"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.4 C
Trikala

Σπουδαία κοινωνική παρέμβαση του Δήμου Καλαμπάκας – Δημοτικό αιολικό πάρκο και διανομή ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους του Ασπροποτάμου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον Δήμο Μετεώρων με αφορμή την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας η οποία έδωσε άδειες παραγωγής για τους πρώτους αιολικούς σταθμούς και συγκεκριμένα σε περιοχές : Χαλίκι, Ανθούσα, Κατάφυτο, Καλλιρρόη, Κρανιά, Στεφάνι, Αμάραντο, Καστανιά, Αμπελοχώρι, Μαλακάσι.

Από τον δήμαρχο Θοδωρή Αλέκο και τους συνεργάτες του εξετάζεται η πρόταση για την κατασκευή αιολικού πάρκου ιδιοκτησίας του Δήμου Μετεώρων και η διανομή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους κατοίκους των παραπάνω χωριών.

Όπως ανέφεραν στην TrikkiPress στελέχη της δημοτικής αρχής η επιλογή της θέσης για την κατασκευή του αιολικού πάρκου θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον , μακρυά από τις περιοχές Natoura και με απόλυτη σύμφωνη τη γνώμη των περιβαλλοντικών οργανώσεων του νομού, του Δικτύου φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροπόταμου και σύμφωνα με μελέτες που θα εκπονηθούν από το Πανεπιστήμιο.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται συνάντηση της δημοτικής αρχής με τους προέδρους των παραπάνω κοινοτήτων προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα δεδομένου ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά των ανεμογεννητριών των “πράσινων επενδυτών”.

Ασφαλώς πρόκειται για μία σπουδαία και πρωτοποριακή εξέλιξη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η αιολική ενέργεια και οι ανεμογεννήτριες είναι μια εναλλακτική, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αυτά που αμφισβητούνται έντονα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, είναι η επιλογή πολύ μεγάλων ανεμογεννητριών και η χωροθέτησή τους, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές.
    Μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, όπως καταγγέλλεται, την ώρα που όχι μόνο έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήδη από το 2013, αλλά και η ήδη εγκατεστημένη ισχύ είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν κατασκευαστούν και λειτουργήσουν όλα τα αιολικά πάρκα που έχουν αιτηθεί άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τότε η Ελλάδα θα ξεπεράσει τον στόχο αυτό κατά έξι φορές. Οι επενδυτές, όμως, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και για τις περιοχές Natura, στις οποίες στο άμεσο μέλλον προγραμματίζεται να εγκατασταθούν επιπλέον 5.514 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 15.265 MW.
    Θα προσθέσω μερικές από τις επιπτώσεις αυτών των παρκων
    Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
    Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
    Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.
    Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
    Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
    Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
    Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
    Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει.
    Η εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας διαρκεί 1-3 μέρες. Αρχικά ανυψώνεται ο πύργος και τοποθετείται τμηματικά πάνω στα θεμέλια. Μετά ανυψώνεται η άτρακτος στην κορυφή του πύργου. Στη βάση του πύργου συναρμολογείται ο ρότορας ή δρομέας (οριζοντίου άξονα, πάνω στον οποίο είναι προσαρτημένα τα πτερύγια), ο οποίος αποτελεί το κινητό μέρος της ανεμογεννήτριας. Η άτρακτος περιλαμβάνει το σύστημα μετατροπής της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια ο ρότορας ανυψώνεται και συνδέεται στην άτρακτο. Τέλος, γίνονται οι απαραίτητες ηλεκτρικές συνδέσεις.

    Πριν τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου ή και οποιασδήποτε εγκατάστασης ΑΠΕ θα πρέπει να έχει προηγηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αν και η συχνότητα ατυχημάτων πουλιών σε αιολικά πάρκα είναι πολύ μικρότερη αυτής των ατυχημάτων με αυτοκίνητα. Επιπλέον, για τη δημιουργία αιολικών πάρκων θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η επιβάρυνση που θα προκληθεί στην τοποθεσία, διότι για να χτιστεί η εγκατάσταση θα πρέπει να κοπούν δέντρα η γενικώς να καταστραφεί μέρος της γης στην οποία θα γίνει το εγχείρημα. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας και την αυστηρότερη επιλογή του τόπου εγκατάστασης (π.χ. πλωτές πλατφόρμες σε ανοικτή θάλασσα) παρακάμπτονται τα παραπάνω προβλήματα.
    Και εκφράζοντας μιά απορία θα έλεγα ότι στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Γερμανία οι πωλήσεις ανεμογεννητριών έχουν πέσει κατά 80% καθώς οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν σφοδρά βλέποντας να υποβαθμίζεται το φυσικό τους περιβάλλον. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας σταμάτησε τις εργασίες που αφορούν το εθνικό πλαίσιο αιολικής ενέργειας μετά από μαζικές αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και τη γνωμοδότηση ειδικών ότι το μέλλον των αιολικών κρίνεται πλέον αβέβαιο μετά το 2021, με την κατάργηση του προγράμματος επιδοτήσεων.
    Και κλείνοντας σαν μιά αισιόδοξη πρόταση όπως έγινε και με τον δήμο Ανάβρας στην Μαγνησία, στο αιολικό πάρκο εγκαταστάθηκαν 20 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 17,5 ΜW, αρκετής να τροφοδοτήσει με ρεύμα 13.000 νοικοκυριά. Εκτός από την αύξηση των εσόδων στο κοινοτικό ταμείο- το κέρδος ετησίως φτάνει σε 50.000- 100.000 ευρώ- πετυχαίνοντας και απορρύπανση.
    Όπως περίπου πρέπει να κάνει και ο δήμος Μετεώρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης