"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.7 C
Trikala

Ραντεβού στα γουναράδικα …

lafarm

Σχετικά άρθρα

 του Σάκη Κωστούλα

Στη χώρα μας μιλάμε για όλα, εκτός από το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος της χώρας. Για το χρέος, ούτε λέξη από πουθενά.

Τον περασμένο Οκτώβριο η EUROSTAT ανακοίνωσε το δημόσιο χρέος των χωρών μελών της ως ποσοστό στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Κάποιοι νομίζουν πως δεν υπάρχουν πια Μνημόνια αλλά η αλήθεια είναι πως οι εφαρμοστικοί νόμοι των Μνημονίων είναι σε ισχύ.

Η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση. Η Ελλάδα δεν έχει δική της πολιτική.Η Ελλάδα ως συνήθως είναι στην πρώτη θέση και το χρέος της παρά την ελαφρά μείωση ανέρχεται στο 166,5% του ΑΕΠ, ακολουθεί η Ιταλία με 142,4% και έπονται η Γαλλία με 111,9% και η Ισπανία με 111,2% και με λιγότερες ποσοστιαίες αναλογίες οι άλλες χώρες.

Με βάση την αναλογία αυτή που πάμε;

Προφανώς στο γκρεμό της άτακτης χρεοκοπίας !

Τελικά μπήκαμε το 2010 στα μνημόνια με πολύ καλύτερη σχέση χρέους ΑΕΠ (126,8%) και αντί για καλύτερα μας βγήκε πολύ χειρότερα.

Πριν κάποιος μπει στη συζήτηση, ας διαβάσει τι έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά την χρεοκοπία της χώρας, και θα καταλάβει πως όλη η χώρα έχει υποθηκευτεί.

Για την ακρίβεια, τα έχει χάσει όλα.

Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 250 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. 

Τα χρέη των 250 δισ. ευρώ μοιράζονται σε οφειλές στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τα «κοράκια» των Funds. 

Έχουμε καταλάβει πως οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στην Υγεία, την Παιδεία και την Πολιτική Προστασία -και η κατάσταση εγκατάλειψης και διάλυσης στην οποία βρίσκονται οι υποδομές της χώρας-, οφείλονται στο χρέος της χώρας και τα όσα έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της χώρας;

Τίποτα δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Όσο η Ελλάδα είναι δέσμια του χρέους και των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων, τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα

Μπορεί κάποιος ειδήμων του νεοφιλελευθερισμού και των αγορών, που
κατά την άποψη του λύνουν όλα τα προβλήματα των κοινωνιών να μας
απαντήσει;

Ιδού το μέγα ερώτημα.

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με τον δικό μας έξυπνο υπουργό όλα έξυπνα ξεχνιούνται! Με μια σέλφι και όλα λύνονται δια μαγείας. Άλλωστε τα ξωτικά ζούν ανάμεσά μας. Δεν φεύγουν ποτέ. Τώρα τις επαναστάσεις θα τις κάνουμε με επιστολικές ψήφους και θα παίρνουμε πίσω τις επιστολικές μούτζες!

  2. Μνημόνια και χρέη που οδηγούν σε μία πρωτοφανή ληστεία της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας, τα βλέπουμε και τα ζούμε καθημερινά.
    Ποιον μηχανισμό και επικοινωνιακό τρικ θα εφεύρει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα;
    Έχω μια απορία και μια περιέργεια.
    Δεν ανησυχώ όμως, γιατί έχουμε τεράστια ιδεολογική φτώχεια, χαρακτηριστικά μεγάλη απάθεια και αλλοτρίωση ως Έλληνες και ως ανθρώπινα όντα, που ότι μας σερβίρουν θα το δεχτούμε ως λύση ανακούφισης και ανάγκης…
    Ιδιωτικοποίηση των πάντων είναι σε εφαρμογή προς το παρόν, για το μέλλον βλέπουμε λοιπόν…

  3. Ρε συ Σάκη, τι τους φιλοξενείς στην ιστοσελίδα τους αναρίθμητους φιλελεύθερους οικονομολόγους π.χ. POLITIS, ΣΧΟΛΙΟ, Δικαιωματιστές (ζάει άραγε;) και άλλους, με ”επίκαιρα” ονόματα; Ρώτα τους εάν μπορούμε να κάνουμε κανένα ΣΔΙΤ ή αουτσόρσινγκ για να σωθούμε.
    ΥΓ. Επίσης ρώτα τους εάν όλες, μα όλες οι χώρες που χρωστάνε, σε ποιους χρωστάνε; Στις αγορές; Και που …κάθονται οι αγορές; Σε ποια χώρα; Μήπως κατοικοεδρεύουν εκτός πλανήτη; Η Β. Κορέα άραγε, χρωστάει; Και πού; Ποιος …καπιταλιστής τη δάνεισε;

  4. Ο οικονομικός αναλφαβητισμός του μέσου Έλληνα, που μας έφερε στη χρεωκοπία, παίζει με το λαϊκισμό και πάλι, για οικονομικά μεγέθη που δεν καταλαβαίνει.
    Φυσικά δεν τολμάνε να θίξουν την πραγματική πρόσκληση του 2032, από την περίοδο λήξης των χαμηλών επιτοκίων των δανείων των Μνημονίων, διότι θα πρέπει να αναφερθούν στις αντι-λαϊκιστικές μετταρυθμίσεις που προωθούνται.

    • Γέμισε ο τόπος από οικονομικά …αλφαβητιζούμενους, που ΔΕΝ μας λένε ποτέ, πως θα βγούμε από το αδιέξοδο. Ούτε απαντάνε ποτέ σε έστω μία ερώτηση. Σε πετάνε μία καραμέλα περί λαϊκισμού και καθαρίζουν, με εξυπναδίστικα ΣΧΟΛΙΑ. Εάν δε, ακούσουν και κανένα ξενικό όρο, τον αναπαράγουν συνεχώς, για να εντυπωσιάσουν.
      ΥΓ. Βέβαια, εάν γνώριζαν τη μαγική λύση, θα την πρότειναν στα καταχρεωμένα κόμματα τους. Αλήθεια, τι θα κάνουν αυτά μετά το 2032;

        • Λυπήσου με βρε ΣΧΟΛΙΟ, διάβασα και εμπέδωσα τον Ιωάννη Χρυσοκέρη στη Λογιστική των εμπορικών εταιριών, τον Κων/νο Σπηλιόπουλο και τον Ανδρέα Λουκόπουλο για τα αξιόγραφα, τον Ιορδάνη Λαδόπουλο για την κριτική της μεγιστοποίησης των τιμών (επίκαιρον), τον Γεώργιο Συκιανάκη για τη γεωργική οικονομική πολιτική, τον Κων/νο Κεβόρκ για την ανάλυση της παλινδρόμησης και συσχετίσεως (εδώ τα …έφτυσα), τον Θεόδωρο Λιανό και τον Θεοφάνη Μπένο για την μακροοικονομική ανάλυση και τη δημοσιονομική πολιτική, τους Stonier και Hague για την οικονομική θεωρία, το Μάριο Τσιμάρα για την οικονομική των επιχειρήσεων, τον Τζωρτζόπουλο για την ανάλυση χρονολογικών σειρών, τον Δημοσθένη Κριμπά για το πτωχευτικό δίκαιο, τον Πέτρο Στεριώτη (αυτόν που έφαγε …μπάτσα από τον Καραμανλή, διότι έβγαζε χρήμα στο εξωτερικό), τη ”μεγάλη” Έλλη Βασιλάτου -Θανοπούλου σε όλες τις Λογιστικές που υπάρχουν και καμιά 50αριά άλλους που αποτελούσαν το ανφάν γκατέ της χώρας.
          ΥΓ. Τώρα τι να διαβάσω; Χατζηδάκη; Σταϊκούρα; Εάν εσύ γνωρίζεις κάποιο άλλο οικονομικό ”μυαλό” της ΝΔ, πέστο…

          • Κοίτα να διαβάσεις και κανένα σύγχρονο αγγλικό βιβλίο και καμιά ξένη οικονομική εφημερίδα, αντί για γνώσεις προπτυχιακού φοιτητή πριν δεκαετίες.

            • Όταν εφαρμόζαμε αυτά που μας δίδαξαν οι προαναφερθέντες, η χώρα μας είχε αμέτρητα εργοστάσια (δες τα διάσπαρτα κουφάρια τους), ο ΟΑΕΔ δεν είχε λόγο ύπαρξης, τα προϊόντα ήσαν 95% Ελληνικά, το ίδιο κι οι επιχειρήσεις και δεν είχαμε οικονομικούς πάτρωνες επί της κεφαλής μας. Η βιοτεχνία μας ζούσε πληθυσμούς. Κατασκευάζαμε αυτοκίνητα, έστω μερικώς, στη δε Ζάκυνθο είχαμε επεξεργασία εντόπιου πετρελαίου. Όταν άρχισαν να έρχονται τα οικονομικά …φυντάνια από το εξωτερικό (πρώτος ο Ανδρέας μας κουβάλησε το έρμα της Γαλλίας), οι εντόπιοι ιθαγενείς θαμπώθηκαν από τα καθρεπτάκια και έκτοτε αναμασούν ξενικούς όρους. Αποτέλεσμα: εν …Φαλήρω.
              ΥΓ. Οι Άγγλοι ας κοιτάξουν την δική τους τύφλα, που είχαν μία αυτοκρατορία με 24 ώρες ήλιο και τώρα τους βάζει ο Ινδός να μετράνε τη μπουκιά.

          • Είμαι σίγουρος ότι φοίτησες στην ΑΣΟΕΕ αλλά ξέχασες να αναφέρεις τον Εμμανουήλ Δρανδάκη για τις απόψεις του για τη συν-λειτουργία της Μικρο-Μάκρο ανάλυσης, το Μανώλη Δρετάκη για τις οικονομετρικές του αναλύσεις και βέβαια τον Κυπριανό Προδρομίδη και τον Γιώργο Κουτσουμάρη.. αυτούς πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι θέλου να έχουν γνώση για τα οικονομικά…

            • Προς το τέλος γράφω ”και καμιά 50αριά άλλους κλπ”.
              ΥΓ. Δε χωρούσαν όλοι, φωνάζει ο Σάκης από την ιστοσελίδα.

            • Nα κοιτάξεις να μελετήσεις το βιβλίο αυτοκριτικής του Θ. Πάγκαλου “Μαζί τα φάγαμε”, για να καταλάβεις γιατί χρεωκοπήσαμε.

          • Η Ελλάδα του 50-60 που αναφέρεσε είχε ανάπτυξη μετά τον πόλεμο, ως αναπτυσσόμενη χώρα.
            Οταν έγινε αναπτυγμένη χώρα, δε μπορούσε πια να έχει το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης, διότι η ανταγωνιστικότητα των ανεπτυγμένων χωρών, δε βασίζεται στα φτηνά μεροκάματα. Αντί να αλλάξει τότε , δανείστηκε με το σοσιαλισμό του Αντρέα και τις κρατικοποιήσεις του Καραμανλή και τελικά χρεωκόπησε.

            • Δεν χρεωκόπησε από τις κρατικοποιήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ .
              Μάθε καλύτερα τους αριθμούς και τις μεθόδους εκτίμησης των ελλειμμάτων, καλό θα σου κάνει.
              Σημείωση: Την περασμένη βδομάδα η TRIKKHpress φιλοξενούσε άρθρο με τίτλο “οιονεί χρεωκοπία” ..μελέτησε το θα συ κάνει καλό.

  5. “Τα πάντα ρει” αναφώνησε ο αρχαίος φιλόσοφος Ηράκλειτος, αλλά ο καπιταλισμός καταρρέει.
    Φτωχοποιημένοι Έλληνες προλετάριοι ενωθείτε …έρχονται πιο δύσκολες μέρες, μέρες μεγάλων θλίψεων …
    Όχι άλλος καναπές …..
    Ο καιρός γαρ εγγύς …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης