"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.9 C
Trikala

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα και απήχηση τα τελευταία χρόνια, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την επόμενη αγορά μας αλλά και τον τρόπο που μετακινούμαστε!

Καθώς όλο και περισσότερα άτομα σκέφτονται να κάνουν τη μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο από τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα, φτιάξαμε για εσάς αυτόν τον περιεκτικό οδηγό που αναλύει ό,τι πρέπει να γνωρίζετε γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πριν προχωρήσετε σε αγορά!

Πλεονεκτήματα από τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα και οφέλη, όπως:

Περιβαλλοντικά οφέλη: Τα οχήματα που κινούνται με ρεύμα παράγουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, μειώνοντας σημαντικά την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές αερίων. Επιπλέον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά από τα αντίστοιχα οχήματα εσωτερικής καύσης ενώ -κάτι που αφορά ειδικά την οδήγηση στην πόλη – προσφέρουν μια μεγάλη ησυχία!

Χαμηλό λειτουργικό κόστος: Το κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι αρκετά μικρότερο απ’ότι αντίστοιχα ένα αυτοκίνητο εσωτερικής καύσης. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται πιο αραιά service, λιγότερη συντήρηση ενώ έχει μερικά οφέλη όπως μη καταβολή τελών κυκλοφορίας, δωρεάν παρκάρισμα, απαλλαγή από φόρο πολυτελείας, κ.α.

Λιγότερες βλάβες: Λόγω ότι ο ηλεκτροκινητήρας είναι πολύ πιο απλός σε κατασκευή και με λιγότερα κινητά μέρη έναντι ενός κλασσικού κινητήρα βενζίνης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν αντίστοιχα και λιγότερες φθορές και βλάβες.

Υψηλότερη απόδοση: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν άμεση ροπή και ομαλή επιτάχυνση, από τις χαμηλές ταχύτητες μέχρι τον κόφτη τους!

Τι ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε αυτήν την στιγμή 3 διαφορετικούς τύπους ηλεκτρικών οχημάτων. Τα Plugin υβριδικά όπου κινούνται και με κάποιο ορυκτό καύσιμο αλλά έχουν μια αυτονομία της τάξης των 50-60 χιλιομέτρων ως αμιγώς ηλεκτρικά, τα υβριδικά αυτοκίνητα όπου ο ηλεκτροκινητήρας βοηθάει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και τέλος τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποτελούν και τον κύριο άξονα της ηλεκτροκίνησης.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε περισσότερα με τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς οι υπόλοιποι τύπου είναι απλά μια μεταβατική λύση μέχρι την πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Υποδομές φόρτισης και τι χρειάζεται για να φορτίζετε το αυτοκίνητό σας

Για να φορτίσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χρειάζεστε τα κατάλληλα καλώδια καθώς και τις εφαρμογές της κάθε εταιρείας – ανάλογα ποια εταιρεία διαχειρίζεται τον φορτιστή που θέλετε να «κουμπώσετε».

Τα μέρη που μπορείτε αν φορτίσετε είναι πλέον χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ταξιδέψετε οπουδήποτε!

Το τι χρειάζεται για να φορτίσεις στους δημόσιους φορτιστέςεξαρτάται από τον τύπο φόρτισης που θα κάνεις. Συνήθως, αν θέλεις να φορτίσεις σε έναν AC σταθμό θα χρειαστείς το δικό σου Type2 καλώδιο. Αν θέλεις να φορτίσεις σε DC ταχυφορτιστή, τότε υπάρχει πάντα το δικό του ενσωματωμένο καλώδιο που απλά το κουμπώνεις στο αυτοκίνητό σου!

Το κόστος φόρτισης ενός αυτοκινήτου εξαρτάται από τον πάροχο του ρεύματος στον φορτιστή που θα κουμπώσετε καθώς και από την χωρητικότητα της μπαταρίας του οχήματος.

Τέλος, για να φορτίζεις στο σπίτι ή στη δουλειά σου, αυτό μπορεί να γίνει από μια απλή πρίζα μέχρι να εγκαταστήσετε έναν μονοφασικό ή τριφασικό φορτιστή για πιο γρήγορη φόρτιση – Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες σας!

Συντήρηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν γενικότερα λιγότερη συντήρηση καθώς δεν έχουν πολλά μηχανικά κινούμενα μέρη και έτσι δεν απαιτείται η αλλαγή λαδιών, μπουζί, μπεκ ψεκασμού καυσίμου, κ.α.

Η συντήρηση που χρειάζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιορίζεται σε:

Αλλαγή ελαστικών: Ανά κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα, όπως και στα θερμικά αυτοκίνητα, θα πρέπει να αλλάζετε τα ελαστικά του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου. Αυτό δεν αλλάζει, ότι αυτοκίνητο και να έχετε, με οποιοδήποτε κινητήρα!

Αλλαγή τακάκια: Τα τακάκια των ηλεκτρικών, λόγω της αναγεννητικής πέδησης, φθείρονται αισθητά λιγότερο σε σύγκριση με ένα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο. Έτσι, με λίγη προσοχή, τα τακάκια σας θα χρειαστεί να τα αλλάξετε μετά από 80-100.000 χιλιόμετρα!

Αλλαγή φίλτρου αέρα: Το φίλτρο αέρα ή αλλιώς φίλτρο καμπίνας θα πρέπει να αλλάζετε 1 φορά το χρόνο για να έχετε το κατάλληλο κλίμα μέσα στο αυτοκίνητο, χωρίς μυρωδιές ή μικροοργανισμούς από τη χρήση του AC.

Πιθανά μειονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πέρα από τα δεκάδες πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα που μπορεί για κάποιους να αποτελέσουν ανασταλτικός παράγοντας αγοράς.

Περιορισμένη εμβέλεια: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυτήν τη στιγμή έχουν εμβέλεια από 150 χιλιόμετρα έως 450 χιλιόμετρα τα μεγάλα μοντέλα – πάντα για ρεαλιστικές εμβέλειες σε αυτοκινητόδρομο με βάση το όριο ταχύτητες. Για κίνηση στην πόλη, η εμβέλεια είναι αρκετά μεγαλύτερη. Βέβαια, με το μεγάλο δίκτυο φορτιστών που διαθέτει η χώρα μας αυτήν τη στιγμή, ο ανεφοδιασμός σε έναν ταχυφορτιστή είναι πολύ εύκολος και το θέμα της εμβέλειας δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Χρόνος φόρτισης: Ο χρόνος φόρτισης – πάντα μιλάμε για φόρτιση σε έναν ταχυφορτιστή σε ταξίδι και όχι στο σπίτι μας – εξαρτάται από την ισχύ του ταχυφορτιστή και την μέγιστη ισχύ που μπορεί να λάβει το αυτοκίνητό μας. Αν φορτίζουμε σε έναν 50αρη ταχυφορτιστή(που ευτυχώς πλέον έχουν αρχίσει και αντικαθίστανται από μεγαλύτερους ταχυφορτιστές), μπορεί να χρειαστούμε ακόμα και 40-45’ επαναφόρτιση.

Υψηλό κόστος απόκτησης: Το κόστος απόκτησης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι σε λίγο υψηλότερα επίπεδα απ’ότι αν θα αγοράζατε ένα παραπλήσιο θερμικό όχημα.

Βέβαια, με τα δεκάδες φορολογικά οφέλη που έρχεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τις επιδοτήσεις που υπάρχουν αυτό το διάστημα, η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα – αν όχι και χαμηλότερα!

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέρουν πολλαπλά πλεονεκτήματα όπως περιβαλλοντικά οφέλη, ήρεμη και ήσυχη οδήγηση, μη εκπομπή ρύπων αλλά ταυτόχρονα και τρομερές επιδόσεις.

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, στο μέλλον θα βλέπουμε συνέχεια -και αποκλειστικά – ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους μας καθώς τα θερμικά οχήματα θα καταργηθούν τελείως σε μερικά χρόνια, όπως έχει ψηφιστεί από τα θεσμικά όργανα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης