"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Οι δύο σφαίρες που άλλαξαν τον κόσμο

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σαν σήμερα πριν από 108 χρόνια ήταν Κυριακή. Το πρωινό εκείνης της ηλιόλουστης μέρας ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος, διάδοχος του Αυστριακού  θρόνου, με τη σύζυγό του κόμισα Σοφία έφτασαν με το τραίνο στο Σεράγεβο της Βοσνίας, που τότε ήταν προσαρτημένο στην Αυστροουγγαρία των Αψβούργων.

Με μια σφαίρα σκότωσε 18,5 εκατ. ανθρώπους | Η Εφημερίδα των Συντακτών

  Ο σκοπός της επίσκεψης, εκτός του γεγονότος ότι έπρεπε να τονισθεί η κατοχή της Βοσνίας από την Αυστροουγγαρία μέσω της παρουσίας του διαδόχου του θρόνου, ήταν η εγκαινίαση κάποιων έργων και η παρακολούθηση μιας παρέλασης που θα επακολουθούσε.

  Την ίδια μέρα επτά τρομοκράτες μέλη της μυστικής οργάνωσης «Μαύρη χειρ» περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να δολοφονήσουν το μισητό για τους Σέρβους της Βοσνίας διάδοχο.

  Προς τούτο, πήραν τις κατάλληλες θέσεις τους κατά μήκος της διαδρομής του αρχιδούκα από το σιδηροδρομικό σταθμό προς το κέντρο της πόλης.

  Η αποφασιστικότητα τους για αυτό αποδεικνύετε από τον κατάλληλο οπλισμό που αποτελούνταν από χειροβομβίδες, πιστόλια και σκόνη υδροκυανίου για την αυτοκτονία τους τόσο σε περίπτωση επιτυχίας αλλά και αποτυχίας. 

  Το σκηνικό της δολοφονίας.

  Η πρώτη απόπειρα έγινε κατά την πορεία του Αρχιδούκα προς κέντρο, από τον Νεντέλκο Καμπρίνοβιτς, ο οποίος έριξε μια χειροβομβίδα αλλά αυτή αστόχησε. 

  Ένεκεν τούτου, η επιστροφή του Φερδινάνδου προς το σταθμό του τραίνου, για λόγους προφανώς ασφαλείας, έγινε από άλλη διαδρομή. Στην πορεία της οποίας για κάποια στιγμή έγινε συνωστισμός και τα αυτοκίνητα του Φερδινάνδου και της συνοδείας του σε ένα σημείο σταμάτησαν. Εκεί ακριβώς βρισκόταν ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ, μέλος και αυτός της ομάδας των τρομοκρατών. 

  Τότε έβγαλε το πιστόλι του, ένα FN108 του Σερβικού στρατού και από κοντινή απόσταση σκότωσε τον Αρχιδούκα  Φερδινάνδου και τη σύζυγό του Σοφία.

  Το γεγονός αυτό ήταν η θρυαλλίδα που έδωσε το έναυσμα της έναρξης του μεγάλου πολέμου, αυτόν που αργότερα οι ιστορικοί ονόμασαν Α παγκόσμιο πόλεμο για τον ξεχωρίζουν από εκείνον που ξεκίνησε 25 χρόνια μετά, το 1939 που ονομάστηκε Β παγκόσμιος πόλεμος, ενώ στην ουσία ο ένας πόλεμος ήταν συνέχεια του άλλου και τα αποτελέσματα του έχουν αποτελέσει τη δομή και το θεμέλιο των εκρηκτικών πολιτικοοικονομικών και γεωπολιτικών ισορροπιών του κόσμου μας έως σήμερα.

Δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας - Βικιπαίδεια

  Το ζήτημα τόσο της δολοφονίας, όσο και των γεγονότων που επακολούθησαν, με την έκρηξη του Α παγκόσμιου πολέμου, απασχόλησε αλλά και εξακολουθεί να απασχολεί ακόμη και σήμερα πολλούς ιστορικούς αναλυτές, διπλωμάτες,  φιλοσόφους και άλλους σχετικά με την τόσο απρόσμενη αλλαγή που επακολούθησε το κομβικό έτος του 1914 και οδήγησε τον σύγχρονο κόσμο μας στην ισορροπία του τρόμου, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην καταστροφή της ζωής στον πλανήτη μας.

1

 Με σκοπό την ανάλυση των γεγονότων που επέφερε ένα τόσο σημαντικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία, επιβάλετε να αναλυθεί η πριν από το εν λόγω γεγονός κατάσταση, τόσο στο γεωπολιτικό χώρο που αυτό συνέβη, όσο και στη γενικότερη επέκταση των αλλαγών που αυτό έκανε.

Η κατάσταση στην Ευρώπη.

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην Ευρώπη πριν από το 1914 σε καμία περίπτωση δεν προμήνυε το μεγάλο κακό που ξεκίνησε το έτος εκείνο. Οι χώρες της Ευρώπης, κυρίως του δυτικού μέρους της, ζούσαν σε μια εποχή που διακρινόταν από τα στοιχεία της ευημερίας. Τα οικονομικά αποτελέσματα της βιομηχανικής επανάστασης είχαν διασπαρθεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ενώ σημαντικός πόλεμος είχε να γίνει σχεδόν 100 χρόνια πριν, με το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων. Ήταν η περίοδος της ωραίας εποχής (Belle Epoque) με τις χοροεσπερίδες, τα φουσκωτά φορέματα των γυναικών με τις ομπρέλες και τα καπελίνα καθώς και κάθε επί πλέον απόλαυση των αγαθών της ειρήνης, ενώ η ανάπτυξη των σιδηροδρόμων,  του τηλέγραφου και του ηλεκτρισμού διευκόλυνε τα ταξίδια και τις επαφές των λαών, στοιχείο που κατά τις λογικές αναλύσεις των πολιτικών θα προωθούσε περαιτέρω την ειρήνη.

  Ένα επί πλέον στοιχείο που απέκλειε ένα πόλεμο, τουλάχιστον μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, κατά την άποψη της πλειοψηφίας των διπλωματών και των πολιτικών της περιόδου εκείνης,  ήταν οι επενδύσεις των εταιρειών μιας χώρας στα εδάφη της άλλης καθότι αυτό, εκτός από τη σύσφιξη των σχέσεων θα είχε ως αποτέλεσμα την αμοιβαία εκατέρωθεν ζημιά. Να εννοηθεί ότι την εποχή εκείνη εταιρείες Γαλλικών και Αγγλικών συμφερόντων είχαν επενδύσει στα Γερμανικά εδάφη του Ρουρ και ένας πόλεμος δεν θα ήταν προς όφελος κανενός.

 Σε ότι αφορά το ζητήματα των Βαλκανίων, του μαλακού υπογαστρίου της Ευρώπης, όπως αρέσκονταν να αποκαλούν την περιοχή μας οι διπλωμάτες της εποχής στα Ευρωπαϊκά σαλόνια, κανείς δεν μπορούσε να το θέσει ως παράμετρο που που θα ανάψει τη σπίθα ενός πολέμου και μάλιστα τόσο μεγάλου που θα καθόριζε την τραγική πορεία της ανθρωπότητας τα μετέπειτα χρόνια και η οποία διαρκεί έως σήμερα.

 Ήδη τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου στα στενά της Κρέσνας και της Τζουμαγιάς έπεφταν από τους θρυλικούς ευζώνους του Ελληνικού στρατού οι τελευταίες τουφεκιές του Β’ Βαλκανικού πολέμου και η συμφωνία του Βουκουρεστίου που επακολούθησε έδειχνε να φέρνει μακροχρόνια ειρήνη στα ταραγμένα Βαλκάνια. Μάλιστα η πλειονότητα των πολιτικών και των διπλωματών έλεγαν, αφού ηρέμησαν τα βαλκάνια σίγουρα θα έχουμε άλλα 100 και πλέον χρόνια ειρήνης προόδου και ευημερίας, η πρόοδος της τεχνολογίας μας το εγγυάται αυτό.

2

 Ανάμεσα σε όλα αυτά, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί η πρόβλεψη από μια άλλη οπτική, αυτή της θεολογίας, που έγινε για το 1914 από τους Σπουδαστές των Γραφών τη δεκαετία του 1870. Οι Σπουδαστές των Γραφών  ήταν ο πρόδρομος της παγκόσμιας σήμερα οργάνωσης των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά.

  Οι Σπουδαστές των Γραφών, βασιζόμενοι στην αναφορά της Αγίας Γραφής σχετικά με τους καιρούς των εθνών, προσδιόρισαν το έτος 1914 ως το πλέον κομβικό έτος της ανθρώπινης ιστορίας καθότι τότε έληξε το χρονικό διάστημα των καιρών τους. Από τότε και μετά θα άρχιζαν για τη γη και τους κατοίκους της σειρά δεινών όπως πόλεμοι, αρρώστιες, πείνες και άλλα και έπεσαν μέσα, καθότι εκτός του πολέμου επήλθε η Ισπανική γρίπη και η πείνα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, παράγοντες που επέφεραν σωρεία δεινών στην άλλοτε ευημερούσα Ευρώπη.

 Στη συνέχεια μετά από ένα μεσοπόλεμο διάστημα 21 ετών, από το 1918 έως το 1939 έγινε μια προσπάθεια επούλωσης των αιτίων που διαίρεσαν την Ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά αυτό απεδείχθη ματαιότητα, όταν το Σεπτέμβριο του 1939 ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ο οποίος έληξε τον Αύγουστο του 1945 με τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, περνώντας τον κόσμο μας στην άκρως επικίνδυνη για τη ζωή του πλανήτη μας, ατομική και πυρηνική εποχή. 

  Ο κόσμος μας σήμερα.

  Η Ευρώπη εξήλθε από τους δύο πολέμους διαιρεμένη και κατεστραμμένη, ενώ ως παγκόσμια δύναμη ανήλθαν πλέον οι ΗΠΑ. Το σκηνικό αυτό φάνηκε στο τέλος του Β παγκόσμιου πολέμου όταν οι τρείς ισχυρές δυνάμεις Μ. Βρετανία, ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση, οι νικητές του ναζισμού βρέθηκαν διαιρεμένες, οι δύο έναντι της ΕΣΣΔ.

  Η ίδρυση της βορειοατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ από τη μια μεριά και το σύμφωνο της Βαρσοβίας από την άλλη, επισφράγισαν την επιθυμία του Αγγλοαμερικανικού άξονα για τη διαίρεση της Ευρώπης. Αυτό έγινε πιο καλά κατανοητό λίγα χρόνια αργότερα από τη δήλωση του υπουργού των οικονομικών των ΗΠΑ κου Κόναλι προς τους Ευρωπαίους συμμάχους-συναδέλφους του, ότι « Το δολάριο είναι το νόμισμα μας και το πρόβλημα σας» κλείνοντας εντελώς κυνικά το όλο θέμα του ρόλου του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.

 Η σημερινή κατάσταση  στη Ευρώπη, που γεωγραφικά ορίζεται από τα Ουράλια έως τον Ατλαντικό, δεν έχει αλλάξει. Η ιδιόμορφη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία διαιρεί ξανά την πολύπαθη γηραιά ήπειρο.

  Σήμερα το μείζον θέμα του ενεργοβόρου κοινωνικοοικονομικού και πολιτισμού υποβάθρου της ανάπτυξης και της λειτουργίας των κοινωνιών μας, είναι οι πηγές της ενέργειας. Αυτός είναι ο στόχος των ανταγωνιστών του ιμπεριαλισμού οι οποίοι καταφανώς στρέφονται κατά της Ευρώπης, ένα ζήτημα που οι ηγέτες της φαίνετε ακόμη να μην το έχουν καταλάβει αλλά θα το νοιώσουν σύντομα το χειμώνα που έρχεται. Επίσης πρέπει να κατανοήσουν πως το βασίλευε των δυνατών επιβάλει τη διαίρεση των αντιπάλων και ας πράξουν όσο είναι καιρός τα δέοντα προς αποφυγή των δεινών των λαών τους. 

3

  Οι δύο σφαίρες που έπεσαν στο Σεράγεβο πριν 108 χρόνια, έκαναν το 1914 ως το έτος της μεγάλης καμπής στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα όνειρα και τα οράματα των στοχαστών της ωραίας εποχής για έναν ειρηνικό κόσμο ευτυχίας και ευημερίας, χάθηκαν οριστικά. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ, το μεσημέρι της 28ης Ιούνη του 1914 έκανε το μοιραίο εκείνο έτος να γίνει η στροφή της ανθρωπότητας στο κακό που είναι ευχής έργον να σταματήσει για το καλό και τη σωτηρία όλου του κόσμου.

      Παναγιώτης Βλάχος

Οικονομολόγος Περιβαλλοντολόγος   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης