«ΕΡΓΑΝΗ»: Περισσότερες απολύσεις και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης Reviewed by Momizat on . Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το Δεκέμβρη του 2014 καταγράφει το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα του πληρ Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το Δεκέμβρη του 2014 καταγράφει το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα του πληρ Rating: 0

«ΕΡΓΑΝΗ»: Περισσότερες απολύσεις και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

«ΕΡΓΑΝΗ»: Περισσότερες απολύσεις και επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα το Δεκέμβρη του 2014 καταγράφει το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα του πληροφοριακού συστήματος το Δεκέμβρη του 2014 οι αποχωρήσεις από την εργασία είναι περισσότερες κατά 834 θέσεις εργασίας έναντι των προσλήψεων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ακόμη και η εγγεγραμμένη και όχι η πραγματική ανεργία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα παρά την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση των μισθών και την πολλαπλή επιδότηση της εργοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 115.436, ενώ οι αποχωρήσεις σε 116.270. Από τις 116.270 συνολικά αποχωρήσεις, οι 46.421 προήλθαν από «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και οι 69.849 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Αθροιστικά, για την περίοδο Γενάρης – Δεκέμβρης 2014 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.566.139 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.467.017, εκ των οποίων οι 881.424 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 585.593 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Tο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του έτους 2014 μπορεί να εμφανίζεται ότι είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 99.122 νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο είναι σαφώς χαμηλότερο του αντίστοιχου ισοζυγίου του 2013, που κατέγραφε 133.488 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή φέτος είναι μειωμένες κατά 34.366.

Ωστόσο και οι «νέες προσλήψεις» και τα «θετικά ισοζύγια» στην πλειοψηφία τους είναι με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης που σημαίνει μισοάνεργοι – μισοαπασχολούμενοι εργαζόμενοι με κακοπληρωμένους μισθούς και πετσοκομμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα έχουμε από την 1η μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2014 41.263 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 21.108 προσλήψεις με καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ αυτές με το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούν σε 53.065.

Δηλαδή οι προσλήψεις με ελαστικές εργασιακές σχέσεις υπερτερούν και συνεχώς κερδίζουν έδαφος έναντι αυτών της πλήρους με σύνολο 62.371, ενώ και αυτές οι θέσεις εργασίας της πλήρους απασχόλησης είναι και αυτές με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα με βάση τους πρόσφατους αντεργατικούς νόμους.

Ενδεικτικό της λεγόμενης ασυδοσίας της «υγιούς επιχειρηματικότητας» που διά νόμου επιβάλλεται στους τόπους δουλειάς σε βάρος των εργαζομένων είναι και τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

Μόνο το μήνα Δεκέμβρη είχαμε 1.509 «μετατροπές συμβάσεων εργασίας» από πλήρη απασχόληση σε μερική. 783 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με «συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη». Και 522 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Συμπερασματικά και η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, και η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων εξακολουθεί και γενικεύεται σε όφελος των εργοδοτών με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας και η λεγόμενη ανάπτυξη ανεξαρτήτως μείγματος διαχείρισης γίνεται πάνω στα συντρίμμια και τα αποκαΐδια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.

Πηγή: 902.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή