικαστικών αρχών, έδωσε εντολή στον διαχειριστή της επιχείρησης να προβεί σε επίστρωση του δρόμου στο χώρο με χαλίκια – υλικά 3Α και Ε4 και επίστρωση τμήματος με τριμμένη πίσσα, παρεμβαίνοντας έτσι αυθαίρετα και αλλοιώνοντας τον τόπο του συμβάντος».

Ως προς το τι συνέβη κατά το μπάζωμα υπάλληλος της τεχνικής εταιρείας αναφέρει στην κατάθεσή του: «Όσα κυβικά χώμα απομακρύναμε για να καθαρίσουμε το χώρο (ξύλα, πουρνάρια, χόρτα ,θάμνοι ) ήταν περίπου 300 κυβικά (20 φορτηγά) τα οποία και εναποθέσαμε σε ένα δικό μας ιδιόκτητο οικόπεδο, με εντολή της Πυροσβεστικής. Όσα χαλίκια είχαμε ρίξει, με εντολή της Περιφέρειας, τα στρώσαμε, ρίξαμε τρίμμα πίσσας τύπου 3Α και το διαμορφώσαμε για να γίνει και ένα εκκλησάκι εκεί για τα θύματα».

Από την πλευρά του ο Κώστας Αγοραστός σε υπόμνημά του αναφέρει «εκτελούσα εντολές και είχα υποστηρικτικό ρόλο».

Πάντως, σαφή απάντηση για το ποιος του έδωσε την εντολή δεν έχει δώσει για την ώρα.

Το μπάζωμα από τον Περιφερειάρχη Αγοραστό

Η ελληνική πραγματικότητα θέλει το κράτος να κινείται γραφειοκρατικά και με αργούς ρυθμούς. Αλλά αμέσως μετά τη σύγκρουση των τρένων, ορισμένες διαδικασίες έτρεχαν γρήγορα. Ύποπτα γρήγορα, όπως διαπιστώνουν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών που μίλησαν στο iEidiseis.gr. Σαν να ήθελαν να καλύψουν ίχνη.

«Έγιναν εγκληματικά λάθη», υπογραμμίζει η Σμαρώ Οικού. «Μπάζωμα του χώρου τις πρώτες επτά μέρες: Μετατράπηκε ένας χώρος – αγρός σε γήπεδο. Δεν είχε κανένα λόγο να παρέμβει η περιφέρεια σε αυτό. Εξ ου και εμείς από την πρώτη στιγμή κατηγορήσαμε τον Περιφερειάρχη Αγοραστό. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε ποτέ τα δείγματα που πρέπει. Αφαιρέθηκε ένα μέτρο χώμα. Και μετά επιχωμάτωση. ασφαλτόστρωση, και το εκκλησάκι από πάνω. Χωρίς να έχουν πάει οι πραγματογνώμονες και οι δικοί μας οι χημικοί, ο χώρος είχε μπαζωθεί και είχε αλλοιωθεί τελείως», τονίζει και προσθέτει: «Γίνανε όλα πάρα πολύ γρήγορα. Ύποπτα γρήγορα».

«Πήγε ο Τριαντόπουλος με τον Αγοραστό και σε μία νύχτα έδωσαν 700 χιλιάρικα για να πάνε τα μηχανήματα και να σηκώσουν – υποτίθεται – μόνο τα βαγόνια. Και αυτοί δεν σήκωσαν τα βαγόνια για να κάνουν – υποτίθεται – έρευνα. Πήγαν και τα πετάξανε χωρίς εισαγγελική άδεια. Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Κολομβία. Πήγανε και τα πετάξανε σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ έξω από τη Λάρισα, σε μία περιοχή που λέγεται Κουλούρι», επισημαίνει ο Παύλος Ασλανίδης.

Για να μάθουν τελικά ποιος έδωσε την εντολή να μπαζωθεί ο χώρος του εγκλήματος, οι συγγενείς χρειάστηκε να κάνουν τη δική τους έρευνα. Επέμειναν παρότι βρίσκονταν μπροστά σε κλειστές πόρτες.

«Εμείς βρήκαμε ότι ο κύριος Αγοραστός ήταν αυτός ο οποίος έκανε την αλλοίωση του χώρου», δηλώνει οργισμένη η Μαρία Καρυστιανού. «Όταν ζητούσαμε από τον Ανακριτή να μας πει ποιος το έκανε, δεν ήξερε και ούτε ήθελε να μπει στη διαδικασία να το ψάξει. Εμείς μόνοι μας βρήκαμε το όνομα του κυρίου Αγοραστού. Και στη συνέχεια, πηγαίναμε και ζητούσαμε από τον Ανακριτή να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις.

Εμείς μόνοι μας βρήκαμε το χώρο στον οποίο μετέφεραν τα βαγόνια και τα χώματα με τα υπολείμματα των ανθρώπων μας. Δεν υπάρχει καν το χαρτί αυτό στη δικογραφία – εμείς το βρήκαμε. Εμείς, λοιπόν, κάναμε και τους ερευνητές. Και κάναμε μετά εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές… Ο ανακριτής δεν ξέρω τι έκανε. Πώς να περιγράψω τη δική του την έρευνα; Νομίζω ότι έκανε το λιγότερο δυνατό που μπορούσε».

ieidiseis.gr

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όταν στις 14 Αυγούστου του 2005 έπεσε στο Γραμματικό το αεροπλάνο της εταιρίας Helios Airways, η Ελληνική Αστυνομία φύλασσε επί 24ώρου βάσεως τον χώρο, πάνω από ένα μήνα, απαγορεύοντας κάθε άσχετο να πλησιάσει με κίνδυνο να αλλοιώσει τον χώρο. Μετά από 18 έτη, γιατί δεν έπραξε το αυτονόητο;
    Άλλη ερώτηση: εάν ήταν ”καλό” το μπάζωμα, πιστεύετε ότι δεν θα βρίσκονταν μπροστά στις κάμερες αμέτρητες φάτσες, διεκδικώντας την ”πατρότητα”; Τοπικώς, τις βλέπουμε στην καθαριότητα της πλατείας του Πλατάνου!!!, μετά το χαλάζι.
    ΥΓ. Έχουμε ασφαλή αεροπλάνα, λεωφορεία, πλοία. ΔΕΝ έχουμε ασφαλή τρένα, τα οποία είναι το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο. Γιατί; Γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ. Πολλά χρόνια τώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης