"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

Ευάγγελος Αποστολάκης στην TrikkiPress : Η εθνική ομοψυχία είναι το ζητούμενο για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια – Η Τουρκία έχει προσχεδιασμένη στρατηγική

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης είναι εν αποστρατεία ναύαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Επιπλέον, διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Αποστολάκης ήταν επίσημος προσκεκλημένος και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στη μνήμη του Βασίλη Τσιαβαλιάρη που έγινε στην Πιαλεία Τρικάλων.

Συνέντευξη στην TrikkiPress :

Πως σχολιάζετε την κατάσταση με τη Τουρκία και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις γιατί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που λειτουργούνε στο πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας το προσεχές διάστημα. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν πρέπει να δίνουμε εύκολες εξηγήσεις και να θεωρούμε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται για προεκλογικούς λόγους επειδή ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει μία ευκαιρία να κερδίσει μερικά πράγματα, εκβιάζοντας και αξιοποιώντας το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση την θεωρούν χρήσιμη και γι’ αυτό της δίνουν συγχαρητήρια για τη στάση της. Όσο η Ευρώπη και η Αμερική δεν αποφασίζει να πάρουν κάποια μέτρα παράλληλα με τις προτροπές και τις συμβουλές προς τη Τουρκία να ησυχάσει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Η Τουρκία έχει μια προσχεδιασμένη στρατηγική για τις κατευθύνσεις της. Όλες οι κυβερνήσεις θα έχει την ίδια γραμμή ανεξάρτητα των πολιτικών επιλογών. Στη κάθε της επιδίωξη, η Τουρκία προσπαθεί δοκιμάζοντας τον τρόπο και διαβάζοντας τα αποτελέσματα, αν μπορεί να διαχειριστεί τις αντιδράσεις της προχωράει ενώ αν δεν είναι σε θέση περιμένει την κατάλληλη στιγμή αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και εργαλείο που έχει στα χέρια της.

Με ποιο τρόπο εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν το προσφυγικό;  

Ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να πιέσει είναι το προσφυγικό. Το 2015 ως αρχηγός του ΓΕΕΘΑ αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς είχαμε 8000 με 9000 εισροές προσφύγων στα Ελληνικά νησιά καθημερινά. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή γιατί στοχοποιείται όταν δεν τηρείται η νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφυγών. Η κάθε ενέργεια κρίνεται από το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, δίνοντας κάποιες λύσεις.

Μιλήσατε στην ομιλία σας για «εθνική ομοψυχία». Σήμερα είναι εφικτή η συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων;

Σε κάθε δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, η εθνική ομοψυχία και η ενιαία αντιμετώπιση είναι ένα ζητούμενο για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Το 1940 υπήρχε μία εθνική ομοψυχία. Όταν τα πράγματα φτάσουν στο δια ταύτα, ενεργοποιούνται άλλα ένστικτα. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι Έλληνες και όλα τα κόμματα, θα μπορούσα να πω με ασφάλεια, καταλαβαίνουνε ότι χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε σοβαρά εθνικά προβλήματα. Η πολιτική ηγεσία χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση στα εθνικά θέματα που μας αφορούν αλλά και ενημέρωση για την αντιμετώπιση των καταστάσεων από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ως Υπουργός Άμυνας, ποιο θεωρείται ήταν το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίσατε και ξεχωρίζετε;

Όλες οι καταστάσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτούσαν προσοχή. Χρειαζόταν προσεγμένες και σώφρονες κινήσεις. Με το μυαλό, με τη ψυχραιμία, με το επαγγελματισμό και με την πρόθεση να δώσεις την καλύτερη λύση βρίσκεται πάντα ο δρόμος. Με αυτό τον γνώμονα τα αποτελέσματα ήταν καλά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης