"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12 C
Trikala

Κουρέτας: Εξατομικευμένη πληροφόρηση μετεωρολογικών προβλέψεων για τη θωράκιση της Θεσσαλίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι δυνατότητες εξατομικευμένης πληροφόρησης μετεωρολογικών προβλέψεων στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας, με στόχο πάντα τη θωράκιση της Θεσσαλίας, αποτέλεσαν αντικείμενο συνέντευξης τύπου, που παραχωρήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας και ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Ηλίας Λεοντάρης, αναφέρθηκαν σχετικά, παρουσιάζοντας στα μέσα ενημέρωσης έναν σχεδιασμό που δίνει τη δυνατότητα πρόβλεψης αλλά και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων μέσω εφαρμογής.

«Με την εφαρμογή αξιοποιούνται 13 Μετεωρολογικοί Σταθμοί, ενώ στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη και άμεση ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών αρχών», ανέφερε ο κ. Κουρέτας, σημειώνοντας πως «τρέχουν» οι προετοιμασίες για τη δημιουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται και άσκηση ετοιμότητας για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή.

Πιο αναλυτικά, οι πολίτες της Θεσσαλίας μπορούν πλέον να λαμβάνουν εξειδικευμένη μετεωρολογική πρόγνωση, μέσω ειδικού διαδραστικού χάρτη, καθώς η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο / meteo.gr, έχουν αναπτύξει και αξιοποιούν 13 μετεωρολογικούς σταθμούς, προς το παρόν, σε διάφορα σημεία της Θεσσαλίας.

Η εφαρμογή αυτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ενότητα “Πληροφόρηση” ή απευθείας στο link https://stratus.meteo.noa.gr/meteoscope/thessaly και παρέχει live δεδομένα και προγνώσεις μέσω του εγκατεστημένου δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών.

Η αξιοποίηση των ερευνητικών δεδομένων σε θέματα παρατήρησης και πρόγνωσης καιρού, με ενσωμάτωση της καινοτομίας στις επιχειρησιακές αποφάσεις θα βοηθήσουν στην παροχή έγκαιρης πληροφόρησης μετεωρολογικών δεδομένων και τοπικών προγνώσεων.

Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής είναι να λαμβάνει και να παρέχει ολοκληρωμένη και άμεση ενημέρωση των τοπικών αρχών, με ταυτόχρονη διασύνδεσή τους με τη ροή των πληροφοριών (παρατηρήσεις και προγνώσεις).

«Σήμερα η ροή των σχετικών πληροφοριών σε τοπικό επίπεδο δεν υφίσταται, ενώ είναι προφανές ότι η καλύτερη ενημέρωση πριν και κατά τη διάρκεια εξέλιξης ενός έντονου καιρικού φαινομένου θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία και ετοιμότητα των τοπικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας», αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο πρόκειται να προβούν στη διεύρυνση των δικτύων παρακολούθησης τόσο με μετεωρολογικά ραντάρ όσο και με μετεωρολογικούς σταθμούς, όργανα και αισθητήρες που επιτρέπουν την παρακολούθηση των φαινομένων τόσο για την πρόγνωση όσο και για την παρακολούθηση κατά τον χρόνο που αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) έχει εγκατασταθεί ένας μικρός αριθμός “σταθμομετρητών” για την παρακολούθηση της μεταβολής του ύψους του νερού των ποταμών.

Στόχος της περιφέρειας είναι, μέσω όλων αυτών των συστημάτων και της διαθέσιμης τεχνολογίας, να καταστεί δυνατή, κάποια στιγμή, η έγκαιρη και αναλυτική πρόγνωση και προειδοποίηση (48-72 ωρών), κατά περιοχή της περιοχή και πριν την εμφάνιση κάποιου καιρικού φαινομένου έτσι ώστε να ενημερώνονται οι επαγγελματικές ομάδες αγροτών, κτηνοτρόφων, βιοτεχνών, καθώς και οι απλοί πολίτες.

Η πληροφορία αυτή θα αξιολογείται και θα παρέχεται από το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ετοιμάζεται στο κτίριο της οδού Θεοφράστου.

Παράλληλα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλία ασκήσεις ετοιμότητας για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή. Οι ασκήσεις αυτές θα έχουν στόχο τον εκ των προτέρων αρτιότερο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και την εκπαίδευση του προσωπικού έτσι ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας και ενεργοποίησης των εμπλεκόμενων μέσων και φορέων.

«Υλοποιούμε το όραμα του Περιφερειάρχη για την Πολιτική Προστασία, με στόχο να ενισχύσουμε την πρόληψη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του πολίτη», σχολίασε από πλευράς του ο Ηλίας Λεοντάρης.

Την εφαρμογή παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας της Περιφέρειας, Σταύρος Μπατζόπουλος, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, όπως και το ότι τα όποια δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια μικρή πρόβλεψη τριών ημερών.

«Η ιδέα ξεκίνησε λίγο μετά τον “Ιανό” για να αντιληφθούμε τη συμπεριφορά του ποταμού Ενιπέα», τόνισε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας ένα ψηφιακό παρατηρητήριο καιρού, με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, που θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες (παγετός, ηλιακή ακτινοβολία, υγρασία, κατεύθυνση των ανέμων κλπ.), αλλά και τις μεταβολές που μπορεί να προκύψουν στη στάθμη των νερών των ποταμών.

Ε.Π.

ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: Δ. Καστανάρας // LarissaPress

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης