"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Φωνές για παραίτηση Πατούλη μετά τις καταγγελίες για λογοκλοπή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σάλο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της “Αυγής” , σύμφωνα με το οποίο ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης προέβη σε εκτεταμένη λογοκλοπή κατά την εκπόνηση του διδακτορικού του. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «έχουμε να κάνουμε με μια διδακτορική διατριβή που στις σελίδες της ένας προσεκτικός αναγνώστης θα συναντήσει και θα εντοπίσει πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά οκτώ άλλων επιστημόνων, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται εντός εισαγωγικών και χωρίς την παραμικρή παραπομπή σε πηγή».

Συγκεκριμένα η Αυγή τονίζει ότι «Με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών “τρέξαμε” τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές. Δεν ανήκουν δηλαδή στον Γ. Πατούλη, αλλά, μεταξύ άλλων, ιδίως στους Ιωάννη Δ. Παπαναστασίου («Εμβιομηχανική και κλινική μελέτη της οστεοσύνθεσης υποκεφαλικών καταγμάτων μηριαίου με τρεις αποκλίνοντες αυλοφόρους κοχλίες δίκην ριπιδίου», Αθήνα, 2012), Ιωάννη Π. Γαλανόπουλο («Κλινική και εμβιομηχανική μελέτη των ανάστροφα λοξών καταγμάτων του ισχίου», Αθήνα, 2019), Κωνσταντίνο Γ. Μακρίδη («Προοπτική μελέτη της μετεγχειρητικής εξέλιξης των ασθενών με κάταγμα ισχίου και εκτίμηση των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν», Λάρισα, 2016), Χρήστο Θ. Βώττη (Αθήνα, 2019), Βασιλική Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, 2005), Γεώργιο Σ. Τρελλόπουλο («Μελέτη φλεγμονώδους αντίδρασης και διαταραχών πηκτικού μηχανισμού μετά από ενδοαγγειακή αντιμετώπιση ανευρισμάτων της κοιλιακής αορτής», 2015), Χαράλαμπο Σπ. Πατά («Παράγοντες που προδιαθέτουν για θρομβοεμβολική νόσο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αντικαταστάσεως της περιοχής ισχίου», Αθήνα, 1993), Μιχάλη Γκιώνη [«Εκτίμηση της πηκτικότητας του αίματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρομβοεμβολική νόσο που λαμβάνουν προφύλαξη με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ερευνητικό πρωτόκολλο διδακτορικής διατριβής), 2015], Μαριάννα Πολίτου («Μαθήματα Αιματολογίας», 2015)».

Ο ίδιος ο περιφερειάρχης απορρίπτει τα περί λογοκλοπής, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη πολιτικές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι πρόκειται όχι μόνο για αδίκημα, αλλά και «για μια συνειδητή εξαπάτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας με προφανή στόχο να εμφανίζεται ο κύριος Πατούλης ως διδάκτωρ ιατρικής», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ενοχή σιωπή της ΝΔ και τα παραληρήματα του ίδιου απλά επιβεβαιώνουν ότι η φούσκα της “αριστείας” έχει σκάσει οριστικά». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης