Αλ. Τσίπρας: Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες Reviewed by Momizat on .   Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας , εγκαινιάζοντας τις εργασίες της διήμερης   Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας , εγκαινιάζοντας τις εργασίες της διήμερης Rating: 0

Αλ. Τσίπρας: Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες

Αλ. Τσίπρας: Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες

 

Η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας , εγκαινιάζοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ε.Ε. θα πρέπει να στοχεύσει στην «περισσότερη Ευρώπη», η οποία όμως, δεν θα κινείται στην κατεύθυνση του αυταρχισμού και του απολυταρχισμού, αλλά αντίθετα, στην κατεύθυνση της «κοινωνικής και δημοκρατικής Ευρώπης».

Για το Brexit – συνέχισε ο κ. Τσίπρας – ευθύνεται η Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων», η Ευρώπη του Βορρά και του Νότου, ενώ όσον αφορά τον λαϊκισμό, εκτίμησε ότι αυτός τροφοδοτήθηκε από την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζει η Ε.Ε.

«Είμαστε εμείς που πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης σ’ όλη την Ευρώπη, για να πάμε τα πράγματα αλλιώς» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως, στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν πρώτες, ρότα»

Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι «σ’ αυτή την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι, ήδη πληθαίνουν οι φωνές για αλλαγή της Ευρώπης». Ειδική μνεία έκανε και στις αυριανές εκλογές της Ισπανίας, στέλνοντας μήνυμα νίκης στο Podemos. «Μαζί πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη» τόνισε. 

«Τηρούμε την εντολή που έχουμε λάβει» 

«Σηκώνουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος, έχουμε πλήρη γνώση του καθήκοντος μας» ανέφερε, σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης. Τον Σεπτέμβριο, εξήγησε, λάβαμε εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσουμε τη συμφωνία αλλά και να προχωρήσουμε σε μία σειρά τομών.

 
 Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Καταφέραμε να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, έχοντας φέρει εις πέρας τις κυριότερες δεσμεύσεις» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, όλο αυτό το διάστημα, κινήθηκε στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε.

«H εμπιστοσύνη των πολιτών δεν ήταν τυχαία, ήταν αποτέλεσμα των διαπιστευτηρίων της σκληρής διαπραγμάτευσης» υποστήριξε και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει τα εξωφρενικά πλεονάσματα που είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς.

Από τη μείωση των πλεονασμάτων – συνέχισε – εξοικονομούμε 20 δισ. ευρώ, καθώς δεν είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να επιτύχουμε παράλογους δημοσιονομικούς στόχους.

Τον Σεπτέμβριο, υπενθύμισε, αναλάβαμε δύσκολες δεσμεύσεις και τις φέραμε εις πέρας:

 • Προστατεύσαμε το 95% των στεγαστικών δανείων για την α’ κατοικία
 • Μεταρρυθμίσαμε το ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προχωρήσουμε στην 13η μείωση των συντάξεων
 • Πετύχαμε μία ουσιαστική δέσμευση για το χρέος. Έχουμε έναν οδικό χάρτη για παρεμβάσεις σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο
 • Ανοίξαμε τη συζήτηση για ρεαλιστικούς όρους πλεονασμάτων, ύψους 1,5% – 2%, μετά το 2018
 • Έχουμε κάνει αρκετά για την προστασία των αδύναμων, θεσπίσαμε το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία για τους ανασφάλιστους πολίτες, συνεχίζουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, ενισχύουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, καθιερώσαμε τη δωρεά μετακίνηση των ανέργων

«Στόχος η επόμενη μέρα»

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης κλείνει έναν κύκλο και σηματοδοτεί την έναρξη μίας νέας εποχής». «Έχουμε όραμα και σχέδια για τον τόπο και προχωρούμε στον στόχο της δίκαιης ανάπτυξης» έσπευσε να προσθέσει.

Η υλοποίηση αυτού του στόχου, διευκρίνισε, έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για την κυβέρνηση. «Πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή της κρίσης, για τις ανάγκες της ανάπτυξης» σημείωσε.

Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη μείωσης της ανεργίας. «Πρέπει να δώσουμε δουλειές στους ανθρώπους, να επανεκκινήσουμε την οικονομία» τόνισε και επισήμανε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα πρέπει να στηριχθούν σε συνθήκες «γαλέρας». Στόχος, συνέχισε, είναι να μειώσουμε στο μισό την ανεργία, εντός της επόμενης πενταετίας.

«Θέλουμε μία ανάπτυξη, η οποία δεν θα βασίζεται στη μείωση των μισθών, στις άθλιες συνθήκες εργασίας» συμπλήρωσε και προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία σταθερών και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να μην εργάζονται σε συνθήκες ζούγκλας. Όσον αφορά την «μαύρη εργασία», σημείωσε ότι «δεν πρέπει να έχουμε καμία ανοχή στις παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας».

«Μέρα με τη μέρα οικοδομούμε το δικό μας μοντέλο διακυβέρνησης, διαμορφώνουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την Αριστερά του 21ου αιώνα» διαμήνυσε. «Για να αλλάξει αυτή η Ευρώπη, χρειάζεται ένα αντιπαράδειγμα» συνέχισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία δώσει αυτό το αντιπαράδειγμα.

«Ήρθε η ώρα της ισότιμης ψήφου»

«Ήρθε η ώρα η χώρα να αποκτήσει δίκαιο εκλογικό σύστημα, ήρθε η ώρα της απλής αναλογικής, της ισοτιμίας της ψήφου» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι εκτός της Ν.Δ., υπήρξε κοινή θέση για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά και για το δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.

Όπως προανήγγειλε, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα κάνει το χρέος της και θα καταθέσει στη Βουλή τη σχετική πρόταση νόμου. «Θα πράξουμε αυτό που πρέπει» τόνισε, με εμφατικό τρόπο.

«Το ίδιο θα πράξουμε και με τη συνταγματική αναθεώρηση» σημείωσε και έκανε λόγο για «ώριμες προοδευτικές τομές» στο Σύνταγμα της χώρας. Έχουμε επεξεργαστεί, διευκρίνισε, σειρά παρεμβάσεων για τη θωράκιση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. «Θέλουμε να βάλουμε τέλος στις παθογένειες ετών» επισήμανε.

Σχόλια (1)

 • Alexit

  Άμα δεν τιμάς την ψήφο του λαού σου και δεν φοράς παντελόνια
  παίρνεις το 62% του ΟΧΙ και το μετατρέπεις σε ένα βράδυ σε ΝΑΙ.
  Τώρα άλλα λόγια να αγαπιομαστε!
  Βλέποντας την εκλογική συντριβή θέλει να σώσει το πολιτικό σαρκιο του.
  Απλή λογική χρειάζεται!
  Alexit!!!!

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή