"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Δεν είναι δίκαιη η εφαρμογή της αρχής «ένας άνθρωπος, μία ψήφος» ; – Είναι καλύτερο το μπόνους των 50 εδρών ;

lafarm

Σχετικά άρθρα

του Σάκη Κωστούλα

Ανησυχούν.

Γιατί;

Γιατί δεν πρέπει -λέει- να ψηφίζουμε με απλή αναλογική .

 Προφανώς, δεν ανησυχούσαν τόσα χρόνια για το χάλι , δεν τους έλουσε ποτέ κρύος ιδρώτας, όταν επί τόσα χρόνια, γίνεται χορός σκανδάλων και εκατομμυρίων.

Δεν τους ανησυχεί ο καθημερινός χορός αναθέσεων επί αναθέσεων.

Δεν τους ενόχλησαν ποτέ οι μονομερείς αποφάσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας.

Έχουν σίγουρα κάποιους λόγους να φοβούνται. 

 Γνήσια τέκνα του πάλαι ποτέ δικομματισμού, θα δουν με τρόμο να γκρεμίζονται τα “αλάθητα” , αφού με την απλή αναλογική, θα είναι “υποχρεωμένοι” να αναζητούν συμμαχίες, συναίνεση, σύνθεση, και μεγάλες πλειοψηφίες για να περάσει το πρόγραμμα και η σκέψη τους.

 Η Δημοκρατία βλέπετε, όχι μόνο τα ζητεί όλα αυτά, αλλά τα απαιτεί.

Η Δημοκρατία επίσης, μιλά για το ισότιμο της ψήφου.

Και μέχρι σήμερα, μόνο ισοτιμία δεν υπήρχε.

Η απλή αναλογική  είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές.

Δεν είναι δίκαιο αυτό ;

Δεν είναι δίκαιη η εφαρμογή της αρχής «ένας άνθρωπος, μία ψήφος» ; 

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Kαι βέβαια είναι δίκαιο γιατί  οι ψήφοι των πολιτών εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο.

Το παρόν εκλογικό σύστημα είναι αλήθεια πως λειτουργεί με παραμορφωτικούς μηχανισμούς που ακυρώνουν το τυπικό δικαίωμα της αρχής «ένας πολίτης, μία ψήφος» προς όφελος της πλειοψηφούσας παράταξης ενώ καταργεί  την αρχή της υποτιθέμενης ισοτιμίας της εκλογικής ψήφου . 

Το εγχείρημα της απλής αναλογικής είναι δύσκολο. Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει “κουλτούρα” και “λογική” συνεργασιών και σύνθεσης.

 Έχει μάθει “αλλιώς”. Κακό του κεφαλιού του.

Η θα προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, η θα αποτύχει παταγωδώς.

Δυστυχώς ο νέος δήμαρχος θα εκλέγεται με 43% ενώ ο Μητσοτάκης θα επαναφέρει λέει την εινισχυμένη αναλογική με τα περίφημα μπόνους 40 – 50 εδρών.

 Είναι αποτυχία.

Δυστυχώς οι αυτοδιοικητικοί “άρχοντες” πλέον δεν θα κρίνονται καθημερινά από τον κόσμο. Και δεν θα κρίνονται αυστηρά.  Και το ίδιο αυστηρά δεν θα κρίνονται και οι αντιπολιτευόμενοι για την στάση τους.

Αν δεν μπορεί να υπάρχει συνεννόηση για το φτιάξιμο ενός δρόμου, η την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, χρήσιμου για τις τοπικές κοινωνίες, τότε η κρίση του κόσμου στα πρόσωπα της αυτοδιοίκησης θα είναι όχι απλά αυστηρή, αλλά απαξιωτική.

Και μάλλον αυτό φοβούνται όσοι αντιστρατεύονται στην απλή αναλογική. Την απαξίωση. Για αυτό και όλες αυτές οι “υστερικές” δηλώσεις κατά της απλής αναλογικής”

Ας το καταλάβουν όλοι, ότι η απλή αναλογική είναι μια μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο για τους αυτοδιοικητικούς, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Η συνεννόηση και η σύνθεση μπορεί να επιτευχθεί, και μπορούν να δώσουν το παράδειγμα στο σπαρασσόμενο σήμερα κεντρικό πολιτικό σύστημα.

 Ας μην φοβούνται λοιπόν ούτε το πολίτευμα, ούτε τον λαό.

Τον εαυτό τους να φοβούνται….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης