"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.9 C
Trikala

Οδοντικά εμφυτεύματα και κάπνισμα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι γενικά γνωστό ότι απαιτείται Ιδιαίτερη προσοχή όσους έχουν εμφυτεύματα δοντιών και είναι καπνιστές. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η μακροπρόθεσμη πρόγνωση των εμφυτευμάτων στους καπνιστές  διαφέρει σημαντικά από τους  μη καπνιστές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το κάπνισμα και το ανοσοποιητικό σύστημα

Η νικοτίνη προκαλεί συστολή στα λεπτά  τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση ενός τσιγάρου. Παράλληλα  τα βακτηρίδια προσπαθούν συνεχώς να εγκατασταθούν στην επιφάνεια του εμφυτεύματος. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος δεν μπορεί να τα εμποδίσει όλες του  τις δυνάμεις, επειδή τα πολύ μικρά αιμοφόρα αγγεία «επιβραδύνουν» τα αντίστοιχα αμυντικά κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει αυτά τα βακτήρια γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό αρχικά δημιουργεί μια συχνά απαρατήρητη και ανώδυνη φλεγμονή των ούλων γύρω από το προσβεβλημένο εμφύτευμα.

Εάν σε αυτό το στάδιο αφαιρεθεί η μικροβιακή πλάκα ικανοποιητικά ( με τη στοματική υγιεινή και τους τακτικούς καθαρισμούς στον οδοντίατρο ) είναι δυνατή η πλήρης επούλωση των ούλων.

Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε το οστό γύρω από το οδοντικό εμφύτευμα απορροφάται σιγά-σιγά, δημιουργώντας θυλάκους και προκαλώντας μεγαλύτερη εναπόθεση μικροβίων στην περιοχή. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται “περι-εμφυτευματίτιδα”, που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “φλεγμονή γύρω από το εμφύτευμα”, είναι ανώδυνη και εξελίσσεται σταδιακά και συχνά μπορούμε να την ανακαλύψουμε με  ακτινογραφίες.

Η αρνητική επίδραση του καπνίσματος στα οστά

Το ανθρώπινο οστό συνεχώς αποδομείται και ανοικοδομείται συνεχώς. Σε αυτή τη διαδικασία, είναι υπεύθυνοι δύο τύποι κυττάρων. Οι οστεοκλάστες οι οποίοι διασπούν το οστό και οι οστεοβλάστες, που το ανοικοδομούν. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, ολόκληρος ο σκελετός αντικαθίσταται 9 φορές.

Το κάπνισμα δεν έχει καμία επίδραση στον αριθμό και λειτουργία των οστεοκλασιών

Αντίθετα το κάπνισμα επηρεάζει την λειτουργία των οστεοβλαστών,  καθώς  η νικοτίνη αναστέλλει την ωρίμανση και τον χωρικό προσανατολισμό των προ-στεοβλαστών.

Έτσι, οι καπνιστές έχουν πολύ λίγους οστεοβλάστες αλλά πάρα πολλούς οστεοκλάστες. Για το λόγο αυτό, η περι-εμφυτίτιδα στους καπνιστές είναι δύο φορές πιο γρήγορη και δύο φορές πιο σοβαρή από αυτή των μη καπνιστών.

Πρόγνωση των εμφυτευμάτων στους καπνιστές

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα οδοντικά εμφυτεύματα σχεδιάστηκαν διαφορετικά, καθιστώντας τα πολύ πιο ευαίσθητα στα βακτήρια και το μηχανικό στρες. Πολύ εκτεταμένα στατιστικά στοιχεία από αυτήν την περίοδο δείχνουν ότι στους βαριούς καπνιστές μετά από 5 χρόνια σχεδόν το 60% των εμφυτευμάτων έπρεπε να απομακρυνθούν ξανά επειδή είχαν φλεγμονή ή είχαν απορριφθεί από τα οστά.

Tα σημερινά εμφυτεύματα έχουν βελτιωμένη σχεδίαση και επεξεργασία με πολύ καλύτερη βιολογική συμπεριφορά

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές που καπνίζουν λιγότερο από 10 τσιγάρα την ημέρα μπορούν να περιμένουν παρόμοια μακροχρόνια αποτελέσματα  με τους μη καπνιστές.

Ένας καπνιστής με οδοντικά εμφυτεύματα πρέπει να προσπαθήσει να παραμείνει μόνιμα κάτω από 10 τσιγάρα την ημέρα και να δώσει προσοχή στην σχολαστική στοματική υγιεινή και στους τακτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο., όπου θα γί9νεται σχολαστικός περιοδοντικός καθαρισμός σε βάθος, και ακτινογραφικός έλεγχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης